Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kakvu vodu pijemo? Bakterije i arsen u vodovodu

Lokalni vodovodi najveći su rizik jer se voda isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije, piše u nalazu HZJZ-a
20. srpnja 2017. u 21:33 18 komentara 7085 prikaza
voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Čak 60 posto uzoraka vode s izvorišta neispravno je iz najmanje jednog zdravstvenog razloga, a najčešće je to zbog bakterije Escherichije coli, koja je izolirana u čak 129 uzoraka od ukupno 371 uzetog tijekom lanjske inspekcije zdravstvene ispravnosti vode u Hrvatskoj. Inspekcija izvorišta vode znači da se radi o izvornoj, još neprerađenoj vodi, a također je provjerena i prerađena voda za ljudsku potrošnju u javnoj vodovodnoj mreži te lokalnim vodovodima. Upravo su lokalni vodovodi poseban problem i opasnost: od 748 uzoraka iz lokalnih vodovoda čak je 421 zdravstveno neispravan.

CARWIZ rent a car CARWIZ rent a car Voda – koliko je zaista treba popiti?

Lokalni vodovodi s javnozdravstvenog aspekta predstavljaju najveći rizik jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije, stoji u izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je rezultat analize ocijenio poražavajućim. Najčešći su uzrok zagađenja koliformne bakterije među kojima i E. coli, a riječ je o bakterijama koje se prirodno nalaze u debelom crijevu čovjeka i pojedinih životinja, izlučuju fekalijama te se tako nađu u vodi i postanu opasnost za zdravlje.

vodovod | Autor : Marijan Sušenj/Pixsell Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Valja napomenuti da je lanjska inspekcija bila prva kontrola lokalnih vodovoda koji opskrbljuju manje od 50 stanovnika. Nasuprot tome stoji podatak da je u 5721 uzetom uzorku vode iz javne vodovodne mreže 227 utvrđeno neispravnima. Voda zagađena arsenom godinama je svakodnevica u Slavoniji, posebice oko Vukovara i Vinkovaca gdje lani, prema nalazu, više nije bilo nijednog lokalnog vodovoda.

Većina tih lokalnih vodovoda imala je povišeni arsen što lokalne zajednice nisu rješavale jer nemaju sredstava ni za minimalno održavanje sustava, a kamoli za gradnju postrojenja za obradu vode.

Marko Jelić, gradonačelnik Knina JELIĆ PROZVAO: 'Ljudi nemaju vode ni asfalt, a oni su trošili na večere od 35.000 kuna'

– Stoga se nastoji priključiti lokalne vodovode u sustav javne vodoopskrbe kako bi se o njima na adekvatan način skrbilo. Međutim, nakon što i preuzmu lokalne vodovode, nerealno je očekivati rješavanje zatečenih problema u kratkim vremenskim okvirima. U takvim slučajevima postoji zakonsko rješenje kojim se voda proglašava tehnološkom – zaključila je inspekcija.


To u praksi znači da je Ministarstvo zdravstva za pojedine vodovode, odnosno mjesta, redom u Slavoniji, donijelo rješenje o periodu do kojeg se može odstupati od propisane količine arsena i drugih kemijskih elemenata u vodi. Recimo, u Antinu u vodi smije biti pet puta više arsena od propisanog sve do 1. srpnja iduće godine, a stanovnici ne smiju vodu koristiti za pripremu dojenačke hrane i čajeva djeci do šest mjeseci, što je pravilo u nizu slavonskih mjesta.

piletina Pomoćnik ministra: 'Ne treba piletinu svaki put povući s polica kad se uoči salmonela' 'voda_mlm_zag_220310' Izvješće HZJZ-a Voda se pokazala neispravnom čak i u zagorskim javnim vodovodima '                ' Zagorska mreža Novac onima koji će zaratiti s ilegalnim lokalnim vodovodima

 

 

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Deleted user:

  Na ovo sam upozoravao prije vise od 15 godina. Medjutim narod vode sitni privatni intetesi do kojoh se dolazi tako da zajednicke inteterese nemate. Broj oboljelih od raka na Istoku Hrvatska nikada nije a i nece istraziti ni jedan znanstvenik sto mislite zasto?

 • Vito:

  dopizdilomi: _____________ Pa piak, po treći puta Slavonci izabrali organizaciju koja je pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske da im ponovo vlada. _______ Slavonsci očito zbog arsena u vodi brzo zaboravljaju tko im uništava poljoprivredu i ne dopušta razvoj od ... prikaži još! 1989.g. do 1999.g. pa od 2004.g. do 20011.g. i od 2005. do sada. ______ A i sad je "malo čudno" što se usred turističke sezone demokratski objavljuje da je voda u Hrvatkoj zagađena. ____ Stvarno dobar doprinos napretku Hrvatske od strane hrvatskih medija koji su, "usput budi napisano", svaku od osam godina nevladavine "mrskih neprijatelja" pisali o nesposobnosti onih koji su dva puta usporili pad hrvatskog gospodarstva i pokrenuli razvoj.

 • Vito:

  – Stoga se nastoji priključiti lokalne vodovode u sustav javne vodoopskrbe kako bi se o njima na adekvatan način skrbilo. ::::::::::::::::::::::::::::: "najbolji" primjer je grad Zagreb ______ "gradonačelnik" je novce namjenjene za obnovu starog vododa potrošio na vraćanje dugova i ... prikaži još! zadužio se za novce namjenjene, između ostalog, za gradnju betonskih fontana na nekad zelenoj površini _____ Time je razveselio stanovništvo koje u Zagreb dolazi pa ima lijep pogled na, sad znamo, zagađenu vodu izravno iz gradskog vodovoda pored obiteljskih kućica koje crpe vodu iz sve dubljih i suših bunara