Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni podaci

Agencija: Nismo tražili uklanjanje imovinskih kartica u cijelosti, već samo dijela podataka

dolenc
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
07.05.2015.
u 07:53

Zabranjeno je objavljivanje osobnih podataka o bračnom stanju, broju djece te podataka o kreditu podignutom prije početka obnašanja dužnosti

O odluci Agencije za zaštitu osobnih podataka kojom se Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa nalaže da ukloni dio osobnih podataka dužnosnika iz imovinskih kartica, u emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija raspravljale su predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković i Dubravka Dolenc, zamjenica ravnatelja Agencije.

Podsjetimo, zabranjeno je objavljivanje osobnih podataka o bračnom stanju, broju djece te podataka o kreditu podignutom prije početka obnašanja dužnosti.

Na pitanje zašto je Agencija baš sada donijela odluku o zabrani objavljivanja dijela podataka Dolenc je kazala kako "nikakvog pritiska dužnosnika za tu odluku nije bilo".

 – Agencija nije naložila skidanje imovinskih kartica, nego samo uklanjanje jednog minimalnog seta podataka i tu odluku donijeli smo na temelju Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Mi nismo donijeli ishitreno rješenje, već smo tražili mišljenja neovisnih dijela. Ta odluka nema veze s politikom, bojim se da je naše rješenje pogrešno interpretirano. Sada se na nas vrši politički pritisak, a mi smo neovisno tijelo i odgovaramo Saboru – kazala je Dolenc.

Orešković je kazala kako Povjerenstvo nikad nije reklo da je Agencija naložila uklanjanje cjelokupnih kartica.

– Imovinske kartice privremeno su uklonjene jer smo imali samo osam dana za provedbu odluke te nismo uspjeli pronaći odgovarajuće tehničko rješenje. Ispoštovali smo rješenje agencije u zadanom roku. Otkad smo dobili rješenje, tražimo način kako bismo  dio podataka vratili. Vjerujem da će privremeno rješenje biti postignuto već početkom sljedećeg tjedna. Ne slažemo se s argumentacijom Agencije i mislimo da je to korak unatrag. Agencija je istaknula da smatra kako je riječ o podacima koji nisu u svrsi imovinske kartice, međutim imovinske kartice služe i sprečavanju pokušaja korupcije, za što je bitan podatak o stečenoj imovini prije dolaska na funkciju – kazala je Orešković.

Dolenc je kazala kako Agencija nije znala da će Povjerenstvo u cijelosti ukloniti imovinske kartice te da su bili spremni produljiti rok za provedbu rješenja.

>> Dalija Orešković: Ne treba srljati u promjenu zakona

Komentara 9

MA
masterYoda
08:03 07.05.2015.

Jos jedna agencija koju treba zatvoriti.

DU
Deleted user
08:26 07.05.2015.

ako ne zele biti javne osobe nek se ne prijavljuju u politiku...kad nece trositi nas novac onda nam ne trebaju ni vasi osobni podaci.....

DU
Deleted user
08:50 07.05.2015.

Kad lopov lopova prevari i Bogu je draho.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije