Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Informatički genijalac ne smije se natjecati jer za njega nema mjesta u dvorani?

Tajnik Zagrebačkog računalnog saveza Zdravko Škokić, čijeg je Ivan Jambrešić član, smatra da se radi o diskriminaciji...
31. svibnja 2019. u 11:56 0 komentara 1837 prikaza
Ivan Jambrešić
Foto: Zagrebački računalni savez
Pogledajte galeriju 1/5

Ivan Jambrešić učenik je prvog razreda ekonomsko informatičke škola Future, od drugog se razreda osnovne škole bavi programiranjem, a već u trećem bio je najbolji u državi. Taj uspjeh postigao je još nekoliko puta, a ova je godina za njega bila izrazito uspješna.

Zagrebački računalni savez ZRS Mladi zagrebački informatičari "razvalili" na državnom natjecanju

Osvojio je, naime, treće mjesto na državnim natjecanjima iz programiranja i matematike, a natjecao se i na Seniorskoj informatičkoj olimpijadi i postigao izvrsno osmo mjesto. Svake godine između osam i deset srednjoškolaca koji su na tom natjecanju bili najbolji imaju šansu natjecati se u Izbornim pripremama za četiri mjesta u najprestižnijem informatičkom timu – onom međunarodnom olimpijskom, a tako će biti i ove subote i nedjelje. No, ove godine tu je priliku dobilo njih samo sedam.

Nema mjesta za još jedan stol?

Tajnik Zagrebačkog računalnog saveza Zdravko Škokić, čijeg je Ivan član, smatra da se radi o diskriminaciji, a to opravdava dugogodišnjom praksom odabira koja je ove godinem, kaže, prekinuta.

Ivan Jambrešić | Autor : Zagrebački računalni savez Foto: Zagrebački računalni savez

- Ako su se 2015. i 2016. pozivali učenici koji su bili čak jedanaesti, zašto se presedan čini na učeniku ove škole, koji je ujedno jedan od tri najmlađa među osam najboljih hrvatskih programera? - pita Škokić, a usput spominje i da je Jambrešić imao dovoljno bodova da upadne u to elitno natjecanje kad se usporedi s prijašnjim godinama.

- Prije tri godine sedmopozicionirani je imao 200 bodova, a pozvan je i osmi koji je imao 173 boda, a nakon osmoga su bila pozvana još tri učenika. Ove godine bi osim sedmog koji je imao istih 200 bodova, morao biti pozvan barem još i osmi (Ivan) koji je imao 177 bodova – ističe, napomenuvši da se na ovu odluku žalila i njegova škola.

informatika TROŠKOVNIK OBRAZOVNE REFORME Informatika u školama košta 36 milijuna kuna

A razlog zašto se Ivana nije pozvalo na Izborne pripreme Škokić vidi u organizacijskim propustima Hrvatskog saveza informatičara. Naime, pripreme se u obje skupine – juniorskoj i seniorskoj – održavaju u isto vrijeme i na istom mjestu. Organizator se, kaže Škokić, pravda da u dvorani koja je na raspolaganju za dodatnog natjecatelje jednostavno nema dovoljno prostora.

- Zagrebački računalni savez je predložio da u prostor stavi još jedan stol kako bi i Ivan Jambrešić dobio mjesto i mogao dobiti pozivnicu. Ako stane 15 stolova – stane i šesnaesti – ističe.

Ivan Jambrešić | Autor : Zagrebački računalni savez Foto: Zagrebački računalni savez

HSI: Nema to nikakve veze

To što se oba natjecanja održavaju u isto vrijeme i isto mjesto nema nikakve veze s tim što Ivan Jambrešić nije pozvan na Izborne pripreme, kažu u Hrvarskom savezu informatičara, koji organizira ta natjecanja. Istina, prvi puta se dogodilo da se i juniorske i seniorske izborne pripreme istodobno, ali to je zbog toga što je ono za osnovnoškolce još uvijek relativno "friško" pa se još pokušava organizacijski uklopiti s onim za srednjoškolce. I istina je da za Ivana u dvorani nema mjesta, no to nema nikakve veze. Presudili su, naime, njegovi bodovi na natjecanju.

Mladi informatičari OLIMPIJADA U VARŠAVI Mladi hrvatski informatičari osvojili srebrnu i bronačnu medalju

- Uobičajena je praksa znanstvenog povjerenstva koji bira natjecatelje da, nakon šestog na rang listi, crtu podvuku kod mjesta koji ima najveću bodovnu razliku u odnosu na onog iznad njega. To može od sedmog mjesta do desetog. Ove godine, Ivan je odlično kotirao, no imao je bodovnu razliku u odnosu na mjeseto iznad njega od 23 boda što je bilo najviše i Povjerenstvo je tu podvuklo crtu – objašnjava predsjednik HSI-a Vlado Lendvaj, uz nemalu dozu žaljenja. Pokušao je, kaže, urgirati da i Ivana "ubace" na Izborne pripreme jer se ipak radi o nadarenom učeniku koji je visoko kotirao, no Povjerenstvo je, kaže, odlučilo prema svojim čvrstim kriterijama.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.