Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Holding blokiranim djelatnicima dovodi financijske savjetnike

Pomoć će platiti sami radnici ako savjet dovede do novčanog oporavka
12. travnja 2019. u 14:30 5 komentara 658 prikaza
Milan Bandić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Prvo je formiran tim, a onda je taj tim zaključio da se blokiranima može pomoći tako da se angažira tvrtka koja će dijeliti financijske savjete. Radionice, ali i individualne konzultacije o novcu uskoro će moći pohađati djelatnici Holdinga jer upravo gradski komunalni div odlučio je svojim zaposlenicima pomoći da se izvuku iz eventualnog duga.

Svetice PREUREĐENJE Plan za Svetice rolerski je centar, atletski stadion, igrališta, saune

Radionice i savjetovanja

Za dolazak “gospodarskih subjekata koji se bave uslugama financijskog savjetovanja” raspisan je i natječaj, koji traje još do ponedjeljka, a oni koji se jave za posao, bit će pozvani da u razdoblju od 29. travnja do 2. svibnja predstave na koji točno način mogu pomoći blokiranim holdingovcima, nakon čega će trgovačko društvo odlučiti o tvrtki koja bi za njihove djelatnike u krizi bila najbolja. U samom Holdingu, kažu nam, na ovaj su se potez odlučili jer je tako savjetovao poseban za to tim, osnovan krajem lanjskog listopada.

milan bandić: 'Kino Europa je moje dijete, da nije bilo mene ne bi ga ni kupili'

– U svrhu pomoći blokiranim radnicima uprava je donijela odluku o imenovanju tima za pomoć blokiranim radnicima Zagrebačkog holdinga 26. listopada 2018. godine. Tim je razmotrio i raspravio više različitih modela mogućih mjera za pomoć blokiranim radnicima, od kojih neki nisu mogući zbog problema u različitom postupanju prema radnicima, a neki zbog ograničenja koja nameću porezni propisi – objašnjavaju u Holdingu koja je bila zadaća posebno oformljene “jedinice za dugove” pa dodaju kako je tim, iz navedenih razloga, predložio suradnju s nekim od trgovačkih društava koji obavljaju poslove financijskog savjetovanja. Radnicima bi se, ističu u Zagrebačkom holdingu, moglo na taj način ponuditi pohađanje organiziranih radionica, ali i individualnih savjetovanja ili u središtu firme ili pak u podružnicama, odnosno u “prostorijama trgovačkih društava u vlasništvu Holdinga”. Zaposlenici, primjerice, Čistoće, Zagrebačkih cesta ili Gradske plinare, ali i ostalih podružnica, trgovačkih društava i ustanova kojima upravlja Holding, po financijski savjet neće morati nakon posla, već se “vrijeme održavanja savjetovanja i edukacija može se prilagoditi radnom vremenu radnika u smislu da se mogu održati i u vrijeme radnog vremena”. Blokiranih je, kako kažu sindikati koji djeluju unutar gradskog poduzeća, oko trećina zaposlenih pa angažiranost firme u pronalaženju financijskih savjetnika podržavaju.

žičara MORA FINANCIRATI I GRADNJU ZET preuzima sljemensku žičaru

Do deblokade računa

Ono što pak ističu iz samog Holdinga jest da će oni tvrtku za pomoć blokiranima angažirati, ali neće je i platiti.

– Navedena usluga ne predstavlja trošak Zagrebačkog holdinga – kažu iz ureda uprave pa dodaju kako će se usluga savjetovanja za radnike naplatiti – radnicima. Postoji, međutim, “caka”. Kako su nam objasnili iz Holdinga, tvrtka koja dobije posao financijskog savjetovanja svoje će usluge moći naplatiti samo u slučaju uspješno realiziranog posla. Točnije, ako djelatnika dovedu do financijskog oporavka, odnosno reprograma duga ili deblokade računa.

Video: Održan prosvjed 'Ne damo Kino Europa'

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  He he, ne mogu vjerovati da sam ovo pročitao. Holding ima najbolje plaće u gradu, a sada ovako. Trečina u blokadi. He he, pa zar im šefovi nisu rekli da kockanje i opijanje ne spada u opis posla i ne ... prikaži još! plaća se. I sada šećer. Holding će angažirati nekog kuma da savjetuje ovisnike, a neće to platiti, nego će platiti ovisnik, ako ga kumovi majstori nauče da troši koliko zaradi. Ma Miki je direktor svemira. Ovakvu bedastoću ne bi izmislio ni Steven Spilberg u Ratovima zvijezda.

 • herojulice:

  Hoće li netko više ovog lopova doživotno "blokirati"?

 • doktorica:

  kakvi djelatnici takovi i dugovi