Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoološki vrt

U najneobičnijoj “bolnici” jazavac, medo i gušteri

Egzotična zima u ZOO vrtu, novi program upoznavanja životinja
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
11.03.2019.
u 08:45

Tretman se ne odbija nikome pa se liječe i golubovi te vrane

Medo s magistrale, jazavac koji je dolutao iz šume, golub s ozlijeđenim krilom i bebe vjeverice koje su ispale iz gnijezda – vjerojatno “najšareniju” u gradu “bolnicu” ima Zoološki vrt, čija terenska služba nijednog pacijenta ne odbija. Kod njih, znaju stručnjaci, životinje će se najprije i najlakše oporaviti, a potom sigurno vratiti u prirodi gdje snažne i zdrave imaju mnogo veće šanse za opstanak.

Pomoć i zalutalim pačićima

Stanovnik divljine kojeg nisu imali na skrbi gotovo i ne postoji pa su, kako kaže ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok, u njihovu oporavilištu boravili macaklini, srne, ježevi, razne ptice, a upravo dolaskom proljeća ekipi takozvanih “hvatača” počinje “sezona”. Ljudi su to koji odgovaraju na pozive Zagrepčana u vezi sa životinjama, a kako je ovo doba godine u kojem brojnim vrstama stiže pomladak, terenska će služba, govori nam ravnatelj Skok, imati pune ruke posla.

– Budući da su zeleni dijelovi Zagreba, od Save preko gradskih parkova do Medvednice, staništa mnogobrojnih životinjskih vrsta, a sad stižu “djeca”, svakodnevno će se obavljati deseci intervencija u kojima ćemo pomagati, primjerice, vrapcima koji ispadnu iz gnijezda, zalutalim pačićima, onemoćalim ježićima i drugim životinjama – o tome kako se nikoga ne ostavlja na milost i nemilost objašnjava nam Damir Skok. Upravo je on s ekipom iz terenske službe predlani u prirodno stanište vraćao dabra kojeg su Zagrepčani našli iscrpljenog u Zapruđu. Štefek, kako su ga nazvali, proveo je neko vrijeme u ZOO-u da “stane na noge”, prije nego što je krenuo u potragu za životnom družicom oko jezera na Savici. Njemu se, baš kao i svakoj životinji, kaže Skok, pristupa individualno pa se o tretmanu odlučuje nakon inicijalnog pregleda.

Prošli tjedan samo ptice

– Nakon što terenska ekipa preuzme ozlijeđenu životinju, pregledamo je i veterinarska joj se pomoć pruža u oporavilištu Zoološkog vrta. Nakon toga se odlučuje hoće li ostati ondje ili ide u udrugu AWAP. Kamo god otišla na oporavak, čini se sve kako bi se životinja što brže oporavila i vratila u prirodno stanište – govori ravnatelj ZOO-a pa ističe kako su u pružanju pomoći četveronošcima ključni upravo građani koji dojave kad ih spaze. Zahvaljujući njima, spašen je macaklin koji je bio uvjeren da je već dovoljno toplo da se osunča pa se na kraju gotovo smrznuo, jazavac koji je u Mikulićima zalutao među stambene zgrade, dvije bebe vjeverice koje su nađene na pločniku jer su vjerojatno ispale iz gnijezda.

– Sve je više intervencija vezanih i uz ptice. Pomoć su proteklih tjedana zatrebali kobac, jastreb, sokol, grlica, vjetruša, sova ušara i jastrebača, a samo prošlog tjedna veterinarsku pomoć trebalo je nekoliko vrana i golubova, u većini slučajeva zbog ozlijeđenih krila – otkriva nam ravnatelj ZOO-a Damir Skok.

>>Prinova u Zoološkom vrtu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije