Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prva u Hrvatskoj: Međimurska županija uvela digitalizaciju i transparentnost u trošenju javnih sredstava

Pored činjenice da će se, zahvaljujući aplikaciji, u realnom vremenu znati način trošenja sredstva dodijeljenih udrugama, dodatni je benefit ulaganje u digitalizaciju samih udruga na području Međimurske županije, budući aplikacija pored pravdanja sredstava ima brojne dodatke kojima olakšava redovan rad udruga, digitalizira, a time ubrzava i olakšava poslovanje, evidenciju članstva i članarine.
26. lipnja 2020. u 15:42 0 komentara 166 prikaza
Međimurska županija prva uvela digitalizaciju i transparentnost u trošenju javnih sredstava
Pogledajte galeriju 1/2

Međimurski župan Matija Posavec današnjim je potpisom ugovora s tvrtkom Fortis Labor iz Zagreba omogućio da Međimurska županija postane prva županija u Hrvatskoj koja će provesti potpunu digitalizaciju te na taj način omogućiti uvid u korištenje proračunskih sredstava za natječaje u kulturi, poljoprivredi, sportu, vatrogastvu i civilnom društvu.

Sabor Tanja Ivančić Ipak smo se pomakli u digitalizaciji, pogotovo u koronakrizi

Ovime su, kako je naveo župan Posavec postavljeni temelji potpune transparentnosti u radu Međimurske županije, a istodobno je svim udrugama koje su korisnici javnih sredstava omogućeno jednostavnije, brže i efikasnije pravdanje troškova za koje su im dodijeljena sredstva iz Županijskog proračuna.

Proces je temeljen na aplikaciji SOM system koju je ova start up tvrtka razvila sredstvima EU fondova, a koja omogućuje i Županiji i udrugama da kroz par klikova vode kompletan operativni dio procesa.

„Posljednjih mjeseci radimo na dodatnom iskoraku u transparentnost kroz cjelovitu digitalizaciju. Ovim projektom, upravo zahvaljujući digitalizaciji svih procesa, dižemo transparentnost na još višu razinu i građanima jamčimo potpuni uvid u trošenje proračunskih sredstava dodijeljenih udrugama putem javnih poziva i natječaja. Želimo biti efikasna, brza i učinkovita javna uprava te županija bez nepotrebne papirologije, a istodobno želimo omogućiti da u svakom trenutku znamo koliko je sredstva kojoj kulturnoj udruzi, sportskom klubu ili vatrogasnoj zajednici namijenjeno, koliko isplaćeno te koja su sredstva opravdana.“, kazao je župan Posavec i izrazio zadovoljstvo što je ovaj sustav razvijen upravo u Hrvatskoj.

HOĆEMO LI ZNATI ISKORISTITI PRILIKU: Dodatni EU novac prilika je za digitalizaciju hrvatske industrije

Aplikacija omogućuje digitalizaciju poslovanja međimurskih udruga

Direktor tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić kazao je kako mu je drago da nakon nekoliko gradova u kojima su proveli projekt digitalizacije javnih natječaja, kreće implementacija sustava i u županijama. „Naš sustav je uspješno implementiran u Bjelovaru, Svetoj Nedelji, Vodnjanu, Rovinju, Sisku i Vrbovcu, no ovo je poseban izazov na koji smo spremni i kojem se veselimo. Povratne informacije pokazuju da se vrlo brzo nakon implementacije ovog sustava povećava efikasnost udruga u tim sredinama te smo uvjereni da će tako biti i u Međimurskoj županiji. Naš cilj je i dalje razvijati ovaj sustav na temelju povratnih informacija s terena, a sigurno je da ćemo sljedeće, 2021. godine razviti i sustav digitalnih natječaja za čime je potrebu izrazio i župan Posavec. Ovo je rješenje razvijeno u potpunosti u Hrvatskoj, a realizirano je kroz dva natječaja EU fondova putem kojih smo dobili sredstva.“, pojasnio je Lorenzo Gašparić.

Pored činjenice da će se, zahvaljujući aplikaciji, u realnom vremenu znati način trošenja sredstva dodijeljenih udrugama, dodatni je benefit ulaganje u digitalizaciju samih udruga na području Međimurske županije, budući aplikacija pored pravdanja sredstava ima brojne dodatke kojima olakšava redovan rad udruga, digitalizira, a time ubrzava i olakšava poslovanje, evidenciju članstva i članarine, piše u priopćenju. 

Dražen Bošnjaković u sljedećem mandatu Bošnjaković priznao da je sporost jedan od većih problema pravosuđa, najavljuje daljnju digitalizaciju

Župan Posavec zaključio je kako je i ovo dokaz da se ideja cjelovite digitalizacije može na vrlo jednostavan i brz način uvesti u čitavu javnu upravu: „Međimurci su poznati kao tihi i radišni ljudi. I dok drugi na veliko pričaju o digitalizaciji, u Međimurju se digitalizacija već događa i uspješno provodi. Sve navedeno je dokaz kako nema potrebe izmišljati razne sustave, već prihvatiti ovakva odlična rješenja koja su rezultat rada i pameti mladih, domaćih ljudi te iskoristiti potencijale koji već postoje, a koji su zamijećeni i na europskoj razini. Nadam se da će naš primjer slijediti i druge hrvatske županije te digitalizacijom omogućiti transparentnost troškova, a time i svoga rada.“.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.