Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.01.2018. u 11:40

Jedan je besplatno za susjede projektirao tlocrte stanova, a drugi vidikovac uz Savu

Zagrepčanin koji je ove zime, među ostalima, dobio titulu “heroja Božića” mladi je arhitekt s Knežije Veljko Armano Linta. On je na sam Badnjak kucao od vrata do vrata te posjetio više od 400 obitelji koje žive u njegovu kvartu. Bez ikakve najave i samo uz kratku poruku “Sretan Božić“ uručio im je neobičan poklon – papir na kojemu je bilo skicirano 12 različitih tlocrta istog stana u kakvima živi većina stanara na Knežiji.

Zgrade su tamo, naime, sagrađene u vrijeme socijalističkog modernizma te su svi stanovi projektirani isto, a ovaj mladi arhitekt smatra da to nema smisla jer svatko ima drugačije želje i potrebe. I on je sam preuređivao stan u kojemu živi sa suprugom i tada je shvatio da prostor ima puno potencijala samo ga treba preurediti. Stoga je napravio verziju za studente, za samce, za mlade parove, višečlane obitelji... I dok je on na Knežiji skicirao tlocrte, na drugom kraju grada još je jedan mladi arhitekt, David Kabalin iščitavao knjige o Zagrebu. Htio je otkriti što više o starom željezničkom mostu koji je Savu premošćivao prije Hendrixova. Kabalin je uočio njegove ostatke na Kajzerici te je zaključio da je šteta da propadaju. I on se bacio na projektiranje i crtanje te je napravio projekt za uređenje vidikovca na kamenim ostacima uz Savu. S radom je završio prije desetak dana kada ga je skice javno objavio na društvenim mrežama u nadi da će ih Grad prepoznati i realizirati.

Dva slična scenarija potaknula su i slična pitanja. “Kako“, “Zašto“, “Zar besplatno?“... Svima je bilo nevjerojatno da su dva mlada arhitekta uložila toliko truda i vremena te posao koji se inače poprilično naplaćuje napravili bez ikakve naknade ili neke druge očite koristi za njih. A oni su na to odgovorili tek važnom životnom porukom kako će im trud biti i te kako plaćen, ali ne novcem, nego boljitkom njihova grada i zadovoljstvom njihovih sugrađana. Ludi idealizam rekli bi neki. Možda i jest, a možda je baš on nekada svima potreban.   

Pogledajte i galeriju cijena voća i povrća 

Hendrixov most
1/8

Komentara 7

VI
Vito
08:48 22.01.2018.

Bez brige, sve dok će ovdje biti slika i tekst o Zelenom savoskom Željezničkom mostu, bit će i odgovora na poziv o iznošenju mišljenja. __ Znači - obrišite tekst pa neće biti niti potrebe iznošenja mišljenja. __ Ovako samo dokazujete da ne želite stvarnu povijest Zagreba, nego prerađenu na drogeraški način.

VI
Vito
08:46 22.01.2018.

Crveni most izgrađen je 1892.g. kao cestovni most na Savskoj cesti, a prilikom obnove stara željezna konstrukcija je PRESELJENA u produžetak Držićeve ulice u smjeru sela Jakuševac pa je most dobio ime - Jakuševački most 1938.g., a dovršen 1942.g. u ukupnoj duljini od 262m + upornjaci do širine 274m. Evo još jedne zanimljvostiCrvenog mosta kojeg "istražuje" mladi arhitekst: Ime su mu dali seljaci iz obližnjih sela i prihvaćeno je i zbog toga što su preko njega prilikom "oslobođenja"1945.g. u Zagreb ušli partizani (poznati četnici, ne Zagrebčani) __ S gledišta građenja taj je most značajan povijesni

VI
Vito
08:41 22.01.2018.

Tko o drogerašu nego "novinar". __ Kad se uzima droga, onda se o drogi piše gdje se stigne, a opravdava na bilo kakav obmanjujući način. __ Da nije žalosno bilo bi pokvareno koliko se nazovi novinar trudi preurediti povijest pa Zelen most, ili Željeznički most dug 306m kojeg je konstruirao Zagrebčanin uporno i pokvareno do srži želi preimenovati imenom drogeraša koji je niti 4 godine drogiranja i pojavljivanja na pozornici umro od predoziranja. __ Pravi "uzor" kriminalcima i drogerašima. __ Ah, da, možda je "novinara" inspirirala pjesma - jimi hendrix hey jude - u kojoj pjeva o ubijanju majke i bježanju pred zakonom. __ Stvarno "zasluženo i pohvalno" nazvati most jednog Zagrebčana po drogiranom strancu. __ I to u članku u kojem piše o zagrebačkim mladim arhitektima i starim mostovima izgrađenim prije drugog svjetskog rata,a koji i danas bez problema koriste ljudima i vlakovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije