Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HND pri HTV-u:

'Zgroženi smo količinom neistina u Rogošićevu životopisu'

Željko Rogošić
Anto Magzan/PIXSELL
Autori: tli/VLM, i.kri/VLM
08.05.2013.
u 14:07

U priopćenju koje je potpisala predsjednica Ogranka HND-a pri HRT-u Elizabeta Gojan traži se ponavljanje Natječaja za glavnog urednika HTV-a 1 zbog "upitne vjerodostojnosti" programa koji vodi i za koji odgovara Željko Rogošić.

U priopćenju koje je potpisala predsjednica Ogranka HND-a pri HRT-u Elizabeta Gojan traži se ponavljanje Natječaja za glavnog urednika HTV-a 1 zbog "upitne vjerodostojnosti" programa koji vodi i za koji odgovara Željko Rogošić.

"Etičnost, lojalnost, kompetentnost – kriteriji su koje je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman često isticao kao ključne za zaposlenike HRT-a u javnim nastupima. No, ono što mediji otkrivaju vezano za karijeru Željka Rogošića, glavnog urednika HTV-a 1, nije na razini standarda koje je sam postavio", pišu iz HND-a na HTV-u te dodaju kako je njihov ogranak upozoravao na činjenicu da "su životopisi, a ne programi koje će glavni urednici provoditi, bili ključni za njihov odabir".

"U Kijevu je bio samo snimatelj, a ne i Rogošić"

Gojan piše da "uljepšavanje" podataka koji se otkrivaju u životopisu Željka Rogošića otvaraju pitanje zadovoljava li on uvjete natječaja i je li njegovo imenovanje legitimno.

"Na čast mu ne idu i novi detalji iz biografije vezani uz navodno izvještavanje iz okupiranog Kijeva koje kolega Rogošić navodi u CV-ju, iako je, kako doznajemo – tamo bio samo snimatelj Davor Šarić", pišu iz HND-a te dodaju kako je jasno da je Rogošić "nejasno" napisao podatke u životopisu, jer "ne udovoljava jednom od osnovnih uvjeta Natječaja za glavne urednike programa – treba imati pet godina uredničkog iskustva, a užasava činjenica koliko je tu podataka koji u potpunosti ne odgovaraju istini".

"I koliko i kako svi krše glavne kriterije koje je baš glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman odredio – etičnost, lojalnost i kompetentnost. Nije valjda da oni vrijede za sve, osim za Željka Rogošića", pita se u svom priopćenju predsjednica HND-a pri HTV-u Elizabeta Gojan te traži ponavljanje natječaja za glavnog urednika HTV-a 1.

 I HND traži Rogošićev opoziv

I HND traži Rogošićev opoziv Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je od glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana da opozove imenovanje glavnog urednika 1. programa HTV-a Željka Rogošića i raspiše ponovljeni natječaj za to glavnouredničko mjesto. U tom zahtjevu je priopćenjem podržao Elizabetu Gojan, predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u.

HND podsjeća da je još 23. travnja izrazio iznimno nezadovoljstvo kontroverznim izborom Željka Rogošića zato jer je Rogošić i vjenčani kum i tast Gorana Radmana što ne bi bilo presudno kad bi imenovani na to najvažnije uredničko mjesto na HTV-u udovoljavao najvišim kriterijima - i visoke profesionalnosti i visoke etičnosti i kad bi postigao visoku prolaznost u savjetodavnom tajnom izjašnjavanju novinara i ostalog kreativnog osoblja. No, čak 70 posto novinara i ostalog kreativnog osoblja bilo je protiv njegovog imenovanja.

- Sada smo nažalost svjedoci da je Željko Rogošić na nekoliko mjesta, prema svim dosad dostupnim podacima, u velikoj mjeri fabricirao vlastitu biografiju. Napisao je da je od 1983. do 1986. bio urednik u Slobodnoj Dalmaciji te da je od 1986. do 1989. bio urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji a - prema svim dostupnim podacima - nijedno od toga nije bio. Samo je kao vanjski suradnik surađivao u oba lista a bio je stalno zaposlen u Centru za idejnoteorijski rad Saveza komunista i listu Pogledi. Kad su novinari Slobodne Dalmacije opovrgnuli da je Rogošić bio urednik, on je tada napisao da je „mogao biti ne samo urednik nego i urednik unutarnje politike u stalnom radnom odnosu“ jer mu je to nudio tadašnji glavni urednik. To da je navodno mogao biti, ne znači da je to i bio. Uspostavilo se isto tako da prema svemu dosad poznatom Rogošić nije pod kraj osamdesetih bio glavni urednik časopisa Pogledi, kako navodi, nego zamjenik glavnog urednika. Novinari su istražili, a nitko nije opovrgnuo, da Rogošić nikad nije u impresumu Pogleda naveden kao glavni urednik - istaknuto je u priopćženju kojeg je potpisao Zdenko Duka.

 

 

 

>>Radman: U 30 godina češće sam bio s Gojan nego s Rogošićem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije