Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA LJUBITELJE POVIJESTI

Ideja za izlet: uprizorenje bitke kod Jurjevih stijena 360 godina nakon izvornog okršaja

K. Hegedušić: Petar Zrinski u borbi protiv Turaka
15.09.2023.
u 13:29

Početak ovog povijesnog i turističkog događaja povodom sjećanja na 360. obljetnicu slavodobitne bitke koja se odrigrala kod Jurjevih stijena u Vrhovinama kraj Otočca planiran je za 12 sati

Nije okrugla, ali je itekako vrijedna obljetnica – 360 godina prošlo je od povijesne pobjede nad Osmanskom vojskom pod zapovjedništvom hrvatskih vojskovođa bana grofa Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Potukli su Osmanlije do nogu - oko dvije tisuće hrvatskih vojnika pobijedilo je osam tisuća njihovih - pobjeda je bila značajna za cijelu tadašnju Europu. Događaj se zbio 16. listopada 1663. godine, no obilježit će se mjesec dana ranije, s boljim klimatskim uvjetima na umu. 

Iz Turističke zajednice Grada Otočca tako javljaju da se u subotu, 16. rujna, održava pučko uprizorenje bitke kod Jurjevih stijena povodom 360. obljetnice bitke. Pučko uprizorenje organizira Udruga slijepih Ličko-senjske županije, a na inicijativu i ideju predsjednika udruge velečasnog Jure Ladišića. Početak ovog povijesnog i turističkog događaja povodom sjećanja na 360. obljetnicu slavodobitne bitke koja se odrigrala kod Jurjevih stijena u Vrhovinama kraj Otočca planiran je za 12 sati. U uprizorenju sudjeluju mještani i štovatelji Gacke doline i grada Otočca te susjednih općina kroz kulturno – umjetničke i sportske udruge te amaterske družine. Ugledni povijesni znanstvenik prof. dr. sc. Željko Holjevac održat će sat povijesti. Na Jurjevim stijenama biti će otkriven reljef Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana kojeg je odlio akademski kipar Marko Gašparić po originalu akademskog kipara Gabriela Gottolia. U obilježavanju obljetnice sudjelovati će i klapa „HRM Sv. Juraj“, kao i Karlovački husari, Otočki graničari, Senjski uskoci, DVD Otočac, FD Otočac, KUD „Dangubice“ Kuterevo, KUD „Lipa“ Sinac, KUD „Udbina 95“, Jelena Benčić, Marina Majnarić. Volonteri su Zvonimir Tonković, članovi PD „Gromovača“ i DVD Vrhovine.

Nakon uprizorenja slijedi pučka veselica uz grah i lovački gulaš te domaće ličko pivo. Za one koji ne znaju točno gdje se taj lokalitet između Otočca i Vrhovina nalazi iz Glasa Gacke pojašnjavaju da se zapravo taj prolaz, taj klanac, nalazi poviše Doljana i vidi se s ceste koja vodi prema Vrhovinama. Ako se krećemo od raskrižja prema Sincu u smjeru Zalužnice, na lijevoj strani se vidi nekoliko velikih bijelih stijena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije