Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl od 15. do 18. ožujka

Festival svjetla širi se na 19 lokacija

08.03.2018.
u 12:59

Proljeće je i ove godine tema manifestacije za koju se očekuje da će privući više od 100.000 ljudi. Šetnje su od 18 do 23 sata

Dok nije još bilo zagrebačke uspinjače, na padinama pod Gornjim gradom rasla je vinova loza.

Tijekom 19. stoljeća od plodova je nastajalo vino kojim su se gostili biskupi Kaptola. A sljedećeg će vikenda u grožđu izniklom u Art parku moći uživati stanovnici i posjetitelji Zagreba. No grozdove neće moći jesti, već samo gledati. Vinograd iz prošlosti zapravo će biti svjetlosna instalacija postavljena na jednoj od ukupno 19 lokacija, koliko će ih od 15. do 18. ožujka, od 18 do 23 sata, oživjeti u sklopu Festivala svjetla. Ovogodišnje, drugo izdanje manifestacije u organizaciji zagrebačke Turističke zajednice te uz podršku Grada i HEP-a gotovo će triput povećati broj lokacija te će tako staru jezgru prikazati obasjanu najmodernijim svjetlosnim rješenjima na temu proljeća.

Izradili i mapu s rutom

Festival se proširio i na Dubravkin put, a novost je i uključivanje većeg broja kulturnih ustanova, kao i glumaca i plesača koji će uz predstavljanje suvremene rasvjetne tehnologije ljudskim faktorom manifestaciji udahnuti “dušu”.

– Zahvaljujući obogaćivanju programa, očekujemo da će posjetitelja biti i više od stotinu tisuća, koliko ih je prošle godine došlo na festival u četiri dana – rekla je direktorica gradske Turističke zajednice Martina Bienenfeld. Nakon lanjske je manifestacije, dodala je, Zagreb uvršten u organizaciju Festival of Lights International, u kojoj su i veliki svjetski gradovi koji imaju tradiciju održavanja ovakvih događanja, poput Lyona, Amsterdama, Helsinkija, Praga. St. Peterburga, Berlina...

Za ovogodišnji su festival izradili i posebnu mapu s prijedlogom obilaska lokacija, na kojima će se moći i nabaviti. Ruta počinje u tunelu Grič te završava na Tuškancu, gdje će se na ljetnoj pozornici s laserskim zrakama poigrati i s njima zaplesati skupina Atomic Dance Factory. Uz Klovićeve dvore, koji su i prošle godine bili dio festivala, sad će se osvijetliti i Muzej grada Zagreba (MGZ) te Hrvatski institut za povijest.

– U dvorištu MGZ-a bit će instalacija “Eggo Trick” dizajnera rasvjete Deana Skire, koja oblikom podsjeća na Fabergeovo jaje promjera tri i visine 5,4 metara – istaknula je M. Bienenfeld.

Igralište za klince

Na fasadi Instituta za povijest pak projicirat će ručno naslikanu minijaturu na staklu koja prikazuje scenu sunčanog dana uz vodu. U projekt su odlučili uvesti i kip Antuna Gustava Matoša na Strossmayerovu šetalištu, uz kojeg će glumci recitirati pjesnikove stihove, a na svoje će doći i najmlađi jer će se urediti dječje igralište uz Dubravkin put. Osvijetlit će se ljuljačke i penjalice, a glavna će atrakcija biti gusjenica od svjetlosnih snopova. 

Evo koje atrakcije su pripremili:

1. Art park Svjetlosnom instalacijom oživit će sjećanje na vinograd.

2. Tomićeva ulica Svjetlosne kugle stvorit će romantičnu atmosferu.

3. Kula Lotrščak Jedan od glavnih simbola grada pretvara se u svjetionik koji poziva u staru jezgru.

4. Kip A. G. Matoša Glumci će uz svjetlosne efekte recitirati pjesnikove poznate stihove.

5. Vranicanijeva poljana Audio-vizualna instalacija ispripovijedat će priču o jajetu koje napušta selo.

6. Park Grič Hologramski tulipani u cvatu oživit će travnjake parka, a na zgradi Hrvatskog meteorološkog zavoda poigrat će se laserima i 3D mapiranjem.

7. Atrij Galerije Klovićevi dvori Obasjat će ga zrake svjetla koje će asocirati na zvjezdano nebo.

8. Galerija Klovićevi dvori Laserski labirint koji će se moći proći samo ako ne dotaknete njegove rubove.

9. Jezuitski trg Zgrada Pravnog fakulteta uz pomoć 3D mappinga ispripovijedat će ljubavnu priču.

10. Opatička ulica Osvjetljenje će istaknuti arhitektonsku vrijednost.

11. Hrvatski institut za povijest Ručno naslikana minijatura na staklu projicirat će se na fasadi.

12. Muzej grada Zagreba - sjeverno dvorište Projicirat će se ruža.

13. Vrazovo šetalište Osvijetlit će i mračnu stazu koja spaja Gornji grad i Dubravkin put.

14. Ljetno kino Tuškanac Atomic Dance Factory zaplesat će s laserima.

15. Dubravkin put Osvijetljene će biti ljuljačke i penjalice, a naći će se ondje i atraktivna gusjenica.

16. Muzej grada Zagreba Fabergeovo jaje promjera tri i visine 5,4 metra stajat će u dvorištu. “Eggo Trick” dizajnirao je Dean Skira

17. Tunel Grič Proljeće stiže u podzemlje Gornjeg grada, koje će se pretvoriti u prostor igre prirode i svjetlosti.

18. Krov garaže Tuškanac Posjetitelji će se kroz svjetlosni paviljon “Twisted” moći i prošetati.

19. Plato Gradec Lebdjet će kompozicija od predimenzi-oniranih šarenih magnolija, cvijeća koje je simbol grada.

Komentara 1

DY
dynamozg
14:32 08.03.2018.

Kakva glupost, lako je tudjim parama okolo mlatit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije