Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Risnjak na Medvednici

Pridružite se akciji u kojoj nosimo knjige na planine

Maja Pranić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
19.03.2019.
u 15:12

Inicijatorica je Vlatka Sambolec, koja je također članica PD Izletnik, a ideju je podržala i Maja Pranić, voditeljica Knjižnice Marije Jurić Zagorke

“Natura obscura – knjige na planine!” naziv je zajedničkog projekta Planinarskog društva Izletnik i Knjižnice Marije Jurić Zagorke kojemu je cilj opremiti planinarske domove literaturom kako bi se ljubitelji prirode nakon uspinjanja na gorske vrhove mogli opustiti i čitanjem. U realizaciju se kreće ove subote, a priključiti se mogu svi poklonici planinarenja i uživanja u dobrom štivu.

Darujte literaturu

– Knjige se ovih dana prikupljaju u našoj knjižnici na Krvavom mostu, a prvo ćemo opremiti planinarski dom Risnjak na Medvednici. U subotu se organizira i izlet na koji ćemo, svatko u svom ruksaku, onamo ponijeti darovane knjige. Okupljanje je u devet sati ispred knjižnice, a pridružiti se mogu svi zainteresirani – otkriva inicijatorica projekta Vlatka Sambolec, knjižničarka i članica Izletnika.

No, dodaje, akcija time ne prestaje jer će se literaturom opskrbljivati i drugi domovi, ne samo na Medvednici, već i na ostalim hrvatskim planinama. Knjige se mogu donijeti u Knjižnicu Marije Jurić Zagorke, odakle će se dostavljati planinarskim društvima. A kako se uopće rodila ideja?

– Izletnik se bavi raznim aktivnostima, među kojima je bio i projekt prikupljanja planinarskih naljepnica svih društava u Hrvatskoj koji je iznjedrio publikaciju predstavljenu na lanjskom Tjednu dizajna. Tijekom rada na njoj iščitavala sam tekstove koje su društva slala uz naljepnice, a neka su se pohvalila da u svojim domovima imaju zbirke knjiga o planinarenju, penjanju, alpinizmu... To mi se učinilo sjajnom idejom: zašto svi, ili barem većina domova, ne bi imali takve zbirke? I zašto se ograničiti na “stručnu” tematiku? Uslijedio je razgovor s tadašnjom voditeljicom knjižnice Višnjom Prpić-Dugonjić i tako je nastao projekt opremanja svih zainteresiranih planinarskih domova, posebice onih udaljenih. To su lokacije na kojima se planinari dulje zadržavaju, i to ne samo kako bi se okrijepili, već su to izolirana mjesta introspekcije u kojima je knjiga dobar i poželjan drug – kaže V. Sambolec.

Popularizacija čitanja

A zašto se Knjižnica Marije Jurić Zagorke pridružila projektu, objašnjava njezina nova voditeljica Maja Pranić.

Knjižnice grada Zagreba, čijoj mreži pripadamo, već su provodile projekte opremanja miniknjižnica u raznim ustanovama. Slijedom toga nastala je i suradnja s Izletnikom, kojom ćemo, u svrhu popularizacije čitanja, knjige učiniti dostupnima na nekonvencionalnim mjestima koja su zapravo vrlo pogodna za uživanje u dobrom štivu – ističe M. Pranić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije