Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆ MLADIMA

Županija daje do 100.000 kn za gradnju kuće! Ovo je uvjet za poticaj

Vrpolje - Trilj
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
20.02.2019.
u 10:10

Čelnici jedinica lokalne samouprave iz ruralnih krajeva Dalmacije odlučili su olakšati život onima koji žele ostati...

Kako bi se smanjio egzodus mlađe populacije i radne snage iz ruralnih krajeva Dalmacije, čelnici jedinica lokalne samouprave odlučili su donekle olakšati život onima koji žele ostati na grudi svojih pradjedova. Stoga je župan Blaženko Boban uveo novu mjeru za koju se dovršavaju detalji natječaja, a obiteljima će se ponuditi od 60.000 do 100.000 kuna kako bi krenuli u gradnju nove obiteljske kuće ili adaptaciju starog objekta. Uz jedan uvjet – da ostanu u ruralnom kraju, piše Slobodna Dalmacija.

– Kad smo usporedili ono što nudi grad, a koje benefite pruža selo, prevagnulo je selo, iako smo i supruga i ja iz grada. Sada u Cisti Provo otvaram privatnu tvrtku, supruga je na porodiljnom s trećim djetetom, pa smo itekako zainteresirani za pomoć za mlade obitelji koju najavljuje župan i načelnik - komentira jedan 32-godišnjak te dodaje što bi njegovoj obitelji značila najavljena pomoć:

– Završetak kuće i proširenje obitelji. Imamo troje djece, a prije tri godine počeli smo s gradnjom nove obiteljske kuće, digli smo kredit i krenuli. No, nismo uspjeli okončati gradnju, pa bi nam ova sredstva znatno olakšala financijski teret. Ako i naša Općina daje dodatnih 25 posto od sredstava koje na natječaju dobijemo od Županije, sve bi nam to bio dodatni vjetar u leđa za proširenje obitelji.

Video - Demografska slika Hrvatske

 

On i 29-godišnja supruga slučajno su izabrali život na selu. Jedan godišnji odmor proveli su u Cisti Provo, u staroj obiteljskoj kući, pa su odlučili ostati još malo, dok ne zahladi, pa se to malo protegnulo na – stalno.

– Četiri godine putovao sam na posao u Split, a sada ulažem u svoju firmu. Izabrali smo Cistu Provu za život s djecom. Ovdje nam ništa ne nedostaje. Počeli smo iz hobija uzgajati zdravu, ekološku hranu i sada kontroliramo što nam djeca jedu. A rad na zemlji vas i opusti – naveo je 32-godišnjak za Slobodnu Dalmaciju neke od prednosti zdravog života u Zagori.

Dodajmo kako spomenuta općina Cista Provo od lani provodi odluku o davanju 50.000 kuna za treće rođeno dijete u obitelji, a isplaćuju se i godišnje stipendije studentima (5000 kuna), sufinancira se plaćanje vrtića...

U Trilju se pak priprema pravilnik prema kojem će se sufinancirati dobivanje građevinske dozvole. A s Ministarstvom državne imovine pokrenut je projekt kojim bi trebali stvoriti stambenu zonu pa će u idućim godinama po povoljnim uvjetima prodavati ili darovati građevinske parcele, a prednost će imati mlade obitelji. Kreće i pozivni natječaj za iskazivanje interesa za kupnju POS-ovih stanova.

Komentara 7

JU
junkerovkaputzapovlačenje
10:44 20.02.2019.

nek djeca i unuci škegre,šeksa,martine dalić,nikice valentića,emila tedeschija, nećaci uzinića,barišića,košića, obitelji metličića,balića,zlatka dalića,ante gotovine,zdravka marića uzmu ovaj poticaj i naprave kuću u tim krajevima.

Avatar nekakav
nekakav
11:43 20.02.2019.

ovakva mjesta su osuđena na polagano propadanje i nestanak, nema se tu što tražiti, nisu vremena kad se živjelo sa dvije tri krave i 10-ak ovaca, cijele dane nešto po zemlji čeprkalo. nit ljudi žele daleko putovati na posao, a budimo iskreni, ni živjeti na selu. tih par koji se odluče na ovaj 'projekt', ionak nemaju kud niti im život ovisi o tih 100.000 kuna pomoći. taj novac je možda velik, al krovište i stolarija ga progutaju.

PH
Pravi-Hrvat
10:48 20.02.2019.

Zna li itko gdje piše ta odluka? Koji su uvjeti? Koje papire treba predati? Ovo je peti takav članak, a nigdje ne vidim detalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije