Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Nakon što je Grad Zagreb prihvatio “Hendrixa“, lakše će i novo ime

Hendrixov most
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
05.06.2017.
u 13:36

Iz Grada su u najavi otvorenja rasvjete poručili da je “zahvaljujući grafitu most dobio kultni status i postao jednim od simbola urbane pop-kulture Zagreba”

Zove li se Zeleni most? Ili (Novi) Željeznički? Ili Savski? Ili Hendrixov? Most s najviše imena oko čijeg se naziva vodi najviše polemika, sada bi se po novome mogao nazvati i svjetleći. Od kada je prošlog tjedna upaljena nova dekorativna rasvjeta, cijelo je vrijeme obasjan bijelom svjetlošću koja se čak i presijava, bliješti, blinka i sjaji. Kada prolazi vlak, pale se i svjetla u boji koja ga obasjavaju tako da cijela konstrukcija nalikuje na veliku diskokuglu.

No, osim što je most obasjan i što je potencijalno dobio još jedan nadimak, dogodila se još jedna prekretnica vezana uz njegovo ime. Grad je, naime, javno most priznao kao Hendrixov. I to veoma izravno. Iz Grada su već u najavi otvorenja poručili da je “zahvaljujući grafitu most dobio kultni status i postao jednim od simbola urbane pop-kulture Zagreba”, iako se već godinama grafit briše, a građani ga nanovo pišu. Nije ni sada Grad, doduše, pristao na grafit, a i ne smije s obzirom na to da je most zaštićeno kulturno dobro. Doskočili su tome na drugi način pa su mimo dizajnera rasvjete koji su projektirali cijeli svjetlosni spektakl, odlučili iz jednog dvorišta uz nasip projicirati svjetlosni natpis “Hendrix“ na most. Također, za vrijeme otvaranja rasvjete, bend je svirao kultne Hendrixove hitove, a iz Grada su zaključili da je rasvjeta napravljena “baš u godini kada se obilježava 50. godišnjica Hendrixova prvog albuma te da se Zagreb prigodno na taj način pridružio obljetnici”.

Zagreb je uistinu na taj način i nedvosmisleno prihvatio Hendrixa što je izazvalo oduševljenje onih koji već godinama navijaju da mu to bude službeno ime. – U našoj generaciji, među ljudima u dvadesetim i tridesetim godinama, nitko taj most i ne zna pod drugim imenom – zaključio je svojedobno autor inicijative za preimenovanje mosta Jerko Balić koji je i sada veoma zadovoljan, a nada se još i konačnoj odluci nadležnog ministarstva o preimenovanju pa da sve bude i službeno. No može se slobodno reći da sada kada je Hendrix prihvaćen, s imenom će se lako.

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
17:43 06.06.2017.

Neukusno i kompleksaški. Kakav Hendrix na zagrebačkom mostu?! BudaIaštine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije