Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište rada

Ne želimo 'žicati' novac na cesti, samo želimo obrazovanje i posao

Romkinje
Borna Filić/PIXSELL
16.06.2011.
u 12:56

Romkinjama bez škole gotovo je nemoguće naći posao, zato se mnoge trude nadoknaditi propušteno školovanje

Obrazovanje mi je najvažnije, glavni motiv za sve, utvrdila je 22-godišnja Fikreta Dedić, mlada Romkinja koja je nedavno završila informatički tečaj u novoosnovanom Centru za savjetovanje, podršku i informiranje CASI “Romani”.

Fikreta je, kaže, uživala na tečaju, i željela bi se uključiti u još brojne druge... Želi učiti, jer, objašnjava, životne su je okolnosti spriječile da upiše srednju školu.

Sama je upisala osnovnu

– Osnovnu sam završila naknadno, sama sam se na to odlučila kad sam imala 15 godina, a teta mi je pomogla. Uvijek mi je neugodno kad drugima govorim kako nemam srednju školu, ali namjeravam je završiti čim prikupim novac – objasnila je Fikreta.

Baš zato traži posao, koji, naime, Romkinje vrlo teško dobivaju.

– Voljela bih raditi bilo što, skromna sam. No, teško je zadovoljiti kriterije koje traže; primjerice, prošla sam i kratki tečaj za pomoćnu kuharicu, no za taj posao uzimaju nekog tko je zapravo kuhar – opisuje.

U sličnoj je situaciji i Valentina Beriša, 18-godišnjakinja koja je u srijedu krenula odraditi prvi dan kao telefonistica.

– Uzeli su me na probu, nadam se da ću posao i dobiti – dodala je Valentina, kojoj također nedostaje diploma srednje škole.

Baš kao i njezinoj prijateljici Nataši Osmanović, 24-godišnjakinji koja govori čak nekoliko jezika.

– Pričam engleski i njemački tečno, a znam i talijanski, francuski i švedski, no ne toliko dobro – iznenadila nas je Nataša pa objasnila:

Govori nekoliko jezika

– Radila sam u buticima, morala sam naučiti razgovarati sa strancima. Imam i položenu B kategoriju vozačkog – dodala je Nataša.

No nije, kaže, nedostatak srednje škole presudan razlog za nedobivanje posla, posebice nižekvalificiranih.

– Čim vide da smo Romkinje ne žele nas zaposliti. Ljudi imaju predrasude, ali ne krivim ih, jer i meni se želudac preokrene kad vidim dijete s majkom na cesti na semaforu kako žicaju novac. Nismo svi isti, ali ja ne mogu objašnjavati ljudima ‘gledajte onu ženu, ja nisam kao ona!’. Radno sposobni trebaju raditi – zaključila je Nataša.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije