Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Odlučili riješiti stari problem, ali tek su na dokumentaciji

Radi se dio po dio na svim gradskim mostovima, no ni za jednog nema točnog datuma kada će u nužnu i cjelovitu obnovu
23. travnja 2018. u 16:43 2 komentara 1218 prikaza
Lani se za Most mladosti potrošilo 1,4 milijuna kuna
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Za prelazak Mosta mladosti vozači, barem sami tako kažu, imaju uglavnom samo jedan način – po sredini! 
Lijevi i desni trak, jer na mostu su tri, uglavnom izbjegavaju jer površine su to na kojima najčešće završe odlomljeni komadi rubnjaka i pločnika pa se jednostavan put preko Save pretvori u nešto nalik sljemenskom slalomu. Kad padne kiša, kažu, vožnja je još i gora.

Ilustracija tko ima najveću Ovo je prosječna plaća u Zagrebu

Znakovi upozorenja svugdje

– Lokve koje se stvore uz pločnik duboke su i po dvadesetak centimetara. Svi koji redovito voze mostom znaju da kad kiši, iako je na njemu ograničenje 70 kilometara na sat, ne smiju prijeći 40, jer će inače završiti u ogradi – objašnjava tako Alen Tomašević s Borovja dok stojimo pokraj prometnog znaka koji upozorava da su se odlomili i po kilogram teški betonski rubnjaci. 
Znakovi su to koji se, kaže nam sugovornik, na mostu pojavljuju svako malo, a naći ih se može na svim zagrebačkim prijelazima preko Save.

– Ne bi se postavljala upozorenja da se ne očekuje da će se to i dalje događati. Nije mi jasno kako se to nije riješilo prošle godine kada se most asfaltirao – govori Alen Tomašević podsjećajući na investiciju od 1,4 milijuna kuna, koliko se prošlog ljeta dalo za nešto više od kilometar „obnove“ Mosta mladosti. 

Sanirao se tada kolnik s pristupnim rampama, ugradili su se novi poklopci instalacijskih šahtova te se obnovila prometna signalizacija. To je bio samo djelić, kažu u Gradu, ali kada će početi cjelovita obnova, ovisi o – „ raspoloživim sredstvima“.

– Projektna dokumentacija za sanaciju Mosta mladosti – jugozapadni prilazni vijadukt – završena je te će se pokrenuti postupci javne nabave za odabir izvođača radova u skladu s osiguranim financijskim sredstvima – kažu u Gradu, gdje se, čini se, čekalo upravo ovo proljeće da se uhvati u koštac sa svim savskim prijelazima. 

Sanacije u tri faze

Ovog mjeseca, naime, planira se početi javna nabava za sanaciju Domovinskog mosta, za sanaciju starog Savskog mosta javna nabava za izradu projektno-tehničke dokumentacije završila je prije nekoliko dana, a ona za Jadranski most, kažu, „pri kraju“ je. Što se Podsusedskog tiče, obnova je „ tijeku“.

– Prije dvije godine saniran je srednji stup mosta, a ove godine sanira se stup u Savi na samoborskoj strani. Čeka se proljeće radi nastavka radova. 

Također, ove godine planira se pokrenuti sanacija stupa na podsusedskoj strani – kažu u Gradu u kojem planiraju riješiti i problem Mosta slobode, o čemu je Večernji list već pisao.

– Most slobode planira se sanirati u tri faze od kojih je prva planirana tijekom 2018. godine te će uključivati sanaciju nogostupa, vijenaca i ograda na mostu. Iduća faza sanacije uključuje suradnju s Vodoopskrbom i odvodnjom s ciljem zamjene magistralne vodovodne mreže postavljene u samoj konstrukciji mosta te sanaciju glavne čelične rasponske konstrukcije. Napominjemo da su vodovodne cijevi u lošem stanju te zbog puštanja vode čine štetu mostu i upornjačkim prostorijama mosta – kažu u Gradu, u kojem planiraju za radove s Vodoopskrbom projektno-tehničku dokumentaciju izraditi ove godine, a onda sanirati upornjačke prostorije, stubišta i fasadni dio. 

Upornjake, koji Zagrepčane najviše muče jer oni su ti koji ih drže na mostu, a ne ispod njega, dodaju u Gradu, „prije radova na magistralnom vodovodu, nije moguće sanirati“.

Ne idem nikamo! Jončić ima 33 godine, iz Zagreba je i ponosi se što je njegov uređaj potpuno proizveden u Hrvatskoj Inovacija Izumio sustav koji bi trebao smanjiti zagađenost zraka u Zagrebu, a možda i u svijetu Dvostruki propust : Natpis “sagradili” na donjoj je ploči, a ona bi trebala stajati gore Kaj to piše Primjećujete li što nije u redu s pločom arhitekata koji su zadužili Zagreb? Skele su još samo na prvoj zgradi, u kojoj su stanovi na prodaju, a u nju zadnju dolaze stanari GDJE SU KUPCI? Useljavanje u novi zagrebački kvart kasnit će dva mjeseca - zgrade nemaju uporabne dozvole
 
Na žlicu
Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin - ovaj recept za grašak varivo briše sve dosadašnje pogreške
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Avatar whack.tack
    whack.tack:

    mlad most pa opet prestar?

  • Vito:

    Ovog mjeseca, naime, planira se početi javna nabava za sanaciju Domovinskog mosta ::: ??? __ Domovinski most projektanti: Rajka Veverka i Martina Balić - početak gradnje 2002.g. - puštanje u promet 2007.g. - obnova 2018.g. __ Kvaliteta gradnje koje ono ... prikaži još! tvrtke??? __ Most mladosti projektant: Vojislav Draganić - izgrađen 1974.g. - očekivani početak obnove 2??? godine??? __ Most star 44 godine nije na redu za obnovu __ Most star 11 godina na redu je za obnovu.