Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manji iznosi nego za svibanj

Državne potpore za lipanj dobit će 23.000 tvrtki sa 100.000 zaposlenih

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
03.07.2020.
u 15:23

Potpore za samozapošljavanje isplaćivat će se dvije godine, a ne jednu kao dosad, u iznosu od 75.000 do 100.000 kuna

Tijekom lipnja 4000 kuna potpore za čuvanje radnih mjesta zatražilo je 23 tisuće poslodavaca sa 100.000 tisuća zaposlenih. To su tvrtke većinom iz turizma, prijevoza i dijela prerađivačke industrije s padom prihoda većim od 50 posto. Broj zaposlenih koji će dobiti državnu pomoć za lipanj tako je 3,6 puta manji od broja radnika kojima je isplaćena takva potpora za svibanj. Još nije odlučeno hoće li lipanjska grupacija poduzetnika zadržati povlašteni status, odnosno pravo na 4000 kuna i za srpanj ili će se i oni uključiti u novi program skraćenog radnog vremena u kojemu su maksimalne potpore po jednom radniku smanjene na 2000 kuna.

Inače, posljednjeg lipanjskog tjedna čak je i djelatnost pružanja i usluživanja hrane, odnosno turizma i ugostiteljstva, premašila polovicu vrijednosti fiskalizirane potrošnje iz istog razdoblja 2019. te je iznosila 57 posto. Po tom kriteriju, ni turizam više ne bi ostvario pravo na pojačane potpore od 4000 kuna, no Vlada je najavila da će o nastavku tih potpora pregovarati svaki mjesec sa socijalnim partnerima. Trgovina je krajem lipnja 2020. bila u minusu samo 6 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., a svi sektori s fiskaliziranim računima u zaostatku su 16 posto. Dakle, domaća potrošnja na neki se način oporavlja, ali izostaje potrošnja stranaca u nekadašnjem opsegu. Tjedna potrošnja u turizmu preko fiskaliziranih računa porasla je s 370 milijuna kuna u trećem lipanjskom tjednu na 508 milijuna prošlog tjedna.

Zavod za zapošljavanje počeo je primati nove zahtjeve tvrtki za potpore za skraćenje radnog vremena koje će biti na snazi do kraja ove godine. Procjenjuje se da će takve potpore mjesečno primiti oko 150 tisuća zaposlenih, na što bi do kraja godine moglo otići oko 2,4 milijarde kuna. Tvrtke koje zatraže potpore neće smjeti isplatiti dividendu do kraja iduće godine, a njihovi vlasnici neće za to vrijeme moći stjecati nove vlasničke udjele.

Ponovo su aktivirane i dorađene potpore za samozapošljavanje koje će se ubuduće isplaćivati dvije godine, a ne jednu kao dosad. Korisnici potpore obvezni su u prvih 12 mjeseci opravdati potporu, a drugih 12 mjeseci održavati poslovnu aktivnost uz samostalno podmirivanje obveza doprinosa. Odobravanje tih potpora bilo je obustavljeno nekoliko mjeseci jer je sav novac bio usmjeren na očuvanje postojećih radnih mjesta. Izmijenjene su i prihvatljive djelatnosti i visina subvencije. Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti dvjema skupinama korisnika, i to u iznosima od 75.000 do 100.000 kuna, ovisno o djelatnosti. Zahtjevi za dodjelu potpore zaprimat će se najkasnije do 31. listopada 2020., odnosno do iskorištenja sredstava. Iznosi potpora za udruživanje u poslovne subjekte variraju od 130.000 do 320.000 kuna te se u slučaju korištenja osposobljavanja na radnom mjestu iznos povećava za 10.000 kuna.

Najviši iznos potpore, po novome, predviđen je za djelatnosti koje su visoko radno intenzivne i nedostaju na tržištu, poput prerađivačke industrije i svih djelatnosti u građevinarstvu.

Komentara 6

Avatar EtTore
EtTore
18:12 03.07.2020.

Iii...Dalmatinci za propalu sezonu?

KR
KrstoKnez
17:55 03.07.2020.

Koji je državni lopov smislio trik da se naknada isplaćuje većinom lopovskim poslodavcima a ne radnicima direktno na račun. Čak i tu bijedu od minimalca poslodavci ne isplaćuju mnogim radnicicima u cijelosti nego im kradu i do 1000 Kn. Istovremenoo tisuće zdravstvenih djelatnika je čučalo besposleno u bolnicama ne radeći ništa - čast onim 5% koji su bili nagažirani oko Covida - a primali su punu plaću za nerad i još se bunili da im nisu ispalićani puni dodaci za svašta..?!

Avatar gunner12345
gunner12345
17:07 03.07.2020.

dok netko dijeli moju lovu uokolo meni je to minus a ne plus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije