Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EIB u Hrvatskoj

Kovačev: Ako se donese odluka o financiranju, spremni smo uložiti u blok 2 NE Krško

Nuklearna elektrana Krško
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
12.04.2022.
u 17:05

Od 1. siječnja EIB ne sudjeluje ni u jednom projektu u kojem su fosilna goriva

Grupa EIB, koja uključuje Europsku investicijsku banku i Europski investicijski fond, odobrila je lani 760 milijuna eura kredita u Hrvatskoj, najviše u posljednjih pet godina i dvostruko više od 20-godišnjeg prosjeka. Ukupna cifra kredita koje su dosad odobrili u Hrvatskoj premašila je sedam milijardi eura.

– Od 760 milijuna eura ukupne aktivnosti lani, 647 milijuna eura odnosi se na EIF. Većinom su to jamstva u okviru Europskog jamstvenog fonda kao potpora u prevladavanju krize izazvane pandemijom covid-19. U 2022. i 2023. naglasak je na Zelenom planu, što ponajprije uključuje financiranje obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti, znači nove izvore energije, što u ovim okolnostima rata u Ukrajini znači stvaranje energetske neovisnosti, Hrvatske i EU – istaknuo je na predstavljanju rezultata poslovanja Anton Kovačev, voditelj ureda EIB Grupe u Hrvatskoj te dodao da u financiranju neće zaboraviti ni digitalizaciju i inovacije.

U okviru Zelenog plana EIB je globalno planirao plasirati više od 27 milijardi eura, s ciljem da do 2025. više od 50 posto aktivnosti bude u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

– Prioritet je energetska neovisnost. Od 1. siječnja 2022. mi smo „out“ – ne sudjelujemo ni u jednom projektu u kojem su fosilna goriva – obznanio je Kovačev.

Olga Paščenko, voditeljica projekata EIB-a u Hrvatskoj, zadužena za kreditiranje, ističe da je novi zaokret kreditiranje privatnih proizvođača energije.

– To dosad nismo radili. Cilj je povećanje kapaciteta za skladištenje obnovljive energije. Usto, u planu je financiranje povećanja željezničke povezanosti i povezanosti otoka – kaže O. Paščenko.

Kovačev je najavio i da su spremni uložiti u izgradnju bloka 2 nuklearne elektrane Krško ako do toga dođe, iako EIB zadnjih 30 godina nije imao nijedno ulaganje u nuklearne elektrane. Voljni su financirati i nove LNG terminale.

– Kao razvojna banka EU nastojimo ulagati u najpotrebnije gospodarstvu: razvili smo značajno hrvatsko financijsko tržište, na tržištu je vrlo malo fondova rizičnog kapitala, a EIF je uložio u fond za početnike. Nastojat ćemo to pratiti i u budućnosti – kaže Kovačev.

Na upit o dosadašnjim rezultatima private equity fondova u koje su uložili prije dvije godine, odgovara da je prerano za razgovor o rezultatima, ali da je polazni stav da će svi projekti biti uspješni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije