Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro nove prinove

Slavonska idila najpoznatijih roda: Klepetan čuva svoje mlade i ne da nikome da se približi

Klepetan i Malena
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
16.04.2018.
u 14:25

Otkako je snijela jaja, Malena ih brižno čuva, a vjerni Klepetan donosi joj granje kako bi joj sjedenje bilo što ugodnije.

Malena i Klepetan uskoro će dobiti prinove. Najpoznatija bijela roda slomljenog krila ovog je proljeća snijela tri jaja, a u idućih nekoliko dana očekuje ih se još dva ili tri.

Otkako je snijela jaja, Malena ih brižno čuva, a vjerni Klepetan donosi joj granje kako bi joj sjedenje bilo što ugodnije. Hoće li se sve izleći i preživjeti, ovisit će i o vremenu. Lani je Malena snijela rekordnih sedam jaja, no izleglo se samo pet ptića od kojih je u međuvremenu još jedan uginuo od hladnoće, pa ih je put toplog afričkog juga na kraju odletjelo četvero.

- Ove godine malo kasne s potomstvom. Malena i Klepetan međusobno se izmjenjuju u leženju na jajima, a ja ih čuvam i donosim im svježu ribu – kaže umirovljeni domar Stjepan Vokić, koji o Malenoj skrbi od 1993. godine.

Klepetan i Malena
1/13

U proteklih 16 godina Malena i Klepetan već su othranili 58 ptića. Klepetan se ove godine vratio nekoliko dana kasnije nego što je uobičajeno, ali čak dva tjedna prije nego lani, kada je rekordno kasnio. I on voli leći na jaja. U ovo se vrijeme ponaša posebno zaštitnički.

- Klepetan čuva svoje mlade i ne da nikome da se približi. Evo, baš sam se htio popeti gore i odnijeti Malenoj malo mesa, ali ne smijem od njega. Bojim se da bi me mogao udariti – dodaje Stipa.

Kada se ptići izlegu, čekaju ih nove obveze, poput svakodnevnog donošenja hrane i učenja letenju. Stipa će im natucati malo mesa, usitniti ga i oprati vrućom vodom, da ne bude bakterija. Hranit će ih, kao i uvijek, na žličicu. Ispočetka rjeđe, a onda, kada se priviknu, svaka dva sata.

- Bit ću im dežurna babica. Što mogu, ne smijem dopustiti da ostanu gladni – smije se Stipa.

Komentara 6

DU
Deleted user
18:48 16.04.2018.

Nagradno pitanje: mare li rode za Istanbulsku konvenciju ili pak su natražne, zatucane i zadrte?

PR
prajdali100
17:01 16.04.2018.

Klepetan guzi ! Bravo majstore.

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
16:50 16.04.2018.

Gastrabajter ... Da mu je porezna kartica iz Hrvatske niti bi tu dolazi niti bi se vracao , ali svoju mirovinu je zaradio vani pa moze uzivati u prirodnim ljepotama Hrvatske , nazalist osim prirode vise nista lijepo ni nemamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije