Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peđa Grbin

Elektronička dražba u izmijenom Ovršnom zakonu, u pripremi i institut osobnog bankrota

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.06.2014.
u 12:42

Elektronička dražba onemogućit će dogovor potencijalnih kupaa "ispred sudnice", a cijeli će postupak prodaje nekretnine ovršenika morati biti objavljen na stranicama FINA-e

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin izrazio je zadovoljstvo odlukom Vlade za izdavanje državnog jamstva za kredit od 300 milijuna kuna namijenjen gradnji nove zgrade Opće bolnice u Puli, čime se zaokružila financijska konstrukcija gradnje planirane više desetljeća. Grbin se nada da će ovim izdavanjem jamstva i nedavnim odabirom izvođača radova najesen započeti izgradnja nove bolnice, a građani dobiti bolnicu kakvu zaslužuju. Govoreći o izmjeni Ovršnog  zakona, Grbin je naglasio da su u postupku izmjene zakona koji je donijet još 2012. godine po prvi put mijenja uloga općinskih sudova oko pitanja ovrhe nekretnina.

Naime, izmjenama zakona uvodi se elektronska dražba, time će biti onemogućen dogovor potencijalnih kupaca  nekretnine  „ispred  sudnice“,  kao  što će cijeli postupak prodaje nekretnine ovršenika morati biti objavljen na stranicama FINA-e, najavio je Grbin  napominjući da se tako postiže najveća zaštita za dužnike, a sam postupak  postaje  puno transparetniji. Prema starom zakonu, nekretnina se mogla kupiti bez granice početne cijene, a izmjenama zakona se predviđa 4/5 cijena nekretnine na prvoj tražbi, te 3/5 cijene na drugoj tražbi, objasnio je Grbin izdvojviši najvažniju izmjenu zakona kojom se previđa da će se uslučaju  prodaje  nekretnina u kojoj dužnik živi morati omogućiti ovršeniku da nađe smještaj u roku od godinu dana.

- Kada pribrojimo navedene izmjene Zakonu o potrošačkom kreditiranju, kojim se ljudima  znatno smanjuju  rate, Vlada  je  pokazala da  je svjesna gospodarske situacije i uvjeta  u kojima žive građani - rekao je Grbin u Puli, najavio je da Vlada također priprema institut osobnog bankrota.

>> Smerdel: Trebalo bi neke formulacije ugraditi u Ustav

Komentara 1

CR
crnaguja1950
15:06 30.06.2014.

ko je ovoga pustio da uopće o nečemu odlučuje?a nije sposoban ni hodati kako treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije