Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za pomoć

Depresija, seks, alkohol i droga muče zagrebačke studente

ekonomija
Stojan Lasić
31.01.2012.
u 08:00

“Djevojke dolaze po savjetodavnu pomoć u Centar zbog neželjenih trudnoća, a dečki zbog alkoholizma i droge”

Dvadesetdvogodišnja studentica Pravnog fakulteta godinu dana nije dala niti jedan ispit. Zid pred kojim se našla trenutačno prevladava uz stručnjake za psihološku pomoć Studentskog centra (SC). Poput nje, godišnje petstotinjak studenata posjećuje Centar za pomoć studentima i traži izlaz iz problema uz psihologa, sociologa, katehetu koji skrbi o njihovim duhovnim potrebama...

– Djevojke dolaze zbog problema poput neželjene trudnoće te spolno prenosivih bolesti, a dečki zbog alkoholizma ili droge, no zajednički su im problemi učenje te prilagodba na novu sredinu, ako nisu iz Zagreba – približava svakidašnjicu Centra njegov koordinator dr. Mate Pavković.

Ne vide izlaz

Najbrojniji su brucoši, koji postaju depresivni dolaskom na fakultet, nesretni su, zanemaruju svoje akademske obveze, ne vide izlaz pa im je Centar obvezno mjesto posjeta.

Svakog mjeseca hitna pomoć intervenira najmanje jedanput među zagrebačkim studentima zbog izrazitog pijančevanja te padanja čak i u alkoholnu komu, čime se također bave naši stručnjaci, otkriva koordinator Centra.

Što se radi ispod deke?

A studenti piju iz znatiželje, loših ocjena, zbog društva... zbog čega posežu i za drogom koja je također, kaže Pavković, raširena među studentima.

– Studenti koji se drogiraju ne pričaju o svojim navikama, ali trebaju pomoć te nam također dolaze. Mi im izravno pomažemo ili ih upućujemo u institucije koje im se mogu potpuno posvetiti – kazao nam je Pavković.

Na upit o prostituciji među studentima, o kojoj se puno zakulisno govori, a još više poziva u pomoć djevojkama koje su je se prihvatile, koordinator Centra ističe:

– Organizirane prostitucije kod nas nema, ali što se radi ispod deke, to ostaje ipak tajna!

No, zato ima puno pitanja studenata koji dolaze na razgovor s jednim od deset stručnjaka Centra za pomoć studentima o pravima i privilegijama pri studiranju.

– Čim student počne ispitivati o svojim pravima, znamo da ima problema i da ga nešto muči. Pomažemo im lakše usvajati gradivo, bolje se organizirati, svladati strah od izlaska na ispite.

Radi što lakše komunikacije, otvorena je izravna linija i dežurstvo stručnjaka u Studentskom domu Stjepan Radić, ali i na nekoliko ostalih gradskih lokacija.

Komentara 14

PU
pucirep
09:44 31.01.2012.

Ma, za ne povjerovat! Studenti se povremeno opijaju, redovno ševe, neredovno daju ispite i prtljaju s drogom – to ne može biti istina…

SO
Somelier
10:07 31.01.2012.

U moje vrijeme se ovako govorilo; \"Dobar savijet svakom vrijedi, drkanjem si pare štedi.\"

AK
akil
09:39 31.01.2012.

Djeca žive svoj život.Blizu roditelja nisu mogli lutati bez nadzora,u ZG im se pružila prilika.To su ljudi u najboljim godinama,pa rade ono što im se sviđa.Seks,pijanke,lutanje i bančevanje, dok roditelji se po selima hvale da im djeca studiraju.Mnogima na selu ode krava,ovca a najčešće jagnjad za ispite u Zagrebu.Korupcija je iz dana u dan veća,a govori se o moralu.Čak po malim sredinama operiraju pomoćnici koji garantiraju magisterij,samo daj lovu.Nije ni na selu bolje.Imam unuka koji je uspješno završio zanimanje auto-eletričara,a nezna zamjeniti žarulju koja osvjetljuje reg.pločicu.Kakva država,takva i omladina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije