Naslovnica Zagreb ZG Život

Zašto bi se svi trebali ugledati u dva mlada zagrebačka arhitekta

Jedan je besplatno za susjede projektirao tlocrte stanova, a drugi vidikovac uz Savu
13. siječnja 2018. u 11:40 8 komentara 1161 prikaza
Hendrixov most
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zagrepčanin koji je ove zime, među ostalima, dobio titulu “heroja Božića” mladi je arhitekt s Knežije Veljko Armano Linta. On je na sam Badnjak kucao od vrata do vrata te posjetio više od 400 obitelji koje žive u njegovu kvartu. Bez ikakve najave i samo uz kratku poruku “Sretan Božić“ uručio im je neobičan poklon – papir na kojemu je bilo skicirano 12 različitih tlocrta istog stana u kakvima živi većina stanara na Knežiji.

Mladi arhitekt Veljko Armano Linta osmislio je raspored za studente, za četveročlanu obitelj, za parove... nesvakidašnje Dan prije Badnjaka obišao je 40 ulaza na Knežiji i ostavio nezapamćeni dar!

Zgrade su tamo, naime, sagrađene u vrijeme socijalističkog modernizma te su svi stanovi projektirani isto, a ovaj mladi arhitekt smatra da to nema smisla jer svatko ima drugačije želje i potrebe. I on je sam preuređivao stan u kojemu živi sa suprugom i tada je shvatio da prostor ima puno potencijala samo ga treba preurediti. Stoga je napravio verziju za studente, za samce, za mlade parove, višečlane obitelji... I dok je on na Knežiji skicirao tlocrte, na drugom kraju grada još je jedan mladi arhitekt, David Kabalin iščitavao knjige o Zagrebu. Htio je otkriti što više o starom željezničkom mostu koji je Savu premošćivao prije Hendrixova. Kabalin je uočio njegove ostatke na Kajzerici te je zaključio da je šteta da propadaju. I on se bacio na projektiranje i crtanje te je napravio projekt za uređenje vidikovca na kamenim ostacima uz Savu. S radom je završio prije desetak dana kada ga je skice javno objavio na društvenim mrežama u nadi da će ih Grad prepoznati i realizirati.

Dva slična scenarija potaknula su i slična pitanja. “Kako“, “Zašto“, “Zar besplatno?“... Svima je bilo nevjerojatno da su dva mlada arhitekta uložila toliko truda i vremena te posao koji se inače poprilično naplaćuje napravili bez ikakve naknade ili neke druge očite koristi za njih. A oni su na to odgovorili tek važnom životnom porukom kako će im trud biti i te kako plaćen, ali ne novcem, nego boljitkom njihova grada i zadovoljstvom njihovih sugrađana. Ludi idealizam rekli bi neki. Možda i jest, a možda je baš on nekada svima potreban.   

Pogledajte i galeriju cijena voća i povrća 

Hendrixov most
1 / 8
Vansezonsko voće i povrće na tržnici
Zagreb: Prve ovogodišnje trešnje na Dolcu se prodaju za 250 kn po kilogramu Tko voli, nek’ izvoli! Na Dolac došli kupiti trešnje, a onda se šokirali cijenom! otpad Petra Balija Recikliranje otpada je navika, a nju je teže steći nego centar sagraditi Zagreb: Dragutin Tončić, vlasnik autoškole Semafor Pojeftinio obuku 'Snizio sam cijenu vozačkog za 1200 kn jer vozim na plin i sam predajem'

Elipso

  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    "...prije Hendrixova..."...prosim, morete li nami kaj smo zresli vu ovome gradu pojasnit koji je to most ???

  • Avatar Niškorist
    Niškorist:

    Baš mi lepo ?