Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezonska bolest

Bakterijskih upala pluća više nego lani

X-ray analysis
28.10.2014.
u 09:00

Nema epidemije, ali u Zavodu za javno zdravstvo kažu da je oboljelih već sada 10 posto više nego cijele 2013.

Mnogi su Zagrepčani posljednjih tjedana oboljeli od bakterijske upale pluća.

Ipak, razloga za paniku još uvijek nema. U Zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" potvrđuju kako bilježe porast prijava oboljelih, no ne može se govoriti o epidemiji.

– Broj oboljelih u odnosu na lani viši je deset posto. U cijeloj prošloj godini bilo je 2535 oboljelih od raznih vrsta upala pluća – rekla je voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Mirjana Lana Kosanović Ličina.

Atipična je to vrsta upale pluća jer je pneumonia po klasifikaciji, no najviše nalikuje na bakterijsku upalu. Odnosno, blažeg je tijeka nego tipična upala pluća koja najčešće pogađa starije ljude. Od ove bakterijske upale pluća najviše su ove godine oboljeli mladi do 25 godina. Simptomi su povišena tjelesna temperatura, kihanje, kašljanje...

– Dijagnoza se postavlja onima koji se prijave u bolnicu ili na liječenje, no ima i onih s lakšim simptomima koji ne odlaze k liječniku, tako da je broj oboljelih možda i veći – objašnjava Kosanović Ličina.

K liječniku treba otići što prije kako bi odredio terapiju.

– Što se prije odredi terapija, odnosno liječenje antibioticima, to će prije pacijent biti izliječen – kaže Kosanović Ličina. Za izlječenje treba najmanje tjedan dana, no bolest može potrajati i dulje, čak tri, pa i četiri tjedna. No da se ne bismo zarazili, bitno je održavati higijenu ruku i podizati imunitet. Oboljeli pak moraju paziti da nakon ispuhivanja nosa ili kihanja maramicu odmah bace i operu ruke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije