Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodogradilišta

Gradonačelnici u akciji za pomoć škverovima

Vojko Obersnel
Pero Lovrović
26.10.2010.
u 20:17

Grad Rijeka spreman je izdati jamstva za 3. maj bez obzira na to što to Zakon o proračunu ne omogućuje. Kerum planira graditi trgovačke centre i zaposliti radnike splitskog škvera

Gradonačelnici Rijeke i Splita Vojko Obersnel i Željko Kerum spremni su pomoći brodogradilištima u svojim sredinama jer čekanje na spas države moglo bi trajati predugo.

Obersnelova jamstva

Vojko Obersnel potvrdio nam je da je grad spreman izdati jamstva za 3. maj bez obzira na to što to Zakon o proračunu ne omogućuje. Odnosno, zakon kaže da se jamstvo može odobriti samo uz odobrenje Ministarstva financija ili bez odobrenja ako je riječ o tvrtki u kojoj grad ima većinski udjel. Grad Rijeka ima tek manji udjel u 3. maju, pa mu je zbog toga i potrebno odobrenje države za jamstva. Država na to, kako doznajemo, nije spremna jer zakon je jasan. No Obersnel ističe da je zakon “tanašan argument” s obzirom na to da je Vlada već trebala odraditi svoje obveze.

– Grad je spreman preuzeti obveze za dana jamstva, a već razgovaramo s bankama koje bi financirale brodogradilište sa 25 milijuna dolara – kaže Obersnel. To bi omogućilo gradnju već naručenih dvaju brodova i siguran posao za radnike do sredine sljedeće godine.

– Bilo bi šteta propustiti tu priliku – tvrdi Obersnel.

Kerumovi planovi

No toj dobroj namjeri postoji još jedna prepreka prema osmom poglavlju o tržišnom natjecanju u kojem se jasno ističe da brodogradilišta neće preuzimati nove narudžbe dok planove restrukturiranja ne prihvati EK. Zato neki političari iz vladajuće stranke Obersnelovu namjeru nazivaju isključivo političkim potezom. Ovaj tjedan oglasio se i Željko Kerum i također najavio pomoć radnicima splitskog škvera. No ona ne bi išla od grada, nego bi njegova tvrtka, prema najavama, iduće godine otvorila četiri nova trgovačka centra u Dalmaciji. Za izvođača radova u tom poslu mogao bi angažirati splitski škver. O pojedinostima Kerum nije htio govoriti, no zaključio je da će tako pokušati pomoći radnicima brodogradilišta. Inače, Brodosplit zapošljava 4200 radnika, a 3. maj 3000. Nije ni čudno što su gradonačelnici uzeli spašavanje u svoje ruke.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Jorge
Jorge
20:26 26.10.2010.

Hm.... Čudan završetak članka. Obersnel nema mogućnosti izdati jamstva ali to najavljuje, a Kerum nudi posao koji nema veze s brodogradnjom. Nazvati to spašavanjem brodogradilišta je smiješno.

OB
-obrisani-
20:59 26.10.2010.

demokracija na EU nacin unistiti svu konkurenciju da bi oni bogati dobili monopol nakon 3. mjesta u svjetskoj brodogradnji 70-80 godina, danas sudjelujemo sa 0,03 posto vjerojatno je i madjarska ispred nas iako nema more ali jaca kaze tko ne ne dodje nije za EU nek joj pahor da EU

Avatar puky
puky
23:09 26.10.2010.

... ovaj lopov obersnel sere u usta svom sekretaru Lepom Canetu ... zašto ... ? ... evo zbog ovoga ... kad Banska Djeva kaže da crveni ološ nije za brzi ulazak Hrvatske u EU i zbog toga opstruiraju napore, bedasti sekretar Lepi Cane kaže da to nije istina ... eto sad jedan od njegovih mentora, ovaj riječki lopov obersnel, pokreče izravnu akciju opstrukcije završetka pregovora i zaključenja poglavlja br.8 o tržišnom natjecanju jer hoće subvencionirati najstrože zabranjenu djelatnost u tom smislu - brodogradnju ... to nema veze sa ovim što tobož kerum hoće - uposliti radnike škverova u svoje trgovačke centre ... dapače. neka Rijeka svojim novcem izgradi takve centre i uposli radnike propalih brodogradilišta nitko i to ne bi branio već bi povale za to dobili ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije