Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova odluka

Zoranu Mamiću sudit će se u odsutnosti i u ponovljenom postupku za aferu 'Dinamo 1'

Sarajevo: Zoran Mamić u društvu odvjetnika dolazi na Sud BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
20.10.2022.
u 14:50

Riječ je o procesu u kojem je u većem dijelu izrečena pravomoćna osuđujuća presuda, no u jednom je dijelu Vrhovni sud vratio postupak Županijskom sudu na ponovljeno suđenje.

Zoranu Mamiću sudit će se u odsutnosti i u ponovljenom suđenju za aferu "Dinamo 1", gdje se njega, brata mu Zdravka, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara tereti za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz hrvatskog nogometnog prvaka. Riječ je o procesu u kojem je u većem dijelu izrečena pravomoćna osuđujuća presuda, no u jednom je dijelu Vrhovni sud vratio postupak Županijskom sudu na ponovljeno suđenje.

Kako je Zoran Mamić pobjegao u BiH, čiji je također državljanin, a ta nama susjedna zemlja odbila je njegovo izručenje, Županijski sud u Osijeku najprije je u rujnu donio rješenje da će mu se suditi u odsutnosti u procesu "Dinamo 2", gdje se braću Mamić i još petoricu tereti za zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz kluba izvukli 144 milijuna kuna. Isti je Sud sada odlučio kako će mu se i u ponovljenom dijelu prvog postupka suditi u odsutnosti, a gdje ga se tereti da je poreznika Milana Pernara potaknuo na zlouporabu položaja i ovlasti pa ovaj stoga nije utvrdio, među ostalim, porijeklo novca kojim je Mamić u ožujku 2011. vratio Dinamu 24 milijuna kuna pozajmice.

- Imajući u vidu činjenicu da se optuženi Zoran Mamić tereti da je opisanim postupanjem potaknuo službenu osobu, poreznog službenika, na nezakonito postupanje, da je od počinjenja kaznenog djela proteklo gotovo deset godina, mogućnost nastupa zastare kaznenog progona te činjenicu da za suđenje u ovom kaznenom postupku postoji neupitna zainteresiranost javnosti Republike Hrvatske, po ocjeni ovog vijeća predstavlja to osobito važne razloge da se optuženiku sudi, čime je ispunjena prva pretpostavka za suđenje u odsutnosti – stoji u obrazloženju vijeća Županijskog suda u Osijeku.

Mlađeg je Mamića, inače, osječki sud u prvom procesu kaznio s 4 godine i 11 mjeseci zatvora, no viši je sud dio presude ukinuo i odredio mu kaznu od 4 godine i 8 mjeseci iza rešetaka.

Video: Raspjevani Mamić: Navijači Hajduka su najbolji na svijetu, ali nećete bit' prvi dok sam ja živ!

Komentara 12

Avatar Darko zg
Darko zg
15:27 20.10.2022.

Interesatno da su "toliki milijoni pokradeni",a Dinamo i dalje daleko najbolji klub sa najskupljim igračima u HNL.Država iz Dinama najviše izvukla novaca,a Dinamo i dalje postoji.Pa zar je u Dinamu štamparija novca.Da nam je barem takav lopovluk u svim sverama društva ,mi bi imali standart Švicaraca.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
15:47 20.10.2022.

Eh, da barem svi hrvatski lopovi iza sebe ostavljaju rasulo kao i braca Mamic! Sve je ovo predstava za javnost, kojom se skrece paznja javnosti sa pravih lopina koje su Hrvatsku drzavu olaksale za desetine milijardi kuna... Pazite vi da vam Plenkovic i njegovi ministri ne uteknu, to su kud i kamo vece ribe...!

RE
remarga
15:20 20.10.2022.

Svi smo mi Zoran Mamić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije