Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smeće naše zagrebačko

Kontejnere bi trebali prazniti i bez poguranca

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/2
05.04.2018.
u 08:38

Šef gradskog HNS-a sazvao je presicu zbog prepunih spremnika u Rudešu, čije je slike objavio na Fejsu. Dva sata kasnije sve su ulickali.

Čistoća u noćnoj akciji. Tako bi se moglo opisati još jedan nastavak sage o smeću u Zagrebu. Sada glavni akter priče nije Renato Petek, zastupnik Josipovićeve stranke Naprijed Hrvatska!, koji je digao buru snimkom pražnjenja podzemnih spremnika odvojenog otpada u jedan kamion, već jedan drugi skupštinar. Riječ je o Tomislavu Stojaku, predsjedniku gradskog HNS-a, koji je javnosti želio iznijeti stav stranke o “smeću našem zagrebačkom”. To je bio i naziv konferencije za novinare koju je Stojak sazvao ne bi li komentirao slučaj Petek - Holding, ali i iznio još neke kritike na račun lošega gospodarenja otpadom.

 

Možda ujutro bude drukčije

Za lokaciju je izabrao križanje Rudeške i Delničke u naselju Rudeš, gdje i živi. Ondje, naime, stoji zeleni otok sa spremnicima za staklo, plastiku i papir, pa je na Facebooku, uz poziv na presicu, objavio i fotografije prepunih kontejnera. Stavio je i malu napomenu: “Na fotkama je stanje od prije pola sata, možda se do jutra nešto i promijeni”. Poželjeno – ispunjeno. Nisu prošla ni dva sata, a već je s prozora gledao radnike Čistoće kako prazne i glancaju kontejnere.

– Očito je da Gradska uprava i Zagrebački holding prate društvene mreže zastupnika, što je pohvalno, ali je manje pohvalno da reagiraju na poguranac. Princip Big Brothera dokazuje da se posao može napraviti ako se želi. Bolje ikad, nego nikad – kaže Stojak.

 

Mogu li građani tužiti Holding

Nakon što je i dečke iz Čistoće fotografirao te zabilježio cijeli događaj, i to je objavio na Facebooku, pa su mu se počeli javljati građani s primjerima “kipećih” kontejnera iz svojih ulica, a netko je u šali komentirao: “Treba počistiti spremnike i u Dubravi, kad će presica u našem kvartu?”

Njemu nije problem, naglašava Stojak, svaki dan ukazivati na pretrpane kontejnere, no to tako ne bi trebalo funkcionirati, već bi takve površine trebale biti redovito pražnjene. Zagrebački će HNS, dodaje, pokrenuti stranicu na Facebooku na kojoj će svi stanovnici moći postaviti svoje fotografije kako bi upozorili na problem u svom naselju ili ulici.

– Očekujem da će i na te fotografije gradske strukture reagirati brzinom svjetlosti, ali to nije sustavno rješenje problema. Jedan od razloga zbog kojeg dolazi do takvih ružnih slika jest premali broj odvoza otpada, ali i nedovoljan broj zelenih otoka, kao i nedostatak kanti na kućnom pragu. Ako Holding kaže da će poduzeti pravne radnje prema kolegi koji je objavio, ispostavilo se, krivu vijest, pitao bih gradsku upravu znači li to da i građani imaju pravo tužiti ih za sve što nisu posljednjih godina napravili da bi zbrinjavanje i odvajanje otpada bilo kvalitetnije – zaključuje Stojak.

Komentara 13

DU
Deleted user
06:47 07.04.2018.

Nama građanima je sve jasno; svaki dan gledamo pretrpane spremnike, smeće oko njih, svaki dan bismo mogli slati objave...Ali, zašto plaćamo Gr(a)donačelnika, gradsku upravu? Grad je osnivač i upravitelj ZG Holdinga pa i Čistoče kao jedne od podružnica. Režim odvozaa otpada koji je odredio Grad Zagreb-Gr(a)donačelnik, nije dobar za Zagreb a dokaz su problemi s gomilama smeća i prepunjenim spremnicima svih vrsta. Zaključak: Trebamo novog gradonačelnika i novu gradsku upravu

DU
Deleted user
13:18 05.04.2018.

Nije samo Rudeš u pitanju nego cijeli Zagreb. Ovako se glavni lik može i dalje naslikavati i "Delati". Ista stvar je i u Novom Zagrebu. Prije su smeće odvozili tri puta tjedno (i to je znalo biti nedovoljno), a od kada su uveli famozno razvrstavanje smeća smanjili su na dva puta tjedno i to utorkom i četvrtkom. Tako da se smeće gomila od četvrtka ujutro, preko vikenda, pa sve do utorka ujutro. Broj kontejnera je povećan samo za one koji su određeni za druge vrste smeća od običnog. Inače isti kamion dolazi i po druge vrste smeća(jedna te ista ekipa radnika i uvijek isti registarski broj vozila), samo drugim danima. Na kraju jedno pitanje:" Koje su adrese odlagališta za npr. plastiku, staklo, papir ili bio otpad?" Jedina poznata adresa u Zagrebu je Jakuševac:

HE
herojulice
13:44 05.04.2018.

Nije samo u tome problem. Pogledajte gdje stoje kontejneri uglavnom na zelenoj površini ili parkirnom mjestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije