Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Sto godina inovacija, tisuće dokaza predanosti i jedna vizija izvrsnosti

U KONČARU je poseban naglasak stavljen na napredne tehnologije te digitalnu transformaciju i podizanje tehnološke osnovice vlastitih rješenja, proizvoda, usluga te proizvodnih pogona
05. travnja 2021. u 08:00 3980 prikaza
Grupa KONČAR
Pogledajte galeriju 1/2

Prije točno 100 godina, u jednoj maloj zagrebačkoj radionici KONČAR je započeo svoju povijest, a danas poznat kao Grupa KONČAR, regionalni je lider u elektroenergetici, tračničkim vozilima i infrastrukturi. Osim što je postao jednim od najvećih hrvatskih izvoznika i nositeljem inovacija, standarda kvalitete i tehnološkog napretka, KONČAR je izrastao i u simbol dugotrajnosti i tradicije. Uz neizmjeran doprinos domaćoj industriji, Grupa KONČAR je reference ostvarila na gotovo 130 svjetskih tržišta, pri čemu je u svojem stoljetnom portfelju isporučila stotine tisuća  rješenja, proizvoda i usluga, prije svega u području energetike.

Neupitan predvodnik razvoja hrvatske industrije

Uzlazna putanja Grupe KONČAR svoje je pravo zlatno doba započela u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, a do danas je proizvela i isporučila više od 400 tisuća transformatora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga na sve kontinente, djelomično ili u potpunosti izgradila i revitalizirala 375 hidroelektrana, proizvela i revitalizirala 700 generatora te proizvela i isporučila 180 niskopodnih tramvaja i vlakova.

Grupa KONČAR | Autor : Sunčana elektrana Vis

Tradicija znanja i vrhunskih kadrova

Naravno, za kontinuiran tehnološki razvoj preduvjet je ulaganje u obrazovanje, a KONČAR je od samih početaka usko povezan akademskom i stručnom zajednicom. Do danas iz KONČARA je poteklo šest dekana fakulteta, šest dekana veleučilišta, dva profesora emeritusa, više od 30 sveučilišnih profesora, više od 50 veleučilišnih profesora i predavača, dva direktora Instituta „Ruđer Bošković“, 91 doktoranda, više od 200 magistara znanosti i više od 120 originalnih rješenja kroz odobrene patente. Naposljetku, potvrdu izvrsnosti čine i 42 republičke nagrade za znanost te dvije nagrade HAZU-a za znanstveni doprinos, čemu posebnu težinu pridaje činjenica kako su sva nagrađivana postignuća vezana za realne izazove u proizvodnji KONČARA.

Regionalni i svjetski simbol povjerenja

Kad je riječ o povjerenju, dovoljno je pogledati brojke. Tijekom 100 godina izvrsnosti, KONČAR je osigurao reference u 130 zemalja svijeta. Unatoč teškoj godini za čitav svijet, KONČAR je u 2020. nanizao još vrijednih uspjeha, među kojima se posebno ističe proizvodnja transformatora za vlastito napajanje trafostanica, koje je naručila jedna od najvažnijih elektroprivreda u SAD-u te gradnja i puštanje u pogon trenutno najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj na biseru Dalmacije, otoku Visu. S obzirom na to da KONČAR nastavlja i s proizvodnjom elektromotornih vlakova za HŽ Putnički prijevoz, hrvatski željeznički promet će zasigurno doživjeti bitan iskorak, a izvozom 12 tramvaja u Latviju otvorena su vrata Europske unije i za ovaj domaći visokotehnološki proizvod KONČARA.

Strategija daljnjeg razvoja KONČARA

Grupa KONČAR veliki potencijal vidi u obnovljivim izvorima energije te dodatnom smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, ali i iskoraku u digitalizaciji, pa u godinama koje slijede planira pojačati aktivnosti upravo u područjima zelenog i digitalnog, kroz sve svoje poslovne procese. Osim na razvoj i usavršavanje zelenih proizvoda, u KONČARU je poseban naglasak stavljen i na napredne tehnologije te digitalnu transformaciju i podizanje tehnološke osnovice vlastitih rješenja, proizvoda, usluga te proizvodnih pogona.

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?