Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bez predrasuda, samo biznis'

Grupa EIB-a imat će ključnu ulogu u Europskom zelenom dogovoru

storyeditor/2022-06-14/PXL_140622_94057569.jpg
15.06.2022.
u 16:28

Više od 50 posto našeg rada podupire klimatske akcije i održivost okoliša. Od 2012. dali smo 197 milijardi eura klimatskih kredita

Alessandro Bragonzi, šef predstavništva Europske investicijske banke za zapadni Balkan (EIB), otvorio je poslovni dio prve regionalne konferencije "Bez predrasuda, samo biznis" Poslovnog dnevnika u beogradskom hotelu "Crowne Plaza".

Sa sjedištem u Luxembourgu, kao najveći multilateralni zajmodavac i zajmoprimac na svijetu, EIB prikuplja sredstva na međunarodnim tržištima kapitala i klijentima prenosi povoljne uvjete zaduživanja. Koliko je uspješan govori podatak da je više od 1,5 bilijuna eura uloženo od 1958. godine. Mobilizirano je ukupno 4,8 bilijuna eura ulaganja, a EIB ima oko 3800 zaposlenih.

Diljem svijeta 54 ureda

– Osim stručnjaka za financije, imamo inženjere, ekonomiste i stručnjake za društveno-ekološka pitanja u 54 ureda diljem svijeta – rekao je Alessandro Bragonzi i govorio o tome što za tržište EU znači regija i tržište od pola milijarde ljudi.

– Više od 50 posto našeg rada podupire klimatske akcije i održivost okoliša. Dali smo 197 milijardi eura klimatskih kredita od 2012. godine. Naše savjetodavne usluge i tehnička pomoć osiguravaju usklađenost projekata s klimatskim ciljevima i pionirski smo investitor u zelenu tehnologiju. Za zaustavljanje štetnih klimatskih promjena, borbu protiv degradacije okoliša i zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti potrebni su bilijuni eura ulaganja. Grupa EIB-a imat će ključnu ulogu u Europskom zelenom dogovoru i cilju Europske unije da postane ugljično neutralna do 2050. godine – rekao je Bragonzi. Dodao je kako im je cilj suradnja s malim i srednjim poduzetnicima u koje je uloženo 30,5 milijardi eura.

Isto tako, EIB Global je razvojna podružnica banke osnovana početkom 2022. godine. Posvećena je inovativnom financiranju razvoja i pomoći za zajednice u kojima je život najteži, podržavanje politike susjedstva i proširenja EU, ciljeva za mir, sigurnost i održiv život, klimatske mjere i ekonomsku otpornost, uključujući i inovativna ulaganja koja se smatraju previše rizičnima za poslovne banke. Jednako tako, EIB Global daje podršku ženama u ravnopravnom sudjelovanju u društvu i poslovanju te se brine o bržoj isplati financija za podršku klimatskim akcijama, ravnopravnosti spolova, zdravstvu i digitalnoj tehnologiji.

Uredi u Sarajevu i Tirani

EIB ima lokalne urede u Beogradu, Sarajevu i Tirani (oba u sklopu Delegacije EU). Očekuje se da će ured u Skoplju biti otvoren ove godine. Dosad je u Srbiju uloženo 6,5 milijardi eura. Novac se koristi za projekte podrške konkurentnosti poduzeća i promicanja izvoza, povećanja broja radnih mjesta i zaštite konkurencije.

EU je najveći trgovinski partner i donator za razvoj Srbije od svih ostalih međunarodnih donatora zajedno. Više od polovice poljoprivrednog izvoza Srbije isporučuje se u EU – 52% izvoza hrane i poljoprivrede u 2020. godini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije