Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panika u Kraljevu Vrhu

Vikendaš im slučajno otkrio da piju vodu zatrovanu arsenom

Kraljev vrh
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
28.07.2017.
u 11:08

Iz pet izvora, od kojih su dva zagađena, opskrbljuje se 450 obitelji. Kad ih isključe iz opskrbe, već reducirane vode bit će još manje.

Otvore slavinu, a umjesto da iz nje poteče voda, u sudopere, kade i umivaonike mještana Kraljeva Vrha stigne tek pišteći zvuk koji ih upozorava da na kupanje, pranje suđa, rublja, a i ostale poslove za koje im je potrebna voda slobodno mogu zaboraviti.

I tako svakog ljeta, odnosno već od konca lipnja, kada se u bazen lokalnog vodovoda ne slijeva dovoljna količina vode s izvora da bi se njome opskrbljivalo 450 kućanstava.

Voda iz bunara je bolja

Od prekjučer, međutim, stanovnici Kraljeva Vrha, čak i kad im voda stigne u 21 sat navečer, s njom ne mogu gotovo ništa jer ona za piće nije sigurna. Pronađene su u njoj količine arsena deset puta veće od dopuštenih, a u mjesto u općini Jakovlje dovezena je i cisterna iz koje se cijeli dan može natočiti ljeti najpotrebnija tekućina.

– Naviknuti smo da vode nema jer ljeti nakon sedam ujutro i prije devet navečer iz slavine ne možete dobiti ni kap. Snalazimo se pa za piće kupujemo u dućanu, a hvala Bogu, dosta susjeda ima bunare. Da smo i u to malo vremena kad je vode bilo pili zatrovanu, još ne mogu vjerovati. I to tko zna koliko dugo – zabrinuto je objasnio Stjepan Šimunić iz Kraljeva Vrha pa dodao kako redukcije vode nisu neuobičajene kod lokalnih vodovoda, ali, ne riješi li se problem arsena, voda će im postati najveći luksuz. Do postavljene cisterne jučer, međutim, nije došao gotovo nitko od mještana jer uvjereni su da je voda iz bunara, koje imaju susjedi, bolje kvalitete od one u spremniku koji je poslala Općina. – Lošiju vodu od svoje ne želim piti – rekao je Slavko Janton, koji na vodovod nije ni priključen. Potrebe za to nema, kaže, jer u njegovu bunaru ima dovoljno tekućine. Kvalitetu joj nije testirao, govori, ali uvjeren je u to da nema nikakvih problema. Mislio je tako i za vodovodnu vodu Mirko Barlović jer ona ipak dolazi s izvora Orlove stijene.

– Pet je to šumskih izvora, zapravo, koji se ulijevaju u jedan bazen, iz kojeg se onda crpi voda za kućanstva. Tako je već 30-ak godina i nikad nije bilo problema – ispričao je Mirko Barlović, a načelnica Općine Jakovlje Sanja Borovec objasnila je da je sasvim slučajno otkriveno da je promijenjen kemijski sastav vode iz vodovoda. Naime, jedan od vikendaša koji ima kuću u blizini izvora samostalno je uzeo uzorak vode i poslao je na analizu. Kad su stigli loši rezultati, na teren je izašla i sanitarna inspekcija, ne bi li se i službeno očitalo stanje. – Pokazalo se da je arsen povišen u vodi dva od pet izvora – rekla je načelnica Borovec pa dodala da se još čekaju rezultati ponovljene analize. Pokaže li se opet da je količina arsena veća od dopuštene, dva izvora jednostavno će se “odrezati” od bazena.

Spajat će se na Zagorje

Količina vode, koja ni sada nije dovoljna da se cijeli Kraljev Vrh opskrbljuje cijele godine, bit će tada još manja.

– Morat će stanovnici biti strpljivi. Sreća je u nesreći jedino što krajem godine upravo u Kraljevu Vrhu počinje izgradnja vodovodne mreže i priključivanje na Zagorski vodovod. Tada s opskrbom više ne bi trebalo biti problema – rekla je Sanja Borovec pa objasnila da “zagorsku vodu” već imaju Jakovlje i Igrišće. Da se priključe tom većem vodovodu, već su imali prilike i stanovnici Kraljeva Vrha prije 30-ak godina, ali u to su vrijeme odlučili da im je lokalni dovoljan.

– Bilo je ovdje tada 150 kuća, nismo računali da će ih se izgraditi još 300 – svoj potez objasnili su u Kraljevu Vrhu.

 
  
Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Niškorist
Niškorist
13:00 28.07.2017.

Malo arsena ne škodi ?

DO
dopizdilomi
18:53 28.07.2017.

Moraš prvo sam nešto uraditi i platiti da bi nakon toga na teren izišla inspekcija koja bi to potvrdila. Pa tko je tu lud?

BA
babaruza
12:02 28.07.2017.

Ako neko propagira namjerno lazi treba ga kazniti a ako je istina treba se ispitati jer sto se tu propagira je protiv i same drzave a njemci jedva cekaju da sto doznaju da im turisti ne bjeze cine sve daa ih zadrze kod kuce ako pratite njihove izvjestaje .dobro ispitati i ko nesto nasumice daje vani lose vijesti bez dokaza kaznjavati .Gdje je priprema prosla za sezonu ako nesto izvanredno nastupi treba odma sve mogucnosti iskoristiti .Jer o bolestima i zagadjenosti govoriti moze samo doktor Kontrolu uvesti ko je nadlezen mjenjati svi smo pogodjeni s tom reklamon a neki su i placeni da podmecu kao vatru sto smo doznali .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije