Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako uštedjeti

Lalovac najavio rezove: Tražit ću uštede od svih!

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.10.2014.
u 20:15

- Došli smo do vrlo visoke granice zaduženosti, i povratka, nažalost, tako lako više nema, a povratak je jedino smanjivanje rashodovne strane proračuna- rekao je.

Ministar financija Boris Lalovac u razgovoru za HRT rekao je da se rashodi moraju smanjiti za najmanje 1,5 milijardi kuna i to uštedama, među ostalim, na materijalnim troškovima i prekovremenim satima i najavio da će  2015. godine sve biti na stolu za rezanje, pa tako i plaće u javnom sektoru, javlja HRT.

- Sve je otvoreno pogotovo jer se još uvijek financiramo na teret duga stranih ili domaćih investitora kad se budemo mogli pokrivati svojim prihodima onda će i te pozicije biti mirne. Međutim kakvo je sad stanje u proračunu dugo vremena to neće biti mirne pozicije. Linearno smanjivanje neće biti, vjerojatno određeni viškovi. Ministarstva znanosti, zdravlja, policije i vojske čine 75% i više zaposlenih i od njih ćemo očekivati određena, neću ulazit u njihova ministarstva, ali očekujemo od njih rješenja- rekao je Lalovac za HRT.

O istoj temi govorio je i za Dnevnik Nove TV. Uštede će tražiti od svih ministarstava i smatra da svi imaju prostora uštedjeti.

- Gledajte, dok ja mjesečno plaćam milijardu kuna kamata i gdje jednostavno smo došli da ih plaćamo 12 milijardi godišnje, tražit će se uštede na svim mjerama, svima i kod svih. Došli smo do vrlo visoke granice zaduženosti, i povratka, nažalost, tako lako više nema, a povratak je jedino smanjivanje rashodovne strane proračuna- izjavio je.

Lalovac traži da zdravstvo uštedi dodatnih milijardu kuna kroz predstojeći rebalans proračuna u suprotnom neće podržati izlaženje HZZO-a iz državne riznice iduće godine. 

- Uštede neka se pokažu i ako je to paket mjera, ja uvijek govorim - da, HZZO može izaći iz riznice. Ukoliko je to samo tehničko pitanje izvlačenja novca koji će biti u jednoj banci - to nije za mene strukturna reforma i to neću podržati - rekao je Lalovac za Dnevnik Nove TV.

>> Lalovac traži od Vujčića jeftiniji kapital za državu

Komentara 28

NE
Neonacionalist
18:38 04.10.2014.

Meni je zapanjujuča činjenica da ovaj narod tako mirno podnosi ovako nesposobnu i lošu vladu a Jaci su bili organizirali onako žestoke prosvjede iako je objektivno imala kvalitetniju vladu i čak blagi rast koji bi se vjerovatno nastavio ali Sanaderovrov uteg im je bio prejak a ovima . Zaista mi je teško shvatljiva ovakva pasivnost hrv.građana dok nas ovi guraju u ekonomsku propast .

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:21 04.10.2014.

U 3 godine ste zatvorili masu firmi , a otvorili ni jednu...a cuclate ovaj narod, sraomta

TH
than
18:44 04.10.2014.

Danas je 4.10. Do kraja godine ima manje od 3 mjeseca. Bas me zanima gdje oni misle ustediti 1.5 milijardu u manje od 3 mjeseca. Do sada su probili rashodovnu stranu, a prihodovna je podbacila. Dakle, u 10 mjeseci nisu ustedili nista. A jos me vise zanima tih 3 milijarde za slijedecu godinu. Primjer. Dug zdravstva nitko ziv ne zna, a samo su u prvih 6 mjeseci ove godine napravili novi dug od oko 820 milijuna kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije