Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Zagrebačka županija dobiva 100 milijuna kuna za regionalni centar kompetentnosti

S dijelom sredstava sufinancirat će se dogradnja škola novim laboratorijima, praktikumima, specijaliziranim učionicama, prostorijama i skladištima alata s ukupno preko 3.330 kvadrata te opremiti suvremenim uređajima poput višenamjenskih edukacijskih robota, 3D printera, uređaja za automatiku i senzoriku.
03. srpnja 2020. u 17:06 0 komentara 586 prikaza
Srednja strukovna škola Samobor
Foto: Google Maps
Pogledajte galeriju 1/2

Čak sto milijuna kuna, dolazi u Zagrebačku županiju u obliku bespovratnih sredstava, i to za projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“. Točnije, Iz Europskog socijalnog fonda (ESF) odobreno je 50 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 30 milijuna, dok će preostalih 20 milijuna kuna za njegovu realizaciju osigurati Zagrebačka županija.

Nakon potresa Dizajnirala majice kojima pomaže opravak svoje škole

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, a uspostavit će se na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositeljica cjelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku.

Manji iznosi nego za svibanj Državne potpore za lipanj dobit će 23.000 tvrtki sa 100.000 zaposlenih

- Naše tri škole postat će suvremeni obrazovni centri u strukovnom obrazovanju gdje će učenici učiti radeći na najsuvremenijim strojevima i usvajati radne vještine kojima će itekako biti kompetentni na tržištu rada - istaknuo je župan Stjepan Kožić. Sredstva pristiglih iz EFRR fondova sufinancirat će se dogradnja škola novim laboratorijima, praktikumima, specijaliziranim učionicama, prostorijama i skladištima alata s ukupno preko 3.330 kvadrata te opremiti suvremenim uređajima poput višenamjenskih edukacijskih robota, 3D printera, uređaja za automtiku i senzoriku... Sredstva iz ESF fondova bit će, pak, namijenjena dijelom za nabavu uređaja i opreme za praktičnu obuku učenika dok će drugi dio sredstava biti namijenjen za edukaciju nastavnog osoblja, unaprjeđenje kurikuluma i programa obrazovanja u kojima će se tradicionalni pristup nastavi zamijeniti individualnim pristupom, nastavi prilagođenoj radu s nadarenim učenicima i učenicima s invaliditetom, za unaprjeđenje programa obrazovanja odraslih te promociju strukovnih zanimanja.

Međimurska županija prva uvela digitalizaciju i transparentnost u trošenju javnih sredstava POTPISAN UGOVOR Prva u Hrvatskoj: Međimurska županija uvela digitalizaciju i transparentnost u trošenju javnih sredstava

Izgradnje novih objekata, kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i uređajima planira se do sredine 2023. godine dok će Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023. godine. 

- Osim što značajno podižu kvalitetu obrazovanja, ovakve investicije snažan su poticaj gospodarstvu i očuvaju radnih mjesta. Zagrebačka županija u kontinuitetu ulaže u kapitalnu izgradnju u školstvu, a u naredne dvije godine sa 140 milijuna kuna izgradit će se, dograditi i rekonstruirati 13 objekata u školstvu - istaknuo je župan Kožić dodavši kako su u tijeku energetske obnove četiri škole ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna za koje je iz EU fondova povučeno 27 milijuna kuna dok je ostatak osigurala Zagrebačka županija.

 

Mali Lošinj
IMA I POZITIVNIH PRIMJERA
Ovaj račun koji nam je poslao čitatelj zaista spada u kategoriju Vjerovali ili ne. Pogledajte koliko je platio kavu!
PROMO
Ventilacija - neophodna kod stanova ili kuća s novim prozorima te za domove s vlagom i plijesni
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.