Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačke poduzetnice

Nas četiri dokaz smo da se može, samo treba imati petlju

19.11.2016., Zagreb - Danijela Petrov, vlasnica djecje rodjendaonice.    Photo: Petar Glebov/PIXSELL
30.12.2016.
u 13:04

Četiri žene, svaka sa svojom drukčijom pričom, a svima im je zajedničko da su odlučile riskirati te se baciti u poduzetničke vode.

Jedna je tvrtku otvorila odmah nakon fakulteta, drugoj je bilo dosta uzaludnog traženja posla, treća je dugogodišnju karijeru zamijenila hobijem koji je pretvorila u posao, a četvrta se odlučila uz stalno zaposlenje pokrenuti nešto svoje kako bi poboljšala financijsku situaciju. Četiri žene, svaka sa svojom drukčijom pričom, a svima im je zajedničko da su odlučile riskirati te se baciti u poduzetničke vode. Anita Bušić, Finka Keran, Danijela Petrov i Magdalena Bešker nakon početne borbe, problema i izazova, sada spremno poručuju – može se, samo treba imati petlju.

Osvojile i nagrade

Njih četiri spadaju u ukupno 7000 poduzetnica koliko ih je prema analizi Fine objavljenoj na kraju godine registrirano u Zagrebu. Metropola, naime, prednjači po broju poduzetnica u odnosu na njihov ukupan broj u Hrvatskoj te se može pohvaliti da se gotovo 40 posto svih tvrtki u vlasništvu žena nalazi u Zagrebu. Ipak, žena je vlasnica tek svake pete tvrtke u Zagrebu, odnosno njih tek 20 posto. No, broj poduzetnica iz godine u godinu raste pa se tako ovom krugu spremno pridružila i Anita Bušić.

– Definitivno nije lako, posebno ako znamo da samo jedna od 10 novopokrenutih tvrtki opstane. Da bi baš moja tvrtka bila ta jedna, morala sam se jako dobro pripremiti i informirati o poduzetništvu – rekla je ova molekularna biologinja, inače autorica 16 udžbenika iz biologije za srednje škole te brojnih znanstvenih radova. Nakon tri godine bez posla odlučila je na neki način unovčiti svoje znanje te je osmislila mobilnu aplikaciju BodyRecog i otvorila tvrtku Live Good. Riječ je o aplikaciji koja digitalno mjeri ljudsko tijelo te utvrđuje korisnikove zdravstvene rizike, prati njegov proces mršavljenja ili povećanja mase te mu daje savjete. Mogu je koristiti laici uz pomoć pametnog telefona, ali i profesionalci uz pomoć posebno osmišljenog skenera.

– Iako je ideja nastala još 2013., ove smo godine počeli testirati aplikaciju, a u idućoj bismo je godini trebali lansirati na tržište – objasnila je Anita Bušić, koja se nada uspjehu, a vjetar u leđa daju joj nagrade i pozitivne kritike. Aplikacija je, naime, proglašena jednom od 50 najinovativnijih u svijetu sporta, a Anita Bušić s njom je osvojila već 24 međunarodna priznanja diljem svijeta.

– Nadamo se da će aplikacija biti tražena jer je namijenjena dugoročnom korištenju i riječ je o nečemu sasvim novom – zaključila je Anita Bušić, čiji tim broji 10-ak ljudi. Također, surađivala je s fakultetima u Hrvatskoj, poput Kineziološkog i Prehrambeno-biotehnološkog, ali i sa svjetskima, poput Harvarda.

A velike je svjetske korporacije i užurbani stil života iza sebe pak odlučila ostaviti Finka Keran. Nakon više od 20 godina rada na menadžerskoj poziciji počela je peći torte i od toga stvoriti posao.

– Trebao mi je odmor, a torte sam počela peći sasvim slučajno. Imala sam viška vremena i odlučila pripremiti nešto slatko iako sam zadnji kolač ispekla kada sam bila dijete – rekla je Finka Keran, koja je svojim slatkim kreacijama prvo počela oduševljavati svoje bližnje.

– Prve je torte degustirala samo moja kći, ali s vremenom ih je bilo sve više i više, pa su kušači postali prijatelji, susjedi, poznanici... Toliko mi je dobro išlo da sam odlučila otvoriti slastičarnicu, a sve je počelo kao bijeg od stresa – prepričava Finka Keran, koja je naposljetku otvorila Cukarino Cafe u Podsusedu te je u zadnjih godinu dana osvojila srca gostiju. Njezina je slastičarnica specifična po tome što je sve recepte za torte osmislila sama. Štoviše, čak jednom tjedno dizajnira neku novu tortu, a imena im daje prema članovima obitelji i prijateljima, pa se tako na meniju mogu naći Ana, Dea, Vanessa, Mirjana, Branka... U godinu dana osmislila ih je više od 40, neke nastanu u nekoliko sati, a neke su rezultat višetjednog promišljanja.

– Prvih sam se nekoliko tjedana pitala što je to meni trebalo, no ubrzo su ljudi počeli dolaziti s obzirom na to da je riječ o jedinoj slastičarnici u kvartu – kazala je Finka Keran koja iz šale sebe sada naziva menadžericom za torte.

Treba vjerovati u sebe

U sebi potpuno nepoznato područje uskočila je i Danijela Petrov koja je prije šest mjeseci otvorila dječju igraonicu. Iako je ova 30-godišnja Zagrepčanka imala posao u trgovini, htjela je nešto više pa je pokrenula vlastiti posao te upisala Ekonomski fakultet.

– Iako nisam znala ništa o dječjim rođendanima, imala sam veliku želju da pokrenem vlastiti posao. Pronašla sam odgovarajući prostor u kojemu se i prije nalazila slična igraonica te sam odlučila riskirati – objasnila je Danijela Petrov, sada zadovoljna vlasnica Happy igraonice u Martićevoj 14a. Iako joj je bilo jako teško kada je krenulo, prisjeća se, sada je jako sretna što je imala hrabrosti postati poduzetnica.

– Učila sam puno, proučavala dječje rođendane, informirala se o poduzetništvu... Cilj mi je uspjeti, a za to treba puno truda – rekla je Danijela Petrov koja je ostala na svom starom poslu iako vodi igraonicu. Budući da je ponuda u Zagrebu velika, trudi se, kaže, biti inovativna. Stoga je u svojoj igraonici uvela mogućnost da se organiziraju zabave, proslave i rođendani od prve godine djetetova života. Također, u igraonici koja se prostire na dva kata i na više od 100 četvornih metara pokrenula je projekt “Mali i veliki zajedno u igri“ u sklopu kojeg roditelje poziva da se s djecom igraju u igraonici. Roditelji i djeca trebali bi, kaže, više vremena provoditi zajedno, a igraonice ne bi trebale biti mjesta rezervirana isključivo za samostalnu igru djece.

Svoj posao na vlastitoj kreativnosti temelji i mlada Magdalena Bešker koja je nakon studija dizajna odlučila pokrenuti posao. Iako mnogi njezini vršnjaci budućnost traže izvan Hrvatske, ona je odlučila sama se pobrinuti za svoje zaposlenje. Otvorila je tvrtku „Ulica snova“ te kreirala i lansirala planere, dnevnik putovanja i dizajnirani omot za putovnicu.

– Iako postoji obilje planera i rokovnika, smatrala sam da su svi jedan nalik drugome te previše poslovni – rekla je Magdalena Bešker na čije se rokovnike, planere i bilježnice mogu upisivati imena, poruke po želji, fotografije... Svojim ručnim radom prvo je osvojila hrvatsko tržište, zatim se proširila na jugoistočnu Europu, a sprema se i za tržište EU. Bio je to logičan odabir za dizajnericu koja je odmalena voljela stvarati vlastite kreacije.

– Imala sam ideju i vjerovala sam u nju. To je ipak najvažnije za uspjeh u poslu – zaključila je Magdalena Bešker.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije