Naslovnica Auti Automobili

Senzacija: Na testu Rimčev automobil koji bi mogao voziti sam

Autonomno vozilo testira se na zatvorenim cestama, poligonima i stazama, a na javnim prometnicama uz nadzor vozača
21. srpnja 2018. u 16:54 34 komentara 5102 prikaza
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/4

Zagrebačkim se cestama kreće neobično označen automobil na kojem piše “autonomous driving” te “Rimac Automobili research vehicle”. Odnosno, “autonomna vožnja” i ”testno vozilo Rimac Automobila”. Normalno je da tvrtka koja se bavi automobilima ima ne jedno testno vozilo, pogotovo ako se radi o takvoj kao što je Rimac Automobila, koja se bavi inovativnim i sofisticiranim sustavima koje smo čak i ne tako davno zvali sustavima budućnosti. Dobrim dijelom zamaskirani Renaultov Scenic platforma je za testiranje algoritama razvijenih u Rimac Automobilima. Kako se kaže u kratkom priopćenju uz video koji se pojavio na internetskim stranicama tvrtke iz Svete Nedelje, vozilo može kontrolirati integrirani sustav umjetne inteligencije.

Rimac Nova flota Rimac u Zagrebu testira vozila s autonomnom tehnologijom

Uskoro i niz blizanaca

Nije neka novost da Rimac Automobili rade na ovakvim sustavima. Već je na ženevskom salonu automobila, kada je predstavljen C_Two, najavljeno kako će se za taj njihov novi superautomobil koji je još jednom, nakon Concept_Onea, odnio dah cijelome svijetu, razvijati nešto što se zove Advanced Driver-Assistance System, skraćeno ADAS. Riječ je o sustavu koji će koristiti najmoderniji hardver pogonjen softverom razvijenim u kući. Bit će skalabilan, odnosno moći će ga se koristiti u normalnim uvjetima na cesti, kao i u najtežim uvjetima na stazi. Posebnost je novog C_Two Driver Coach, sustav stvoren da “poboljša” vozačeve sposobnosti, dakle da pomogne svakome tko je za upravljačem tog moćnog električnog superautomobila da poboljša svoju preciznost u vožnji, maksimalno iskoristi mogućnosti vozila upotrebom cijelog niza informacija i mogućnosti koje sustav može pružiti.

Upravo se razvoj Driver Coacha označava kao jedan od glavnih zadataka testnog vozila koje kruži zagrebačkim cestama, a koje će uskoro dobiti niz svojih blizanaca, od kojih će nekoliko biti i visokih performansi. Rimac Automobili su u rujnu prošle godine objavili kako zapošljavaju stotinjak ljudi od kojih se 12 trebalo zaposliti izravno na razvoju ADAS-a. Čovjek koji je na čelu ovog zahtjevnog i ambicioznog projekta, odnosno direktor odjela za autonomnu vožnju jest Sacha Vražić, koji je u svetonedeljsku tvrtku stigao iz grupe Toyota.

Cupra e-Racer Suradnja SEAT i Rimac razvili novi električni trkaći auto, pogledajte testiranje u Zagrebu

– Naša strategija nije da se natječemo s Waymom, Uberom i drugim velikim igračima u razvoju “autonomnih taxija” koji pokrivaju sve scenarije tipične vožnje od točke A do točke B. Mi smo fokusirani na razvoj autonomnih sustava za određene situacije i izazove koji imaju smisla za sportske automobile i ekstremne brzine. Prve će funkcije biti dostupne u C_Two i modelima naših klijenata do 2021., ali ćemo sustav stalno nadograđivati, kaže Sacha Vražić. Zanimalo nas i je što točno radi automobil koji ovih dana kruži ulicama najvećeg hrvatskog grada.

– Ovaj prilagođeni automobil koristi se za prikupljanje podataka i testiranje naših algoritama. Vozilo može biti kontrolirano našim sustavom autonomne vožnje koji je već integriran, dakle opremljeno je s 8 kamera, 6 radara, 12 ultrazvučnih senzora, inercijalne jedinice za mjerenje i preciznog GPS-a te superračunalom. Zanimljiva činjenica je da vozilo može prikupiti 6 TB podataka za svaki sat vožnje – kaže Rimčev prvi čovjek za autonomnu vožnju. Uvijek je pitanje zakonske regulative, nju još nemaju ni razvijenije države, dok su osiguravatelji donijeli tek neki temeljni dokument.

mate rimac UGLEDNI PORTAL Novo priznanje za Rimca: Hrvati su stvorili nezamislivo!

Bez posebnih dozvola

– Budući da je riječ o tehnologiji s kojom se države susreću prvi put, a niz igrača na tržištu se upušta u projekte autonomne vožnje, svakako će na snazi biti stroge procedure kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika u prometu. One ovise o stupnju autonomije vozila. S obzirom na informacije koje su nama dostupne i iz razgovora s Ministarstvom prometa, ne trebamo posebne dozvole dok god je odgovornost na vozaču. Primarno testiramo na zatvorenim cestama, poligonima i stazama. Na javnim prometnicama testiramo uz nadzor vozača koji je u svakom trenutku spreman preuzeti vožnju, objašnjava nam Vražić. Testni je automobil opremljen najsuvremenijim sustavima koji zacijelo dolaze od nekog renomiranog proizvođača. – Surađujemo s gigantom i dominantnom tvrtkom na tržištu hardvere opreme za umjetnu inteligenciju i duboko učenje NVIDIA, čije superračunalo koristimo, potvrđuje direktor odjela za autonomnu vožnju tvrtke iz Svete Nedelje. Riječ je o NVIDIA platformama Drive PX 2 te Drive Xavier.

Dejan Lovren i Zlatko Dalić JOZO PAVKOVIĆ Livnjaci Dalić i Rimac učinili ponosnima Hrvate cijelog svijeta
1 / 12
Rimac C_Two
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Jedan_tamo:

  Bravo momci i samo nastavite tako!

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Autonomna voznja je malo dosadna tema. Ipak drago mi je da smo zbog Rimca u samom vrhu sa tim naprednim tehnologijama.

 • Avatar Oberstleutnant
  Oberstleutnant:

  terminator, cyberdyne systems. the end is near.