Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Šest tisuća kuna malo je za život u smradu

Gradonačelnik Bandić jučer je na potpisivanju ugovora mještane molio za još malo strpljenja, a obratio im se riječima: "Najte kaj zamjerit"
28. ožujka 2018. u 17:17 35 komentara 2913 prikaza

Dolazak proljeća za Jakuševčane ne znači toplije vrijeme, visibabe, sunce i šetnje, nego samo smrad, smrad i još više smrada. – Da se razumijemo, ovdje stalno neizdrživo smrdi, ali najgore je u proljeće i u ljeto te kada je jak pritisak u zraku pred kišu. Ne moramo ni gledati prognozu da bismo znali da će padati, osjetimo to dobro – kaže 40-godišnji Danijel Turković koji cijeli život živi na Jakuševcu. Kuća mu je u prvom redu do ogromnog brda smeća pa stalno udiše kiselkasti ustajali miris. Osjećaj u nosnicama je neizdrživ, a smeta i za oči.

Proljeće u ZOO-u Jedva su čekali sunce da otvore sezonu kupanja, ali i udvaranja

Žele da se zatvori

Zbog smanjene kvalitete života stanovnici Jakuševca, ali i dva susjedna mjesta Hrelića i Mičevca, već godinama dobivaju novčanu naknadu, a za ovogodišnju je isplatu njih 2038 jučer potpisalo ugovore s Gradom, za što je izdvojeno više od 11 milijuna kuna. – To je mazanje očiju – kaže Turković, a njegov sumještanin Mario Bedeković kaže da bi odšteta koja je između 5000 i 6000 tisuća kuna godišnje po osobi trebala biti barem tri puta veća. – Za život uz smetlište to je malen novac, pa mi ljeti ne možemo prozor otvoriti. A da ne spominjem da se zdravlje moje djece ne može platiti – govori Bedeković, koji se nada da će njegovi mališani imati bolju kvalitetu života.

– Ovo dugoročno jako šteti zdravlju. U mladosti nisam imala problema, ali zadnjih nekoliko godina strašno kašljem – kaže pak 69-godišnja Ružica Bučarić te dodaje kako bi jedina prava odšteta bila bi da se smetlište već danas zatvori. No to bi se prema nacrtu plana gospodarenja otpadom trebalo dogoditi tek 2023. kada bi trebao biti dovršen centar za gospodarenje otpadom. Za još malo strpljenja, mještane je jučer zamolio i gradonačelnik Milan Bandić, a obratio im se riječima: “Najte kaj zamjerit.” No građani više nemaju povjerenja jer im je već bilo obećano da će smetlište biti zatvoreno ove godine, a plaše ih i procjene da bi Jakuševec mogao smeće primati sve do 2029. godine. Skeptičan je i predsjednik Mjesnog odbora Jakuševec Stjepan Bučarić, koji smatra da je Jakuševčanima učinjena nepravda.

– Nije u redu da istu naknadu dobivamo mi kao Hrelić i Mičevec. Ipak smo na “prvoj crti“ – kaže. Predsjednik vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – istok Milenko Arapović zamjerio je pak drugim četvrtima manjak solidarnosti.

Mi nismo kao drugi

– Neki kvartovi potpisuju peticije jer nitko ne bi sudjelovao u zbrinjavaju otpada koji svi proizvodimo. Da mi počnemo skupljati potpise, imali bismo ih 30.000 za jedan dan, ali smo strpljivi i razumni. Smeće se negdje mora skladištiti, ali drugi to ne shvaćaju i misle samo na sebe – rekao je Arapović aludirajući na situaciju u Brezovici, Podsusedu i Resniku

Kako se to radi u Berlinu 'To je stvar kulture': Rijetke su kante za smeće vani, a i one su pod ključem Martina Bienenfeld TURIZAM Bienenfeld: Zagreb ove godine očekuje najbolju turističku godinu Bandić dijelio ruže povodom Dana žena Mateja Šobak Gradonačelnik ima posla, pa ne stigne – ni na sjednicu, ni rekonstruirati rotor, žičaru...
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
  XPBAT XPBOJ€ XOPBAT:

  @ Idler 3 Kad su se počele graditi zgrade u Ulici Kamenarka bilo je obećano da će se zatvoriti deponij do 2008 a također i zabraniti uzgoj svinja. Nepravedno je da i stanovnici Hrelića dobivaju naknadu jer po tome bi ... prikaži još! onda i stanovnici Dugava morali dobivati jer su pojedine zgrade u Dugavama bliže deponiju nego neke kuće u Hreliću (recimo one kod bivšeg sajma životinja)

 • davidhaye:

  ajmo ovak ko i kada je kupio tamo kuću? ili gtadio....neki prije 3 g a sada bi kamatarili grad.....nek odu u Čilučerje ili Dragonožec....

 • Avatar ogorčen
  ogorčen:

  možemo ga zbrinjavati kod Mikija