Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUĆNI LJUBIMCI

Maršal je gazda u kući, a Trešnjevkom šeta okružen s tri psa

ljubimci
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
07.03.2019.
u 14:56

Crni mačak u obitelji Horvat dom dijeli sa zakletim neprijateljem svoga roda – maltezericom Lili, mješancem Pikijem i crnim border collijem Brickom.

Četiri neobična druga – tri psa i crni mačak, kojeg su gazde prozvale Maršal, atrakcija su naselja Ciglenica na Trešnjevci. Nema prolaznika koji se ne okrene za neobičnim društvom koje se svakog jutra i večeri zajedno s vlasnicom Jasminkom Horvat prošeta tamošnjim ulicama.

Crni Maršal, koji uzdignutog repa predvodi društvo “zakletih neprijatelja”, kaže gazdarica Jasminka Horvat, apsolutni je gazda u kući kojemu ne pada na pamet sa svojim sustanarima dijeliti zdjelicu za vodu.

Harmonično do gableca

Ovaj je crni mačak kao beba u dom ove obitelji s Trešnjevke došao prije godinu i pol. Na početku je bio malo sramežljiv, ali brzo se ohrabrio. Nije mu, očito, problem stvaralo što je najmanji od svojih četveronožnih sustanara, pa im je i vrlo brzo pokazao tko je šef.

A svoj dom Maršal dijeli s maltezericom Lili, mješancem Pikijem i najvećim od svih, bivšim službenim psom aerodroma, udomljenim border collijem Brickom. Ovo šaroliko društvo, objašnjava njihova vlasnica Jasminka Horvat, sada se slaže odlično, iako u početku suživot i nije bio tako idiličan.

– Najbrže se skompao s Lili. Ona je najmanja i ima najviše energije, pa kada je u kuću stigao Maršal, bila je oduševljena. Napokon je došao netko manji od nje, pa se i prva počela igrati s njime – objašnjava Jasminka Horvat. Lilini pak sustanari, puno veći Piki i Brick, nisu bili baš oduševljeni novim članom obitelji. Ipak su dečki do tada bili šefovi, ali brzo su shvatili da s Maršalom nema zezancije, pa su s vremenom postali i najbolji prijatelji.

– Lili, Piki i Brick obožavaju se igrati s Maršalovim repom. Njemu je to zabavno pa trči okolo dok ga oni naganjaju – kaže Jasminka. No, harmoničan odnos prestaje čim na red dođe gablec.

– Kada dođe vrijeme jela, Maršal mora biti glavni. Kada pripremam ručak, svi se isplaženih jezika uzbuđeno skupe oko mene da im dobacim koji komadić. I ako se, ne daj Bože, dogodi da komadić hrane bacim prvo psima, Maršal mi uputi oštar pogled i počne bijesno mjaukati. S tim nema zezancije – smije se Jasminka. Ako, pak, ništa ne dobije, popne se na policu iznad njezine glave i šapom je lupka po ramenu dok ne omasti brk, kazala je Jasminka. A ovaj je mačak i veliki gurman, pa je tako najsretniji kad se na njegovu meniju nađe teletina, riba, pa i tvrdi sir.

I u zajedničku šetnju

A iako je unutar svoja četiri zida glavni, s drugim psima i nije baš tako hrabar. Srećom, tu su njegovi četveronožni zaštitari, koji interveniraju u takvim, za Maršala stresnim situacijama.

– Jednom smo u šetnji ulicom naišli na nekog psa i Maršal se potpuno izbezumio od straha. Lili je to vidjela i brzo dotrčala. Režanjem je otjerala psa, a uplašenog smo Maršala poslije skidali s drveta – kroz smijeh prisjeća se Jasminka Horvat, koja s mužem Zoranom i kćeri Klarom svaki dan veselu ekipu vodi u šetnju kvartom. I dok psi najčešće idu na povodcu, Maršal trčkara za njima.

– Jako je znatiželjan i pun energije, pa često ode svojim putem pronjuškati što ima novo u ulici – kazala je Jasmina. Ne boje se, dodaje, da će se izgubiti, jer Maršal obavezno dotrči za njima.

– Kada je riječ o šetnji prije spavanja, e to je druga stvar – objašnjava Jasminka i dodaje da je Maršal noćna ptica pa su naviknuti da ponekad produlji svoj noćni izlazak i kući dođe ujutro. Ne bira tada mjesto za spavanje, pa često odrijema u ormaru, ali i na bojleru.

Tvrdoglavac je on mali, kako si on zamisli, tako mora biti. Sluša kada je to njemu u interesu. Ipak, velika je maza – svog ljubimca opisuje Jasminka Horvat. A vrijeme Maršal krati i lovom. Voli on svoje vlasnike, pa ih nerijetko i “razveseli” tako što im na kućni prag donese i pokojeg kosa, vrapca ili koji drugi pernati zgoditak, ali i u maniri pravog mačka – i miša.

Divlje životinje u šumi

Ključne riječi

Komentara 7

RU
RupertMelkus
07:26 08.03.2019.

3 psa na slici, a samo jedan na povodcu. Treba uvesti porez na pse i pojačati kontrole. Sve ulice i parkovi su puni psećih drekeca.

Avatar Tračalo
Tračalo
08:16 11.03.2019.

a građani gaze po drekovima koje nitko ne skuplja po pločniku

IL
ilija26
10:41 08.03.2019.

Bolje da šetaš sa djecom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije