Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mig

Kineziološki fakultet položili vijenac za 30. obljetnicu studentske vojne postrojbe

Foto: KIneziološki fakultet
1/14
22.03.2021.
u 15:20

Dragovoljačka studentska vojna postrojba MIG formirana je 1991. godine upravo na Kineziološkom fakultetu, prvotno od 76 studenata i 5 studentica fakulteta

Kineziološki fakultet  obilježio je 30. obljetnicu dragovoljačke postrojbe studenata fakulteta MIG. Rektor Sveučilišta Damir Boras, ravnatelj uprave u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara, zamjenik načelnika PU međimurske i ratni zapovjednik SJP PU Zagreb „Alfa“ Vladimir Faber, pripadnik ATJ Lučko Berislav Garić te predsjednik Udruge veterana SJP „Alfa“ Zagreb Željko Mihaljević zajedno s dekanom fakulteta Tomislavom Krističevićem i kolegama svečano su položili vijenac i zapalili svijeće ispred spomen ploče te se prisjetili hrabrosti i zajedništva studenata koji su svoje mlade živote dali za oslobođenje domovine.

„Ovaj fakultet jedini je koji je imao takvu postrojbu. Studenti KIF-a koji su većinom bili sportaši, znali su što znači pobjeđivati ili gubiti, a organizirali su se sami uz pomoć starijih profesora koji su tada bili iskusniji i znali su što treba napraviti. Poveli su te mlade momke i zaista trebamo biti ponosni na sve njih. Bilo je raznih postrojbi po gradovima ali ni jedna postrojba nije bila organizirana poput MIG-a“, istaknuo je ravnatelj uprave u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara, dok je Vladimir Faber ispred MIG postrojbe se nadovezao kako je jedinica MIG bila u rangu ponajboljih specijalnih jedinica.

„Citirao bio pokojnog predsjednika Franju Tuđmana koji je rekao da su specijalna policija i gardijske brigade bile osnova i temelj obrambenih snaga koje su obranile Republiku Hrvatku i omogućile samostalnost i život u slobodi. Jedinica MIG kao dobrovoljačka jedinica bila je u rangu ponajboljih specijalnih jedinica što se tiče psihofizičke spremnosti, obuke i rezultata stoga možemo reći da su pripadnici MIG-a spadali među elitu specijalne policije u Domovinskom ratu", dodaje.

Dragovoljačka studentska vojna postrojba MIG formirana je 1991. godine upravo na Kineziološkom fakultetu, prvotno od 76 studenata i 5 studentica fakulteta. Tijekom vremena pridružili su joj se i ostali hrvatski fakulteti te je ubrzo postala simbolom zajedništva i hrabrosti mladih u najtežem razdoblju Domovinskog rata. Postrojba je izvršila niz ratnih zadataka poput sudjelovanja u blokadi vojarne na zagrebačkom Borongaju te oslobađanja vojarni u Velikoj Buni i  Belajskim Poljicama kod Duge Rese. Sudjelovali su i u operacijama obrane grada Pakraca na prvoj crti bojišnice te brojnim drugim akcijama kojima je naposljetku oslobođena naša zemlja.

Prema današnjim podacima, u studentsku dragovoljačku postrojbu Fakulteta za fizičku kulturu i kasnije u sastavu Specijalne policije ALFA bilo je uključeno ukupno 107 studenata i profesora Kineziološkog fakulteta. Uz njih još je ukupno 80 studenata i profesora Fakulteta bilo uključeno u druge vojne postrojbe tijekom Domovinskog rata.

„Ono na što smo iznimno ponosni i po čemu smo postali prepoznatljivi i jedinstveni u akademskoj zajednici je činjenica da se na ovom fakultetu 1991. godine sklopila jedna grupa studenata rukovođena našim profesorima Kulešom i Marićem te su svi oni bili spremni krenuti u stvaranje i obranu Republike Hrvatske. To su bili mladići između osamnaest i dvadesetak godina, no to nisu smatrali svojim problemom već naprotiv bili su spremni aktivno se uključiti u rat koji je dolazio u Hrvatsku. Tijekom tog teškog rata nažalost devet naših studenata izgubilo je život, a brojni su ranjeni. Na taj način su najvećom mogućom žrtvom doprinijeli stvaranju Republike Hrvatske“, zaključio je dekan Kineziološkog faklteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević. Kineziološki fakultet u ožujku 1998. godine na samom ulazu u fakultet podignuo je spomen ploču u čast postrojbi MIG. Na njoj se nalaze imena devetorice poginulih studenata.

"Robert Barbić, Goran Božićević, Saša Čes, Domagoj Jogunica, Predrag Matanović, Ivan Sever, Frane Smojver, Predgrag Štrbac i Krešimir Pavičić svoje su mlade živote dali za našu Domovinu. Iako ih više nema, zauvijek će imati posebno mjesto u svim našim srcima", priopćili su iz fakulteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije