Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjetili smo FSB Racing team

VIDEO Vrijedni zagrebački studenti u ovoj garaži sklapaju jedinstvene bolide za studentsku Formulu

Zagreb: Predstavljanje Formula Student tima 2024.
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/15
28.03.2024.
u 08:00

Jedini u Hrvatskoj ima šasiju od kompozitnih materijala, iz baterije se vuče 80 kilovata, a tu su i ovjes od karbonskih vilica te aeropaket s rashladnim sustavom

Da bismo pronašli najbolje, ponekad ne treba otići daleko, dovoljno je svratiti do Radničke ceste 206, gdje se vrijedno radi u garaži jedne od najaktivnijih studentskih udruga u Hrvatskoj. FSB Racing Team sada već više od dva desetljeća okuplja studente, volontere i entuzijaste koji znanje stečeno u predavaonici bruse i pretvaraju u praksu u radionici. Zavirili smo stoga iza zatvorenih vrata garaže u kojoj vješti studenti sklapaju, ni manje ni više, nego formulu za jednu od najprestižnijih svjetskih utrka.

Zasluženo među svjetskom elitom

Prije nekoliko dana tim mladih znanstvenika i stručnjaka sa zagrebačkog Sveučilišta među prvima je od 20 tisuća sudionika te 280 ekipa položio kviz i izborio sudjelovanje na ovogodišnjem natjecanju Formula Student Alpe Adria. U garaži nas dočekuju Filip, Lorenco i Gabrijel, koji s ostatkom kolega posljednjih mjesec dana intenzivno rade na proizvodnji dijelova za novi bolid.

VIDEO

– Prema pravilima natjecanja, svake godine moramo imati novi bolid. A novi model je lakši, jedini je u Hrvatskoj koji ima šasiju od kompozitnih materijala. Nova je i baterija te ovjes koji se sastoji od karbonskih vilica. Usto imamo i novi aeropaket s rashladnim sustavom... Ma ne možemo sve novitete ni iznijeti u ovom trenutku – govori Filip Čavić, voditelj FSB Racing Teama.

Ekipa je prošle godine ostvarila iznimno dobre rezultate i među svjetskom studentskom i sveučilišnom elitom osvojila visoko šesto mjesto. Što se tiče znanja, dodaje Filip, tu su uz bok i najvećima, a glede autoindustrije i tehničkih te financijskih aspekata, da dosegnu svjetsku razinu pomažu im domaći sponzori, među kojima i tvrtka Mate Rimca, koji su im tijekom vremena, kako kaže, postali i prijatelji. Iako je većina ekipe s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, projekt uključuje i druge sastavnice.

27.3.2024., Zagreb - Predstavljanje Formula Student tima 2024. Po prvi put imamo prilike zaviriti u znanstvenu garazu, upoznati bolid te otkriti s kojim inovacijama mladi zagrebacki studenti odlaze na ovogodisnje natjecanje. Prije nekoliko tjedana upravo ovaj dogadjaj, koji se ove godine odrzava od 20. do 25. kolovoza na Bugatti Rimac testnom poligonu u Micevcu, prema svjetskoj rang listi Formula Student - World Ranking osvojio je visoko trece mjesto u konkurenciji od 25 svjetskih dogadjaja u CV / Hybrid kategoriji. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Testiraju se performanse i izdržljivost

– Ove godine u timu nas je 72, regrutirali smo 47 novih članova, među kojima su, uz FSB-ovce, i kolege s fakulteta elektrotehnike i računarstva te kemijskog inženjerstva i tehnologije, kao i Ekonomskog, Prometnog i drugih. A planiramo ove godine ići na tri natjecanja, od čega je prvo u Češkoj, zatim naše domaće Alpe Adria u Mičevcu u kolovozu te potom u Poljskoj. Usto idemo i na jedno neslužbeno natjecanje u Mađarsku u lipnju – ističe Filip. Naš razgovor nadglašava zvuk stroja za vakuumiranje jer proizvodnja je u tijeku, a u radionici je kreativni nered i upravo se hladnom prešom spajaju komponente te oblikuju dijelovi koje će ruke studenata tijekom proljeća pretvoriti u formulu.

POVEZANI ČLANCI:

– Bolid je na električni pogon. I vozači su studenti, a ne profesionalci, nema klasičnog utrkivanja “kotač uz kotač”, već imamo razne discipline koje testiraju performanse i izdržljivost bolida. Samo sklapanje ne traje predugo, više traje proces dizajna i izrade bolida, gdje god možemo skidamo masu da izvučemo najbolje performanse. Iz baterije u svakom trenutku vučemo najviše 80 kilovata. Težina cijelog auta je 187 kilograma, ove godine bit će lakši za čak sedam. Postiže brzinu do 132 kilometra na sat, no brzina nije ključ, već ubrzanje – zaključuje voditelj ekipe.

A ovogodišnje natjecanje bit će najbolja prilika da se pokažu i pred domaćom publikom jer od 20. do 25. kolovoza na stazu Bugatti Rimca u Mičevcu pokraj Velike Gorice stiže 60 najboljih timova iz cijelog svijeta.

POVEZANI VIDEO: Tomašević: 'Od svibnja besplatna žičara za Zagrepčane'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije