Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selica iz zagrebačkog ZOO-a

Rodan Tesla Libanonce natjerao na novi zakon

Roda i gnijezdo
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
15.05.2018.
u 18:12

Tesla je bio dio švicarskog projekta SOS Stork u koji se prije tri godine uključio ZOO, a kojim se rode prati na njihovu selidbenom putu

Kamo sele, gdje se zaustavljaju, što jedu, s kojim se prijetnjama susreću i kojim se putem vraćaju odluče li ponovno doći doma – švicarskom projektu SOS Stork, točnije praćenju roda satelitskom telemetrijom prije tri godine priključio se i zagrebački ZOO nimalo ne sluteći da će jedna od hrvatskih roda mijenjati zakone zemalja Bliskog istoka.

Leta se vratila kući

A upravo to, govori nam stručna voditeljica projekta i kuratorica za ptice Zoološkog vrta Andrea Bračko, napravio je rodan Tesla, koji je na povratku za Hrvatsku stradao od krivolovaca u Libanonu.

– Na Teslu smo stavili odašiljač u lipnju 2016., a u isto je vrijeme svoj uređaj dobila i Leta. Rode koje smo pratili godinu prije uginule su na svojem putovanju, tako da smo se posebno razveselili kad smo primijetili da se i Tesla i Leta krajem ožujka vraćaju kući. Leta je došla, ali Tesli se na odašiljaču izgubio signal – govori Andrea Bračko pa objašnjava kako ispočetka nije bilo panike jer se povremeno događa da se signali s odašiljača ne mogu locirati. Uređaji su to vrijedni oko dvije tisuće eura pa su podaci s njih uvijek dostupni, ali nekad kasne jer ptica leti područjem na kojem nema telekomunikacijskih tornjeva.

– Signal je stigao, ali bio je nekoliko dana statičan, što je nama indikator da je ptica uginula. Činilo nam se da je Tesla na krovu kuće u libanonskom selu Bzal pa smo pretpostavili da je odstrijeljen – rekla je kuratorica za ptice pa objasnila da je pretpostavka stigla od poznate činjenice da Libanon ima razvijen običaj ubijanja ptica. U određenim zemljama, objasnila je, kao što je, primjerice, Čad, ptice se ubijaju zbog hrane, ali u Libanonu to je stvar prestiža.

I Tesla II u Libanonu

U cijelu se priču tada uključila i grupa na Facebooku koja je pratila kretanje Klepetana i Malene, i to raspravom u čijim bi rukama mogao biti odašiljač.

– Pisali smo svima, ja sam čak stupila u kontakt i s kćeri tamošnjeg predsjednika, ali odašiljač nam nisu htjeli vratiti – kaže Bračko pa dodaje da se oko Tesline smrti posebno zainatila upravo Fejs-grupa 'SOS Tesla Save White Storks', koja je prikupila gotovo deset tisuća potpisa na peticiji protiv krivolova u Libanonu te je odaslala predsjedniku Michelu Naimu Aounu. Ove je godine u toj zemlji zabranjen lov svih ptica, a novi se zakon simbolično zove i Teslin. Nove rode, kaže Bračko, označit će se ove godine u lipnju, a od sedam onih kojima se dosad stavio odašiljač žive su tri. Dvije, Leta i Pomona, mogu se vidjeti u Lonjskom polju, a Tesla II trenutačno je u – Libanonu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
19:54 15.05.2018.

Super!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije