Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Ako je prekršaj papirić baciti na kolnik, onda je još veći vreću ostaviti pored kante

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
28.03.2018.
u 11:30

Ideja naplate odvoza smeća po količini vrlo brzo bi dala rezultate i neodgovorne urazumila

Zapanjujuća je razlika u ulozi koju smeće odigrava u životima Zagreba i Berlina. U hrvatskoj metropoli riječ je o problemu broj jedan na što upućuju katastrofalne slike prenatrpanih kontejnera na koje su svi Zagrepčani odavno naviknuli. S druge strane, stanovnici Berlina sebi su nametnuli veću pojedinačnu odgovornost dijeleći ključeve za lokote kontejnera stanarima u zgradama kraj kojih su kontejneri smješteni.

Nikoga neće čuditi da je to dovelo do boljeg rezultata od sustava u kojem individualizirane odgovornosti nema. U gradu u kojem se smeće baca na sve načine, od sasvim ispravnih do toga da se vreće jednostavno naslone na vrhove novih podzemnih kontejnera, pa se sljedeće samo bacaju na stare, i gdje je broj odvoza očigledno premalen, valja razmisliti o većem stavljanju naglaska na prava i obveze svakog od građana. Ključ za kontejner ispred zgrade, pa makar i po uzoru na Berlin, jedno je od rješenja koje bi moglo utjecati na porast kulture Zagrepčana u odlaganju smeća jer bi na svaku bačenu vreću trebalo potrošiti barem koju sekundu više i zatim za sobom zaključati spremnik.

Na tom je tragu i ideja naplate odvoza po količini otpada, o kojoj se već dugo govori, a nikako se je ne uvodi, i koja bi bila kompliciraniji i na kratki rok skuplji način odvoza smeća. No, on bi se vrlo uskoro isplatio jer bi ponovno stavio u središte pojedinca, a ne kolektiv u zgradi jer o svojoj se potrošnji nitko ne brine onako dobro koliko onaj koji plaća račun. A to koliko je nepošteno platiti račun za nekog drugog, uključujući i prolaznicima jednostavno dostupne kante po cijelom gradu, ne treba ni govoriti. U Berlinu je kolegica Stela Lechpammer našla tek jedan otvoren i lako dostupan kontejner koji bismo mogli nazvati “zagrebačkom anomalijom”. I naravno da je zagrebačka anomalija dovela do zagrebačkog rezultata: prenatrpan kontejner koji nije ničija odgovornost, ali je svačiji problem. 

Komentara 2

OK
okvarbudovič
15:11 28.03.2018.

vise smeca manje cvjeca

DU
Deleted user
10:29 30.03.2018.

U kojem kvartu živite kad pišete o kulturi Zagrepčana? Ja sam naime u NG-zapad i rado bi se preselila. Jer, mi ne možemo natjerati stanare da zaključavaju ulazna vrata, a kamoli da će zaključavati kontejnere oko kojih tek treba napravitii ogradu. Govorim o stanarima koji razno smeće bacaju kroz prozor, a onima koji puše najlakše je sa svojih balkona baciti čikove ravno na prilazni put u zgradu. Kad počnu stizati kazne, lijepo će se platiti iz pričuve. Jupi!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije