Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Depresija, seks, alkohol i droga muče zagrebačke studente

“Djevojke dolaze po savjetodavnu pomoć u Centar zbog neželjenih trudnoća, a dečki zbog alkoholizma i droge”
31. siječnja 2012. u 08:00 14 komentara 838 prikaza
ekonomija
Foto: Stojan Lasić

Dvadesetdvogodišnja studentica Pravnog fakulteta godinu dana nije dala niti jedan ispit. Zid pred kojim se našla trenutačno prevladava uz stručnjake za psihološku pomoć Studentskog centra (SC). Poput nje, godišnje petstotinjak studenata posjećuje Centar za pomoć studentima i traži izlaz iz problema uz psihologa, sociologa, katehetu koji skrbi o njihovim duhovnim potrebama...

– Djevojke dolaze zbog problema poput neželjene trudnoće te spolno prenosivih bolesti, a dečki zbog alkoholizma ili droge, no zajednički su im problemi učenje te prilagodba na novu sredinu, ako nisu iz Zagreba – približava svakidašnjicu Centra njegov koordinator dr. Mate Pavković.

Ne vide izlaz

Najbrojniji su brucoši, koji postaju depresivni dolaskom na fakultet, nesretni su, zanemaruju svoje akademske obveze, ne vide izlaz pa im je Centar obvezno mjesto posjeta.

Svakog mjeseca hitna pomoć intervenira najmanje jedanput među zagrebačkim studentima zbog izrazitog pijančevanja te padanja čak i u alkoholnu komu, čime se također bave naši stručnjaci, otkriva koordinator Centra.

Što se radi ispod deke?

A studenti piju iz znatiželje, loših ocjena, zbog društva... zbog čega posežu i za drogom koja je također, kaže Pavković, raširena među studentima.

– Studenti koji se drogiraju ne pričaju o svojim navikama, ali trebaju pomoć te nam također dolaze. Mi im izravno pomažemo ili ih upućujemo u institucije koje im se mogu potpuno posvetiti – kazao nam je Pavković.

Na upit o prostituciji među studentima, o kojoj se puno zakulisno govori, a još više poziva u pomoć djevojkama koje su je se prihvatile, koordinator Centra ističe:

– Organizirane prostitucije kod nas nema, ali što se radi ispod deke, to ostaje ipak tajna!

No, zato ima puno pitanja studenata koji dolaze na razgovor s jednim od deset stručnjaka Centra za pomoć studentima o pravima i privilegijama pri studiranju.

– Čim student počne ispitivati o svojim pravima, znamo da ima problema i da ga nešto muči. Pomažemo im lakše usvajati gradivo, bolje se organizirati, svladati strah od izlaska na ispite.

Radi što lakše komunikacije, otvorena je izravna linija i dežurstvo stručnjaka u Studentskom domu Stjepan Radić, ali i na nekoliko ostalih gradskih lokacija.

PROMO
Savršena doza energije uz nove proizvode na Ininim maloprodajnim mjestima
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • pucirep:

  Ma, za ne povjerovat! Studenti se povremeno opijaju, redovno ševe, neredovno daju ispite i prtljaju s drogom – to ne može biti istina…

 • Somelier:

  U moje vrijeme se ovako govorilo; \"Dobar savijet svakom vrijedi, drkanjem si pare štedi.\"

 • akil:

  Djeca žive svoj život.Blizu roditelja nisu mogli lutati bez nadzora,u ZG im se pružila prilika.To su ljudi u najboljim godinama,pa rade ono što im se sviđa.Seks,pijanke,lutanje i bančevanje, dok roditelji se po selima hvale da im djeca studiraju.Mnogima na selu ... prikaži još! ode krava,ovca a najčešće jagnjad za ispite u Zagrebu.Korupcija je iz dana u dan veća,a govori se o moralu.Čak po malim sredinama operiraju pomoćnici koji garantiraju magisterij,samo daj lovu.Nije ni na selu bolje.Imam unuka koji je uspješno završio zanimanje auto-eletričara,a nezna zamjeniti žarulju koja osvjetljuje reg.pločicu.Kakva država,takva i omladina.