Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počasna postrojba

Ima ih 56, svi su viši od 180 cm, a kad su u uniformi, ne smiju popiti ni kap vode

Počasna postrojba zagrebačke Vatrogasne zajednice
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/4
02.05.2018.
u 09:30

U ekipu u odorama sa srebrnim pleterom mogu samo odabrani, i profesionalci i dečki iz dobrovoljnih društava.

Čim se pojave, sve oči su na njima. Vade se fotoaparati, turisti uzmiču da im daju prostora, a kad se postroje, svima postane jasno da s njima nema šale.

– Počasna postrojbo, stupaj – na naredbu zapovjednika Tomislava Marjanovića 56 pripadnika Počasne postrojbe Vatrogasne zajednice grada Zagreba postane jedno, a rezultat je to naporne vježbe.

“Kolege” iz Francuske

Momci iz Počasne postrojbe sastaju se jednom tjedno ne bi li koreografije razradili do najsitnijih detalja, a budući da čast pripadanja ekipi imaju samo odabrani, ništa im nije teško.

– Prvi je uvjet, naravno, da ste vatrogasac, ali ne nužno profesionalni jer većinu postrojbe sačinjavaju dečki iz dobrovoljnih društava. Drugi je uvjet visina, odnosno ne smijete biti niži od 180 centimetara, a treći da morate imati između 20 i 35 godina – objašnjava zapovjednik Marjanović pa otkriva usput i kako su stroga pravila uvedena upravo zato što Počasna postrojba takva mora i biti. Osim u Zagrebu, govori, ovakav oblik postrojbe u svijetu postoji još samo u Francuskoj, a kako njihovi vatrogasci dijelom pripadaju vojsci, takav se ustroj kod njih podrazumijeva, što Zagrepčane čini jedinstvenima u svijetu. Francuzi im, stoga, kažu u Počasnoj, nisu bili uzor pri formiranju postrojbe.

– Jednostavno smo shvatili da za to postoji potreba. Vatrogasci su inače sudjelovali na manifestacijama, ali iz različitih društava i postaja, što znači da bi dolazili u različitim uniformama. Željeli smo da to bude na neki način objedinjeno – objašnjava Željka Bračić, voditeljica Počasne postrojbe, koju će se na djelu moći vidjeti u petak, kad će na Markovu trgu u 17.30 sati izvesti prigodni program u povodu blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Nije im to, međutim, jedini “posao”. Čuvali su tijelo Leopolda Mandića, sudjeluju u paljenju adventskih svijeća, u programu za Dan grada Zagreba i u tradicionalnom hodočašću u Mariju Bistricu, a odaju i počast preminulim kolegama na sprovodima.

– U principu, odazovemo se na sve na što nas Grad pozove – kaže Željka Bračić pa dodaje kako su i na događanjima pravila vrlo striktna i utanačena. Odijevaju se posebne odore sa srebrnim hrvatskim pleterom, a u njima “nema mrdanja”. Dok su u uniformi, momci ne smiju blizu hrane ni vode te čitavo vrijeme moraju ostati ozbiljni.

Nije lako, ali sve se izdrži

– Malo nam to bude problem, pogotovo kad smo cijeli dan na nogama, ali izdrži se – kaže Tomislav Marjanović koji će u petak s kolegama već u 11 polagati vijence kod spomenika Đuri Deželiću, a s programom završiti tek nakon 20 sati.

Komentara 42

Avatar dras32
dras32
10:15 02.05.2018.

Kad ljudi imaju viska vremena.

DU
Deleted user
11:41 02.05.2018.

Ovo je diskriminacija te očekujem reakciju mjerodavnih državnih tijela. Ne smije se dopustiti segregacija po bilo kojoj osnovi, pa ni po visini. Što je sljedeće ? Odabir samo onih s plavim očima ? 😂

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
13:48 02.05.2018.

Slijedi Počasna Postrojba Poštara... u koju se primaju samo oni ravnih tabana, niži od 1.60. S tradicionalnom poštanskom trubom na čelu Postrojbe. Manite se tih pionirskih gluposti i štafeta, ajmo delati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije