Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrebačka Civilna zaštita ne zaostaje za profesionalnim jedinicama spašavanja

„Tehnologija u funkciji Sustava civilne zaštite“ naziv je stručne konferencije na kojoj je ustanovljeno da nova tehnologija znatno pomaže u intervencijama spašavanja
01. prosinca 2016. u 09:00 0 komentara 354 prikaza
civilna zastita
Foto: Ured za upravljanje u hitnim situacijama
Pogledajte galeriju 1/18

Spremnost Civilne zaštite da u akcijama spašavanja nadopunjuje profesionale službe dokazana je jučerašnjom vježbom evakuacije 200 zaposlenih iz poslovne zgrade Hrvatskog Telekoma u Vukovarskoj ulici 23. Uz vatrogasce i profesionalce iz Gorske službe spašavanja, veliku zadaću odigralo je i 140 pripadnika Civilne zaštite koji su pokazali visoku razinu društvene odgovornosti, a sama vježba bila je i izvrsna prilika za testiranje suradnje HT-ovih odjela odgovornih za sigurnost i zaštitu s operativnim snagama civilne zaštite Grada Zagreba.

Vježba je demonstrirana nakon stručne konferencije „Tehnologija u funkciji Sustava civilne zaštite“ koju je organizirao Ured za upravljanje u hitnim situacijama, a na kojoj je između ostalog ustanovljneo da se razvojem suvremenih tehnoloških dostignuća otvaraju široke mogućnosti njihove primjene i u Sustavu civilne zaštite, kako u prevenciji - primjerice pravodobnim otkrivanjem šumskih požara korištenjem bespilotnih letjelica i sustava video nadzora, tako i u odgovoru na velike nesreće -  primjerice korištenjem specijalnih alata za izvlačenje iz ruševina, gašenja požara i slično te diseminaciji njihovih posljedica.

Sudionici konferencije su se upoznali s novim naprednim sustavima komunikacije i novim komunikacijskim mrežama. Prikazom tehnoloških mogućnosti stožernog zapovjednog vozila i Zemljopisnog obavijesnog sustava – Geografsko informacijskog sustava (GIS) Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kao i primjenom GIS-a u vatrogastvu zorno je prikazana uloga tehnologije u funkciji Sustava civilne zaštite. Značenje instrumentalne seizmologije i sustava ranog upozoravanja o potresu, zbog položaja Republike Hrvatske na izrazito aktivnom seizmološkom području, uvijek je u središtu zanimanja stručnjaka koji se bave ublažavanjem posljedica velikih nesreća po stanovništvo, materijalna i kulturna dobra te okoliš.

Na konferenciji „Tehnologija u funkciji Sustava civilne zaštite“ kroz deset znastvenih i stručnih predavanja predstavljene su široke mogućnosti primjene suvremenih tehnologija u funkciji Sustava civilne zaštite ne samo na lokalnoj, već i na državnoj razini.

Konferencija je okupila oko 150 sudionika iz gotovo svih županija i gradova, pripadnika operativnih snaga civilne zaštite svih razina, resornih gradskih upravnih tijela, Nastavnih zavoda za javno zdravstvo, udruga i saveza civilnog društva koji se bave civilnom zaštitom  i drugih.

Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.