Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous

Od Rodina u Splitu i Zagrebu pa sve do sporta, hrane i mode

08.04.2015., Hrvatsko narodno kazaliste, Zagreb - Konferencija za medije povodom predstavljanja manifestacije
Marko Lukunić/PIXSELL
09.04.2015.
u 15:28

Počinje današnjim predavanjem Pikettyja u zagrebačkom HNK, a završava u listopadu Besanom noći po uzoru na manifestaciju u Parizu

Gostovanjem najintrigantnijeg svjetskog ekonomista Thomasa Pikettyja, koji će 9. travnja biti gost Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, počinje Festival Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. Od svibnja do rujna francuski i hrvatski partneri organizirat će 150 događaja u najširem mogućem rasponu.

Nastavak Croatie, la voici

Festival francuske kulture u Hrvatskoj nastavak je projekta Croatie, la voici kojim je 2012. u Francuskoj prezentirana hrvatska kultura.

– U današnjem razlomljenom društvu ovim festivalima želimo pokazati kohezivnu snagu kulture – rekao je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš na prezentaciji festivala u zagrebačkom HNK. Francuska veleposlanica u Zagrebu Michèle Boccoz pozvala je publiku na put u svijet mašte i kreativnosti, istaknuvši da je Francuski institut u Zagrebu prisutan već devedeset i tri godine te da je jedan od najstarijih u Europi.

Francuska i hrvatska selektorica Anne Coutard i Alemka Lisinski istaknule su da će festival službeno početi izložbom Augustea Rodina u zagrebačkoj Umjetničkoj galeriji (izložba se kasnije seli u galeriju Meštrović u Split) te izvedbom opere "Pelléas et Méllisande" Claudea Debussyja u zagrebačkom HNK koju će izvesti pariška Opéra Comique u inscenaciji Stéphanea Braunschweigea i pod ravnanjem Pascala Rophéa.

U izvedbi će sudjelovati i hrvatski umjetnici, rečeno je u HNK. I Varaždinske barokne večeri otvoriti će Hervé Niquet i Concert Spiritueal, a u znaku francuskih glazbenika bit će Zagrebačke ljetne večeri na kojima nastupaju Les Vents Français i Les Arts Florissants s dirigentom Williamom Christiejem.

Za 14. srpnja najavljen je veliki bal na glavnom zagrebačkom trgu, tu je i simpozij na temu klimatskih promjena, izložba o rađanju impresionizma u Osijeku, ali i izložba fotografija Maca Ribouda u Muzeju za umjetnost i obrt. Na svoje će doći i ljubitelji mode, te napose filma, jer je Francuska zemlja gost na Motovunskom festivalu. Francuski autori gostovat će i na Festivalu svjetske književnosti, a u Hrvatskom državnom arhivu održat će se znanstveni skup o Rolandu Barthesu.

I hrvatski umjetnici

U brojnim programima sudjelovat će i hrvatski umjetnici. Tako će Slavenka Drakulić predstaviti novi roman o životu Dore Maar "Dora i Minotaur – moj život s Picassom", a svoj će dokumentarni film o Dori prikazati i Željko Senečić. Anni Le Brun, poznata francuska književnica koja je nedavno u pariškom Orsayu postavila izložbu o De Sadeu, potpisuje izložbu pod nazivom "Radovan Ivšić – nepokorena šuma" u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti kao spomen na svog supruga i velikog hrvatskog pisca Radovana Ivšića.

Hrvatski domaćini nadaju se da će na početku ili završetku festivala ugostiti i visoke francuske dužnosnike, a za kraj manifestacije najavljuju Besanu parišku noć.

Komentara 1

MI
Misericordia
14:13 10.04.2015.

Hoćemo novoga ministra kulture a ne ovoga privremenoga ''nisam-ništa-znao-učio-sam-izmotavanje-od-prijatelja-Božidara-Kalmete'' Šipuša!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije