Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanje

Ministrica Šikić: Ne znam odakle se sveukupno skuplja novac za državni budžet

Nada Šikić
Nova TV
28.02.2016.
u 20:39

Iz proračuna se za mirovine njih izdvaja najviše novca, i opet nije dovoljno. Europska komisija od Vlade traži kažnjavanje prijevremenog odlaska u mirovinu. O tome u za Dnevnik Nove TV govorila ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić u razgovoru za Dnevnik Nove TV je kazala da je stanje mirovinskog susatava održivo i da je sasvim sigurno da ova Vlada neće rezati plaće i mirovine. 

Većina proračuna odlazi na mirovine, odakle taj novac?

Odakle novac? Ja ne znam odakle se sveukupno prikuplja novac za državni budžet. Jedan dio, oko 50% se prikuplja iz plaća radnika a ostali dio iz budžeta. A odakle novac u državnom proračunu, vjerojatno iz svih poreza i svega ostalog što se prikuplja u državi. 

Što se ranijih odlazaka u mirovinu tiče, nismo ih uspjeli smanjiti i Europska komisija time nije zadovoljna. Kako spriječiti ranije odlaske u mirovinu?

Preporuke Europske komisije su veća penalizacija ranijeg odlaska u mirovinu. Još razmišljamo o modelima i načinu kako to penalizirati, a osim toga, preporuča se duži ostanak na tržištu rada

Veliki problem je i nezaposlenost mladih. Koji su novi programi za sprječavanje rasta nezaposlenosti mladih?
Ja mislim da nije samo problem nezaposlenost mladih. Problem je uopće nezaposlenost u Hrvatskoj i mladih koji raspolažu znanjima i novim tehnologijama puno lakše pronalaze poslove, što vidimo u krajnjoj liniji u Europskoj uniji. Mi ne mislimo srezati sredstva za zapošljavanje mladih, ona ostaju jednaka. Prema tome stimulacija zapošljavanja mladih je neupitna.

2400 kuna, hoće li biti povećanja eventualnog?

Ne, neće biti povećanja. Nažalost ni u kojem segmentu ne možemo povećati ništa. Ono što mislimo stimulirati je to što poslodavci registriraju jedan veliki broj ljudi koji su na Zavodu za zapošljavanje kao nezapošljivi. Mi njih mislimo sa prekvalifikacijama i dokvalifikacijama upoznati sa novim tehnologijama tako da budu i oni konkurentni na tržištu rada.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE

Ključne riječi

Komentara 64

DU
Deleted user
21:04 28.02.2016.

Zasto u naslovu ne stoji koliko se novaca nije povuklo iz fondova zbog grešaka u proceduri ?

ŠK
škurabura
21:14 28.02.2016.

Tko je stavio ovakav naslov nema ni z od znanja Izvadili ste zlobno riječi iz konteksta i sada se rugate. Večernji je postao gori od srpskih Novosti.

DU
Deleted user
21:17 28.02.2016.

VL pali ste tako nisko ... zalosno je u sto su se pretvorile ove nekad respektirane novine. Tuzno :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije