Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Evgenij Morozov gostuje u HNK u Zagrebu

Časopis Politico proglasio ga je jednim od 28 najutjecajnijih Europljana u 2018. godini
24. listopada 2018. u 11:13 468 prikaza
Evgenij Morozov
Foto: Promo

U Hrvatskom narodnom kazalištu 4. studenoga u sklopu Filozofskog teatra nastupit će mračni prorok tehnologije Evgenij Morozov, bjeloruski istraživač tehnologije koji redovito predaje na Stanfordu i drugim svjetskim sveučilištima te objavljuje o opasnostima monopolizirane Silicon Valey tehnologije u vodećim svjetskim novinama kao što su: The Wall Street Journal, The Guardian, The New York Times, Financial Times, The New Yorker i International Herald Tribune.

Rade Jarak Rade Jarak 'Etiketirati nekoga da je jugonostalgičar spin je da se ne vidi kako kapital uvodi totalitarizam na mala vrata'

U svojoj prvoj knjizi The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom istražuje intelektualnu pozadinu iza rastućeg uzbuđenja oslobađajućim potencijalom interneta, povezujući to uzbuđenje s trijumfalizmom koji je uslijedio nakon kraja Hladnog rata. Morozov se, također, suprotstavlja idejama, kako on to naziva cyber-utopianism (nemogućnost uviđanja tamne strane interneta, odnosno mogućnosti nadzora informacija i manipulacija novim medijskim prostorom) i Internet-centrism (sve prisutnije naginjanje promatranju svih političkih i društvenih promjena kroz prizmu interneta).  U drugoj knjizi To Save Everything, Click Here: The Folly of Technological Solutionism kritizira, kako on naziva technology solutionism (ideja o tome kako malo magične prašine može popraviti svaki problem). Morozov u knjizi predstavlja mišljenje da bi pitanje tehnologije trebalo biti debatirano usporedo debata o politici, ekonomiji, povijesti i kulturi.

Časopis Politico proglasio ga je jednim od 28 najutjecajnijih Europljana u 2018. godini, a voditelj Srećko Horvat kaže da će to biti večer za sve one koje zanima što uistinu stoji iza smart cities, Uber, AI, Google, Facebook,Cambridge Analytica, itd.

Tomislav Zajec Tomislav Zajec za ZKM je adaptirao hit-dramu Tragamo za domom: I nevoljeni likovi žude za nečim svojim
Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti