Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gastroškola

Tečaj kuhanja trend je među svim generacijama i profilima ljudi

gastronomadi
Davor Visnjic/PIXSELL
30.10.2012.
u 08:00

Škola stoji 3060 kuna, a uči se sve, od osnova nadalje, te se uz birana vina pojede sve što se skuha

Lupanje loncima, miješanje pjenjačom po gustim kremama, stavljanje najtanjeg završnog sloja čokoladnog preljeva, a potom uživanje u slasticama koje si sam napravio... Sve to svojstveno je strastvenim kuharima, no i onima koji to nisu. To najbolje zna 12 polaznika tečaja kuhanja za početnike koji je pokrenuo Klub Gastronomada. Tajne kuhanja na tom im tečaju otkrivaju profesionalni kuhari.

Plač zbog luka

– Nitko za sebe neće reći da je antitalent. Obično tečaj upisuju zaljubljenici u kuhanje jer u tom području uvijek postoji neka sitnica i caka koju dotad nisi znao, a mogla bi ti puno pomoći kasnije. No ponajprije je riječ o uživanju u spremanju hrane – kaže Dunja Dretar, jedna od polaznica. Dva puta tjedno različita ekipa sastaje se u prostorijama u Jurišićevoj ulici, a gastronomad Robert Ripli, jedan od osnivača, kaže da tečajevi traju cijele godine.

– Nikome u kuhanju ne leži sve. Ima i dama u četrdesetima kojima ruke drhte dok čiste luk – kaže Ripli te dodaje da u sklopu radionica uče o organizaciji kućnog hladnjaka i nabavi namirnica, od kumice ili iz omiljenog dućana.

Investicija u život

– Također, otkrivamo tajne rižota i učimo raditi kruh i domaću tjesteninu, marinade, načine pripreme mesa, učimo kako koristiti začine, kako pripremiti ribu, školjke i mekušce – dodaje. Sve što se skuha ujedno se pojede uz pokoju čašu biranog vina, a posljednji sat kuhari kuhaju za polaznike. Iako je cijena tečaja 3060 kuna, zanimanje je veliko i treba se na vrijeme prijaviti.

Ovakav način učenja zaintrigirao je i Franju Hanzla, odnosno njegovu suprugu.

– Tečaj je bio dar za rođendan. Oduvijek sam volio kuhati doma, kuhanje mi je velika ljubav, no uvijek sam kuhao prema osjećaju – kaže Hanzl te se šali da je supruzi tečaj investicija u njihov zajednički život. Na nagovor djevojke na tečaj je krenuo i Marin Mladinić te tako ispunio dugogodišnji san. Kuharsku školu poželio je upisati još nakon osnovne, no, kako kaže, odustao je zbog oca.

– Nije mi dao da upišem. Rekao je da to nije zanimanje za mene. Sada sam, nakon što sam postao doktor znanosti, biologije, ipak odlučio nadograditi znanje – kaže Mladinić koji je jedan od većine muškaraca na tečaju. Na satu koji smo posjetili pripremali su slastice, a tečaj su produljili za jedan sat. Nije im nikako išlo napraviti savršen završni preljev pa su ga iznova radili – šest puta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije