Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

BiH: Bivši Mladićev časnik optužen za genocid u Srebrenici

U optužnici se navodi kako je Malinić "svjesno pružao pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata po kojem je plan bio zarobiti, zatočiti te po kratkom postupku pogubiti i potom pokopati vojno sposobne Bošnjake".
16. veljače 2021. u 14:05 3 komentara 1176 prikaza
Srebrenica
Foto: DAMIR SAGOLJ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Sud Bosne i Hercegovine u utorak je potvrdio optužnicu protiv bivšeg časnika vojske bosanskih Srba Zorana Malinića kojega se tereti za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Srebrenica Simbolično priznanje poteškoća Naknada za pretrpljene traume: Nizozemski veterani iz Srebrenice dobit će po 5.000 eura

U srpnju 1995. godine, kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba napali Srebrenicu, Malinić je bio zapovjednik bataljuna vojne policije pri zaštitnoj pukovniji glavnog stožera na čijem je čelu bio Ratko Mladić. Malinić je imao čin bojnika, a potom je promaknut u potpukovnika.

U optužnici se navodi kako je Malinić, postupajući po izravnim nalozima Mladića te Milomira Savčića, koji je tada zapovijedao pukovnijom, od 11. do 17. srpnja 1995. godine na području mjesta Nova Kasaba "svjesno pružao pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata po kojem je plan bio zarobiti, zatočiti te po kratkom postupku pogubiti i potom pokopati vojno sposobne Bošnjake".

UPUCAO GA STROJNICOM Sud potvrdio optužnicu protiv Josipa Cvitanovića za ubojstvo bivšeg zapovjednika HVO-a

Cilj tog zločinačkog pothvata, kako stoji u optužnici, bio je uništiti cjelokupnu bošnjačku etničku skupinu u Srebrenici.

U optužnici je navedeno i kako je konačni rezultat napada na Srebrenicu bio likvidacija više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka te progon više od 40 tisuća civila koji su do 11. srpnja 1995. godine boravili na tom području.

Malinić je ranije o počinjenim ratnim zločinima na području Srebrenice svjedočio na suđenju protiv Mladića pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Momčilo Perišić (1) nije ratni zločinac, ali je li špijun? Najveća špijunska afera u Srbiji: Glavni akter oslobođen optužbe i za granatiranje Zagreba

Milomir Savčić, koji je u optužnici protiv Malinića naveden kao suodgovoran za izdavanje zapovijedi o progonima i istrjebljenjima, već je suočen sa suđenjem u odvojenom procesu za ratne zločine koji je protiv njega također pokrenut na Sudu BiH.

Savčić je trenutačno na čelu organizacije koja u Republici Srpskoj okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba.

Video - Obljetnica genocida u Srebrenici

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • hr76:

    Nije to časnik, to je oficir. Ovo je dokaz da nije dobro na silu osiromašivati jezik, jer ovaj nema veze sa čašću. Oficir.

  • Avatar MrKorona
    MrKorona:

    a kako to genocid ubuli 8000 a protjerali 40,000 muslimana iz srebrenice, ja mislio da je genocid kada ubijes sve zivo ,musko, zensko, mlado, staro da niko ne ostane ziv. Toliko o tom "genocidu" pa kada spominjete genocid onda pricajte ... prikaži još! u Jasenonvcu, ups izvinte.