Naslovnica Vijesti Kakvu Hrvatsku želimo

Zvonko Kusić: Obrazovanje, znanje i rad moraju biti temelj društva

Poznate Hrvate pitali smo kakvu Hrvatsku žele, što bi u njoj promijenili i na što su ponosni
12. listopada 2015. u 07:00 7 komentara 592 prikaza
Zvonko Kusić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Kakvu Hrvatsku želite?

Obrazovanje i znanje koje je od strateškog značenja, mora biti temelj našeg društva. U hrvatskom društvu imamo poremećen sustav vrijednosti i prisutan osjećaj nepravde kod građana jer ne postoji korelacija između rada i uspjeha. Ako želimo promjene nabolje i uspješnu Hrvatsku, mora postojati korelacija između nečijeg rada i uspjeha.Moramo imati jasan sustav vrijednosti u kojem se cijeni rad, znanje i obrazovanje.

Na što ste u Hrvatskoj ponosni?

Mi smo jako talentiran narod, od umjetnosti do znanosti, i na to možemo biti ponosni, ali nedostaje nam rada, reda, discipline i poštovanja propisa. Nemamo ni u čemu kontinuiteta, ni konsenzus o ključnim problemima i strategiji njihova rješavanja. Kod nas se promijeni vlast i sve opet počinje ispočetka. Nemamo ni strpljenja, kojim se ide do uspjeha.

Što biste odmah promijenili?

Postoji tisuću malih koraka koje trebanapraviti na svim razinama društva da bi došlo do promjene nabolje. Nijerealno očekivati da će netko jednim potezom promijeniti stvari nabolje. Naravno da je sada jako važno pokrenuti gospodarstvo, ali da bi nam gospodarstvo bilo dobro, moramo imati dobro i jako pravosuđe jer je pravosuđe okvir koji obuhvaća cijelo društvo. Obrazovanje treba biti u službi razvoja i gospodarstva i ne može biti odvojeno od života. Živimo u globaliziranom svijetu koji ne oprašta pogreške.

>> Građani žele živjeti u drukčijoj, boljoj državi

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

 • zovgrdelina:

  što ste napravili poštovani po tom potanju-veliko ništa,klimate,šutite i odrađujete 3 mandat,sramota za jednu vertikalu-akademiju kojoj ste vi na čelu,pljuc..

 • nemanatrag:

  Kad se govori o radu, znanju i obrazovanju, mali broj komentara govori koliko ozbiljno shvaćamo ili ne shvaćamo važnost onoga o čemu Kustić govori.... glupanima se ne događa pametna država....

 • Avatar Zezanje
  Zezanje:

  Trebalo ti je vremena da primjetis da je sustav vrijednosti poremecen. Dok vas je Ivo Sanader timario kreditima, sutjeli ste i glumili elitu u svojim dvorima. Nikakvi akademici vi niste, bar nemate nikakvog ideala osim svog snobbizma. Cak i sad, ... prikaži još! kad se zemlja lomi, govorite u zagonetkama.