Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZRS

Mladi zagrebački informatičari "razvalili" na državnom natjecanju

Zagrebački računalni savez
Foto: Zagrebački računalni savez
1/9
27.03.2019.
u 14:25

Postigli su najbolje rezultate i tako nagradili sebe, svoje obitelji, škole i lokalnu zajednicu

Da su mladi zagrebački informatičari neki od najboljih u Hrvatskoj nije neka tajna, ali uspjesi koje su ove godine postigli na državnom natjecanju zaista spadaju u rubriku "vjerovali ili ne". Deset od dvanaest prvih mjesta, sedam drugih i trinaest trećih rezultati su koji su neviđeni već više od 10 godina. Svi su đaci članovi Zagrebačkog računalnog saveza, a proteklog su se vikenda u Primoštenu natjecali u kategorijama Logo i Primjena algoritama. Fran Babić, Marko Dorčić, Patrik Pavić, Krešimir Nežmah te djevojčice Lara Semeš i Lana Škarica neki su od CRO spirala koji su "razvalili" ovo državno natjecanje, što im i zapravo nije neka novost jer već godinama nižu uspjeh za uspjehom, odnosno i medalju za medaljom.

- Naša Lara počela je prije dvije godine na Jarunu u C++ početnici, a sada je već dvostruka državna pobjednica i sudionica JHIO juniorske hrvatske olimpijade – ponosna je Larina majka Milena Semeš. I ostali državni pobjednici, njih desetero, među kojima su i vrlo ozbiljni kandidati za seniorsku i juniorsku reprezentaciju imali su sličan početak. Tako je maturant Dominik Fistrić počeo prije 12 godina u Domu tehnike na Jarunu u sklopu Programerske vijuge kao učenik razredne nastave, dok je njegov kolega Krešimir Nežmah programirati počeo nakon trećeg razreda osnovne škole.

- Krešimir se iznenadio kada mu je na dan natjecanja u siječnju 2013. rečeno da ne može pristupiti dok ne upiše 5. razred. No dočekao je svoje vrijeme da zasja jer je kasnije postao osvajač prvog juniorskog europskog zlata u povijesti, a ove je godine pobijedio među drugim razredima srednjih škola – prisjetio se Škokić.

Patrik Pavić, koji bilježi izvanserijske uspjehe,  uključio se u rad Saveza u šestom razredu i preskočio vršnjake i dotadašnje ZRS-ove zvijezde. Pobijedio je na državnom natjecanju i trenutno je najbolje rangirani hrvatski programer, a osvojio je i dva srebra na europskoj juniorskoj olimpijadi.

Osim Lare, vrlo izgledni kandidati za juniorsku olimpijadu su i Marko Dorčić i Fran Babić. Oni su se uključili u rad saveza prije pet odnosno tri godine. Renato Krpan je jedan od tri najbolja državna natjecatelja, s osvojenim prvim i drugim mjestom. Počeo je programirati u trećem razredu, a Vlatko Borevković i njegova sestra Ema još kao prvašići.
- Svatko može bar nešto naučiti od Ante Kostelića, Ivice i Janice,  ako želi – komentirao je Škokić.

Zagrebački računalni savez, inače, neprofitna je organizacija koja okuplja školsku djecu i mladež.

U ljeto 1999. krenuli su s projektom „Za hrvatsku darovitost“, a životna misija im je ostvariti Centar mladih programera.

Komentara 1

OL
oliver81
15:56 26.03.2019.

da budemo iskreni mentori im riješavaju zadatke a ovi onda samo napišu što su naučili na pamet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije