Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Zlostavljali zarobljenike među kojima je bio i Vanđelić. Ukupno dobili 31 godinu zatvora

Sve se događalo od rujna 1991. do ožujka 1992. u Glini, u prostorijama tadašnjeg Kazneno-popravnog doma, koji je jedno vrijeme služio kao zarobljenički logor
25. veljače 2021. u 10:00 8 komentara 4416 prikaza
Presuda
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zarobljene hrvatske vojnike i policajce, mučili su strujom, tukli električnim kablovima, vodili ih na lažna streljanja, tretirali ih kao roblje, a sve se to događalo od rujna 1991. do ožujka 1992. u Glini, u prostorijama tadašnjeg Kazneno-popravnog doma, koji je jedno vrijeme služio kao zarobljenički logor. Zbog toga su njih četvorica u odsutnosti optuženi i nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na ukupno više od 30 godina zatvora.

Vukovar: Počelo suđenje za brutalno premlaćivanje Ivana Mikuljana NALAZI SE U ISTRAŽNOM ZATVORU Optužnica za ratni zločin u Vukovaru 1991. godine: Mučio i ubio maloljetnika (16)

Stanko Palančan, nepravomoćno je  osuđen na 10  godina zatvora, Đuro Birač na devet godina zatvora, Rade Baždar na pet godina zatvora, a Stevan Bjelajac na sedam godina zatvora.

Prema optužnici, teretili su se da su zlostavljali pripadnike HV-a i policije nakon što je veća grupa zarobljenih hrvatskih policajaca i pripadnika Zbora narodne garde zarobljena u Hrvatskoj Kostajnici, kod Tušilovića i u Petrinji te dovedena i smještena u prostorije  logora. Palančan je bio komandant zarobljeničkog logora i načelnik sigurnosti Štaba Teritorijalne obrane Glina, Birač je bio upravitelj zatvora KPD Glina. Baždar je bio zamjenik upravitelja te je obavljao poslove stražara, dok je Bjelajac bio stražar u logoru.  
Palančan se tereti da nije spriječio podređene u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenika, među kojima je bio i Damir Vanđelić, upravo imenovani šef Fonda za obnovu Zagreba i nesuđeni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Srebrenica Ratni zločin BiH: Bivši Mladićev časnik optužen za genocid u Srebrenici

Osim toga, Palančan se  tereti i da je sam neke zarobljenike mučio i tukao dok ih je ispitivao. A tijekom ispitivanja zarobljenike su batinali palicama i električnim kablovima, puštali su im struju kroz tijelo uz pomoć indukcijskog telefona. Ta je tortura, za koju je tužitelj u završnom govoru kazao da je graničila sa sadizmom, trajala šest mjeseci.

Optuženici, koji su nedostupni  našem pravosuđu jer uglavnom žive u Srbiji, ispitani tijekom istrage nijekali su krivnju. Palnačanov branitelj u završnom govoru isticao je da Palančan nije bio zapovjednik logora, već načelnik specijalne policije, te je tvrdio da Palančan nikoga nije tukao ni mučio. Branitelj  je isticao i da svjedoci nisu znali navesti tko ih je tukao, jer su morali imati pognute glave. Ostali branitelji optuženika u završnim su govorima tvrdili da je nesporno da su u KPD-u Glina zlostavljani brojni hrvatski ratni zarobljenici, no tvrdili su da to nisu počinili optuženici, a takvim obranama sud očito nije povjerovao.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar pišući_šarlatani
  pišući_šarlatani:

  Sad to sve, jer je tako propisano od medija stranaca, mi moramo zaboraviti i oprostiti! Ne zato što su Hrvatice i Hrvatsi zaista zboravili i oprostili nego samo zato jer zlorabitelji svojih položaja to tako žele. Meni kojem su ovi ... prikaži još! zlotvori pobijala polovice rodbine nikada niti mogu a niti hoću - ni zaboraviti a niti oprostiti.

 • Avatar AG_Matoševac
  AG_Matoševac:

  Za prometnu nezgodu ovoliku dobiješ, sudstvo blago prema koalicijskim partnerima

 • balance:

  Vučić im još obećao veliki Serbistan.Stoku na vješala.