Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić: Kriv je Holding! Grad će vam kupiti vitrine da prodajete sir

Tržnice Zagreb mole sanitarnu inspekciju da pričeka još 20 dana da se postave rashladne vitrine.
04. listopada 2010. u 10:40 55 komentara 2 prikaza
kumice (1)
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/9

Dvjestotinjak kumica u Zagrebu kojima je od ovog tjedna zabranjeno prodavanje sira i vrhnja dok se ne postave rashladne vitrine održalo je ujutro miran prosvjed na zagrebačkom Dolcu.

Moguća tužba

Stampedo je nastao kad se pojavio gradonačelnik Milan Bandić. Stao je na njihovu stranu i odmah prst uperio u krivca – Zagrebački holding.

Tržnice Zagreb, kazao je, još su lani u studenom dobile naputak sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva da prodaju usklade s novim pravilima. U lipnju su, nastavlja, preuzeli rješenje koje su trebali realizirati do 1. rujna, no do danas nisu riješili ništa. Kumice su tek u petak doznale da držanje mliječnih proizvoda na klupama odlazi u prošlost.

Nemaju ništa protiv hladnjaka, ali traže da im se omogući prodaja na stari način dok se oni ne postave. U tome imaju Bandićevu podršku.

– Čim se vratim u ured, uputit ću pismo Ministarstvu zdravstva i zamoliti ministra Milinovića da vam to dopuste – rekao je Bandić.

Na pitanje hoće li zatražiti odgovornost nekog iz Holdinga, odrezao je: “Fućka mi se za to, najvažnije je da kumice mogu prodavat!”

Ako vitrine ne osiguraju Tržnice, Grad će, najavio je Bandić, osigurati stotinu vitrina za zagrebačke kumice, a ostalih tristotinjak za njihove kolegice iz drugih gradova trebale bi financirati, kazao je, njihove lokalne samouprave.

Kumice naoružane transparentima poput “Trujete nas vi, a ne sir, hoćemo raditi” i “Tražimo svoja prava, kumice ne odustaju”, s time su se složile, a među sobom mrmljale i o pokretanju tužbe protiv podružnice Holdinga s obzirom na to da će im, ako Milinović i pristane na prijedlog, nekoliko dana prodaje propasti. Klupe na kojima su prodavale, jučer su, naime, uklonjene.

– Na Dolcu prodajem od svoje četrnaeste godine. Imam troje sad već odrasle djece i s time sam ih prehranila. Što ću sad dok ne dođu hladnjaci? Proizvode mogu samo baciti – rekla je Dragica iz okolice Križevaca.

Iako mnoge nemaju ništa protiv vitrina, kažu da im nisu potrebe jer sve proizvode brzo prodaju, a od kuće do tržnica ionako ih nose u hladnjacima. Iako će najam u vitrinama biti skuplji, a morat će plaćati i struju, kažu da će sve zajednički podmirivati zajedničkim snagama.

Traže studiju o opasnosti

U Tržnicama kažu da su pokrenuli inicijativu prema nadležnim gradskim i državnim tijelima za odgodu rješenja sanitaraca za tri mjeseca te javni natječaj za vitrine.

U povodu zabrane prodaje na otvorenom oglasila se Hrvatska poljoprivredna komora.

Tvrde da odluka EU komisije tradicionalne proizvode izdvaja iz standarda o hrani ako nije dokazana opasnost za zdravlje. Kažu i da za postojanje prijetnje zaraze mora bit izrađena studija o opasnosti na znanstvenim osnovama da bi obrazloženje bilo prihvatljivo.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Felicijen:

    Vjerojatno će i krave u štalama morati nositi pelene radi higijene....

  • returnofTito:

    Nije kriv Holding, vec gradonacelnik Zagreba, Milan Bandic, koji nema pojma o nicemu osim dobro krasti! Lopove, goni se! PLJUC!

  • autoritet:

    Ma vidi ti njih! Vidi se da ste natražne snage i protiv Europe kojoj streme svi, od veličanstvene Kosorice do velepametnog Milanovića. I ubuduće transparente pišite na ENGLESKOM, bagro hrvatska