Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ako je prekršaj papirić baciti na kolnik, onda je još veći vreću ostaviti pored kante

Ideja naplate odvoza smeća po količini vrlo brzo bi dala rezultate i neodgovorne urazumila
28. ožujka 2018. u 11:30 2 komentara 279 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Zapanjujuća je razlika u ulozi koju smeće odigrava u životima Zagreba i Berlina. U hrvatskoj metropoli riječ je o problemu broj jedan na što upućuju katastrofalne slike prenatrpanih kontejnera na koje su svi Zagrepčani odavno naviknuli. S druge strane, stanovnici Berlina sebi su nametnuli veću pojedinačnu odgovornost dijeleći ključeve za lokote kontejnera stanarima u zgradama kraj kojih su kontejneri smješteni.

Proljeće u ZOO-u Jedva su čekali sunce da otvore sezonu kupanja, ali i udvaranja

Nikoga neće čuditi da je to dovelo do boljeg rezultata od sustava u kojem individualizirane odgovornosti nema. U gradu u kojem se smeće baca na sve načine, od sasvim ispravnih do toga da se vreće jednostavno naslone na vrhove novih podzemnih kontejnera, pa se sljedeće samo bacaju na stare, i gdje je broj odvoza očigledno premalen, valja razmisliti o većem stavljanju naglaska na prava i obveze svakog od građana. Ključ za kontejner ispred zgrade, pa makar i po uzoru na Berlin, jedno je od rješenja koje bi moglo utjecati na porast kulture Zagrepčana u odlaganju smeća jer bi na svaku bačenu vreću trebalo potrošiti barem koju sekundu više i zatim za sobom zaključati spremnik.

Na tom je tragu i ideja naplate odvoza po količini otpada, o kojoj se već dugo govori, a nikako se je ne uvodi, i koja bi bila kompliciraniji i na kratki rok skuplji način odvoza smeća. No, on bi se vrlo uskoro isplatio jer bi ponovno stavio u središte pojedinca, a ne kolektiv u zgradi jer o svojoj se potrošnji nitko ne brine onako dobro koliko onaj koji plaća račun. A to koliko je nepošteno platiti račun za nekog drugog, uključujući i prolaznicima jednostavno dostupne kante po cijelom gradu, ne treba ni govoriti. U Berlinu je kolegica Stela Lechpammer našla tek jedan otvoren i lako dostupan kontejner koji bismo mogli nazvati “zagrebačkom anomalijom”. I naravno da je zagrebačka anomalija dovela do zagrebačkog rezultata: prenatrpan kontejner koji nije ničija odgovornost, ali je svačiji problem. 

Kako se to radi u Berlinu 'To je stvar kulture': Rijetke su kante za smeće vani, a i one su pod ključem Martina Bienenfeld TURIZAM Bienenfeld: Zagreb ove godine očekuje najbolju turističku godinu Zatrpani grad Ljutiti Zagrepčani: Uskoro ćemo svoj odvojeni otpad morati držati pod krevetom!
Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • okvarbud:

    vise smeca manje cvjeca

  • Deleted user:

    U kojem kvartu živite kad pišete o kulturi Zagrepčana? Ja sam naime u NG-zapad i rado bi se preselila. Jer, mi ne možemo natjerati stanare da zaključavaju ulazna vrata, a kamoli da će zaključavati kontejnere oko kojih tek treba napraviti ... prikaži još!i ogradu. Govorim o stanarima koji razno smeće bacaju kroz prozor, a onima koji puše najlakše je sa svojih balkona baciti čikove ravno na prilazni put u zgradu. Kad počnu stizati kazne, lijepo će se platiti iz pričuve. Jupi!!!!