Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

598 lampi za Savski most

Tvrtki koja će realizirati ideju Grad će platiti tri i pol milijuna kuna, a radovi bi, u najboljem slučaju, trebali biti gotovi do jeseni.
08. lipnja 2018. u 20:20 18 komentara 1093 prikaza
Savski most
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Svaka tri mjeseca po jedan – prije točno godinu dana najavio je gradonačelnik Milan Bandić igru svjetala na svim zagrebačkim mostovima, nakon što je u pogon pustio osvjetljenje na željezničkom, odnosno Hendrixovu mostu, kako ga Zagrepčani zovu od milja. Od četiri mosta, koliko ih je, prema gradonačelnikovoj računici, dosad trebalo biti osvijetljeno, lampe su, baš kao i lani, samo na Hendrixu, a od jeseni nova javna, ali i dekorativna rasvjeta naći će se i na susjednom, pješačkom Savskom mostu.

Lani se za Most mladosti potrošilo 1,4 milijuna kuna Gradski mostovi Odlučili riješiti stari problem, ali tek su na dokumentaciji

Dvije temperature

Radit će se, baš kao i na željezničkom, po projektu jednog od najuspješnijih dizajnera svjetla u Hrvatskoj, Puljanina Deana Skire, a tvrtki koja će njegovu viziju pretvoriti u djelo Grad će platiti tri i pol milijuna kuna. Izvođač radova, odnosno tvrtka koja će demontirati sadašnju javnu rasvjetu i na most postaviti ukupno 598 novih rasvjetnih tijela ima vremena za javljanje na natječaj do 19. lipnja, a radove moraju izvesti u roku od 90 dana. Lampe na stupovima, koje sad čine rasvjetu na mostu koji spaja okretište i Kajzericu, otići će, tako, od listopada u povijest jer izvore svjetla Dean Skira zamislio je na malo drugačiji način.

“Nova rasvjeta s LED svjetiljkama predviđena je u rukohvatu mosta, a dekorativna s unutrašnje strane čelične konstrukcije mosta”, opisano je u projektu, u kojem stoji i kako će se kabeli za napajanje rasvjete postavljati “nadžbukno u zaštitnoj cijevi ispod mosta te u kabelski rov između postojećeg stupa i nove rasvjete”. Kombinirat će se dvije temperature boje, pa će se za osvjetljenje šetnice postaviti 310 LED svjetiljki od 3000 kelvina, dok će se kao dekoracija postaviti njih 288 i bit će temperature 4000 kelvina. Ili, pojednostavnjeno, pješacima će se put osvjetljavati bijelom bojom sa žućkastom primjesom, sličnom svjetlosti koju emitira obična žarulja, dok će se za dekoraciju koristiti “boja snijega”.

Spektakl od 15. do 18. ožujka Festival svjetla širi se na 19 lokacija

Poslovi po metropoli

Detalje, kao ni vizualizaciju u tvrtki Skira nisu željeli odavati. Kako su objasnili, htjeli bi da rasvjeta, baš kao i ona na Hendrixu, bude iznenađenje. Osim željezničkog mosta, Dean Skira u Zagrebu je,među ostalim, radio i Svjetlo hrvatskog sporta, kojim je revitaliziran autentični dio plamenika s Univerzijade te Svjetlosni paviljon na Tuškancu za vrijeme Festivala svjetla, a osvijetlio je i Arenu. Poznat je ovaj Puljanin i po svjetlećim dizalicama u Uljaniku, osvjetljavanju Postojnske jame, a prije dvije godine njegov je projekt odabran kao najbolji na međunarodnom natječaju za osvjetljavanje Bospora, međukontinentalnog podvodnog tunela koji povezuje Aziju i Europu.

Savski most
1 / 9
Zimske noćne vizure zelenog željezničkog mosta preko rijeke Save, poznatijeg kao Hendrixov most.
Hendrixov most Stela Lechpammer Zašto bi se svi trebali ugledati u dva mlada zagrebačka arhitekta Hendrixov most Ritam grada Nakon što je Grad Zagreb prihvatio “Hendrixa“, lakše će i novo ime
INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • verica2:

  Kada će konačno proraditi žičara? Sramota da grad s najvećim proračunom desetljećima nije u stanju obnoviti žičaru, nego nam s vremena na vrijeme zamažu oči s kakvom svjetiljkom ili fontanom.

 • Avatar links
  links:

  A da napravis jos jedan most ili dva glavata populisticka zelvo????

 • demokršćanin:

  Kakva ideja.Kome je pala ideja o osvjetljivanju i neupotrebljivog derutnog mosta.Umjesto da se ulože sredstva za obnovu mosta koji bi odteretio automobilski promet prema Novom Zagrebu netko se želi prikazati kao čovjek koji se brine za što?,i opet za svoju ... prikaži još!ju promociju jer su na obzoru mogući novi izbori.