Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje

EU parlament: Nema toga, zaboravite na spalionicu otpada

spalionica Resnik
Tomislav Miletić/Pixsell
19.03.2016.
u 08:00

Eurozastupnik Davor Škrlec prenosi stav EK da će financirati projekte na načelu kružne ekonomije, što ovaj zagrebački ipak nije

Grad Zagreb može zaboraviti spalionicu otpada, jer prema nedavno objavljenim podacima, spalionicom se reciklira samo jedan posto otpada.

Poruka je to Davora Škrleca, zastupnika u Europskom parlamentu, koji je još u siječnju uputio prioritetno pitanje Europskoj komisiji (EK) koja novim zakonodavnim paketom kružne ekonomije planira ograničiti financiranje iz europskih fondova za spalionice i postrojenja za mehaničku i biološku obradu otpada (MBO) samo na izvanredne slučajeve, a Zagreb to ipak nije.

Kružnu ekonomiju zagovara i novi ministar okoliša Slaven Dobrović kao rješenje za zagrebački otpad, a upravo zbog toga stava i na nedavnom sastanku s njim gradonačelnik Milan Bandić poručio je da neće inzistirati na modelu koji je prvo za Zagreb predvidio upravo spalionicu.

– To je potvrda da predloženim promjenama u gospodarenju otpadom prema načelima kružne ekonomije Hrvatska nakon nekoliko izgubljenih godina napokon ima ministra okoliša koji razumije politiku Europske unije – kazao je Škrlec. 

>>Dobrović: Spalionica rješenje za otpad? To će na reviziju

>>Odvoz otpada od proljeća će nam biti malo jeftiniji 

Komentara 3

AS
anto stanić
11:34 19.03.2016.

Naravno da EU ne podržava takve stvari samo što je to u suprotnosti s načelima rođačko - kumske strategije gospodarenja otpadom koja je još poduprta vanjskim interesima na štetu naših građana .

VR
vrt
13:49 19.03.2016.

Zagrepčani su spremni reciklirati, a ne spaljivati! Kontenjeri za plastiku su prepuni. Još da dobijemo kontenjere za biljni otpad, prepolovia bi se količina otpada koje ide na odlagalište. Spalionica je apsolutno nepotrebna. A da o štetnosti i ne pričamo! Podrška ministru!

TO
tolitol
13:47 19.03.2016.

Zagrebu treba spalionica, kao što mu je potreban i potpuno novi sustav upravljanja otpadom. Treba vidjeti kako je moguće da se u Zagrebu reciklira tek jedan posto otpada po čemu je taj grad zadnji u EU-u, čak iza Bukurešta i Sofije. Treba isto tako vidjeti kako je moguće da je Ljubljana postala prva u Europi u tom smislu, što bi Zagreb mogao preuzeti kako bi se konačno promijenile neke stvari koje se još od samoupravljačkog socijalizma ne mijenjaju. Trebaju konkretni prijedlozi i mjere, a ne dnevnopolitičke floskule i "tumačenja" tobožnjih mišljenja Europske komisije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije